Kylmäkäsittely siemenille

Oletko sinäkin törmännyt joskus tilanteeseen, jossa multaan kylvetyt siemenet eivät lähde itämään sitten millään? Tai kasvatatko siemenestä lajikkeita, jotka tarvitsevat itääkseen kylmäkäsittelyn?

Meillä on kokemusta molemmista ja jaan nyt vinkkini kylmäsittelyyn.

Kylmäkäsittely voidaan tehdä useammalla eri tavalla. Meillä kylmäkäsittely tehdään joko jääkaapissa tai ihan ulkona.

Kylmäkäsittely ulkona

Ulkona tehtävä kylmäkäsittely on varsin simppeliä. Istuta siemenet ruukkuihin, lavaan tms. ja jätä talven armoille. Vaihtuvat lämpötilat, pakkanen, ja lämpimämpi keli vuorottelevat luonnollisesti ja lopulta “murtavat” siemenen jolloin se kevään tullen lähtee itämään. Keväällä ruukut voi nostaa lämpimään itämään, ja samalla saa vahdittua ettei yöhalla vie pieniä taimia. Kylmäkäsittely hoituu toki myös heittämällä siemenet suoraan kukkapenkkiin tms. Antaa luonnon hoitaa – helppoa!

Kylmäkäsittely jääkaapissa

Jääkaappi mahdollistaa kylmäkäsittelyn sisällä ja on kätevä tapa. Tämä keino toimii paitsi kylmäkäsittelyn vaativille siemenille ja oman kokemukseni mukaan myös sellaisille siemenille, jotka eivät jostain syystä (muusta kuin siitä että olisivat liian vanhoja tai muutoin itämiskyvyttömiä) lähde itämään. Kylmäkäsittelyaika riippuu lajikkeesta, ja on n. 6 viikosta pariin kolmeen kuukauteen.

Puutarhahullun jääkaapissa ovat vihannekset ja kylmäkäsiteltävät siemenet sulassa sovussa 🙂

Pari esimerkkiä kylmäkäsittelystä

  1. Kasvatan siemenestä ruusuja, niiden siemenet tarvitsevat kylmäkäsittelyn itääkseen. Liotin siemeniä ensin vajaan vuorokauden vedessä, istutin astiaan kylvömultaan, jonka kostutin huolella. Purkki pakastepussiin, jossa reikiä ja jonka toisen pään jätin auki jotta ilma kiertää. Tämä paketti jääkaappiin vihanneslokeroon, ja siellä n. 2 kk. Tämän jälkeen astia nostetaan huoneenlämpöön/kasvihuoneeseen (riippuu ajankohdasta) ja odotetaan kasvun ihmettä.
  2. Siemenet voi kylvää myös minigrip- pussiin tai vastaavaan kosteaan hiekkaan tai kylvömultaan ja siirtää pussi jääkaappiin kylmäkäsittelyyn. Siemenet voi myös kääräistä vaikka kosteaan talouspaperiin, ja talouspaperinyytti muovipussiin kunhan huolehtii ettei paperi pääse missään vaiheessa kuivumaan täysin. Kun sopiva aika on kulunut, laita pussin sisältö ruukkuun tai laakeaan kylvöastiaan. Toisinaan pieniä idun alkuja näkyykin jo tässä vaiheessa, mutta ei välttämättä.
  3. Istutin pelargoniaa siemenestä, eikä viidestä siemenestä itänyt kuin yksi. Odotin pari viikkoa mutta uusia taimia ei noussut mullasta. Siirsin tämän itäneen taimen omaan purkkiinsa jatkamaan kasvua, ja nappasin kylvölaatikon jossa itämättömät siemenet olivat ja laitoin sen jääkaappiin noin kahdeksi viikoksi. Sen jälkeen nostin huoneenlämpöön taimipöydälle ja kas, muutamassa päivässä sieltä nousi kaksi taimea.

Kylmäkäsittelyn voi toki tehdä vaikka pakastimessa tai kylmällä kuistilla, jos sellainen on.

Kylmäkäsittelyä kannattaa kokeilla jos itäminen ei näytä onnistuvan, eihän siinä tavallaan voi enää mitään hävitä – sen sijaan on mahdollista että se auttaa.

Minulla on tällä hetkellä jääkaapissa kylmäkäsittelyssä paria erilaista ruusua sekä varjoliljan siemeniä. Ruusun siemenet ovat kylvömullassa ja varjoliljan siemenet ovat talouspaperinyytissä.

Siementen liottaminen

Kovakuoristen siementen liottaminen muutamasta tunnista jopa vuorokauteen auttaa ja nopeuttaa usein myös itämistä. Esim pavut ovat sellaisia, joiden siemeniä kannattaa liottaa aina ennen kylvämistä, samoin pelargonian siemenet. Myös herneet ja maissit itävät nopeammin liotettuina.

Siemeniä likoamassa

Oletteko huomanneet lisääntyvän valon määrän – ajatella että reilun viikon päästä olemmekin jo maaliskuussa.

Myös harvinaisempia lajikkeita voi löytyä siemeninä, vaikka taimia olisikin erityisen hankala tai jopa mahdotonta löytää. Köynnöspinaatin kasvattaminen siemenestä ei olisi onnistunut ilman kylmäkäsittelyä. Nyt olemme jo vuosia saaneet nauttia tästä upeasta monivuotisesta hyötykasvista.

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)