Kuusiaita kuntoon

Talvellakin voi sään salliessa tehdä puutarhaan liittyviä hommia. Tämä talvi on ollut Kanta-Hämeessä vähäluminen, joten pääsin leikkaamaan kuusiaidan. Tämä kuusiaita on istutettu toissavuonna. Olen antanut sen juurtua kunnolla ja nyt oli aika tehdä ensimmäinen leikkaus. Saadaakseen upean ja tiheän aidan, tulee kuusiaitaa hoitaa säännöllisillä, vuosittaisilla leikkauksilla. Ne aloitetaan heti kun juurtuminen on tapahtunut, yleensä jo ensimmäisenä vuotena.

Tämä kuusiaita kasvaa kesäpaikallamme. Olemme istuttaneet sitä reiluissa pätkissä tiettyihin ns. strategisiin paikkoihin. Yhteensä sitä on noin 50 metrin matkalla. Tonttimme ja tien välissä on nyt metsäkaistale.  Jos se siitä kaadettaisiin joskus, antaa kuusiaita meille hieman rajausta näkyvyyteemme.  Toinen syy kuusiaitaan on yksinkertaisesti sen komeus! Se on upea ja aina vihreä. Tontti on muutoinkin koirille aidattu, joten kuusiaita vain kaunistaa näkymää kasvettuaan.

Loppusyksystä/alkutalvesta napsin jo muutamat kuusiaidan pätkät. Viimeiset jäivät vielä tekemättä ja uudenvuoden aattona päätin tarttua tuumasta toimeen. Kirjaimellisesti vuoden viimeinen puutarhatyö 🙂 Koska taimet ovat vielä pieniä, käytin leikkaamiseen viimeksi ihan tavallisia saksia, nyt terävää veistä.

Kuusiaita leikataan vuosittain kovien pakkasten mentyä ohi, kuitenkin viimeistään maalis-huhtikuulla ennen kasvun alkua. Kuusiaidan voi myös leikata kasvukauden päätyttyä loppuvuodesta. Kuusiaidan leikkaaminen on helppoa, sitä leikataan ainoastaan sivuilta kunnes se on halutun korkuinen. Latva katkaistaan vasta kun haluttu korkeus on saavutettu.

Näin ensimmäisellä leikkauskerralla lyhensin hieman kaikista oksanpäistä. Ideana on saada silmut kasvamaan ja tuuheutumaan. Kuusiaita tanakoituu ja vahvistuu sekä alkaa kasvamaan ihan silmissä leikkausta seuraavana vuonna! Turhan tarkka en leikkaamisessa ole, napsin mielestäni sopivasti ja melko varovaisesti pois – mutta en latvasta. Latvaan kosketaan todellakin vasta kun aita on kasvanut halutun korkuiseksi. Latvan katkaisu hidastaa huomattavasti korkeuskasvua.

kuusiaita leikkaus

Näin toimitaan siis tulevat vuodet. Kuusiaidan oksia ei saa koskaan leikata vanhaan, edellisvuoden vuosikasvuun saakka, sillä uusia silmuja ei puhkea enää vanhasta puusta. Uuden ja edellisvuotisen kasvun kohdan kyllä erottaa hyvin, tuore kasvu on aina vihreintä.

Täältä hyviä vinkkejä leikkaukseen ja ns. linjapiirustukset korkeamman aidan hoitamiseen. Tulevina vuosina mekin pääsemme sitten jo huomioimaan aidan muodon. Nyt vasta luodaan edellytykset sille. Kasvua odotellessa!

 

Kerro muillekin:

2 Comments

  • Kerttu

    Hoidettu kuusiaita on niin komea! Teillä mennee vielä muutama vuosi että aita on tuuhea ja näyttävä mutta hyvältä vaikuttaa hoitotoimenpiteet. Kevät saisi jo pian alkaa.

  • Henni - Puutarha49

    Hei Kerttu. Kiitos viestistä ja tsempistä. Kevättä odotellaan meilläkin jo kovasti.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)