Kuusiaidan leikkaaminen

Kuusiaita on komea ja kaikkina vuodenaikoina vihreä aita. Jotta kuusiaidasta tulee kaunis ja tuuhea, tulee sitä hoitaa säännöllisillä, vuotuisilla leikkauksilla. Hoitoleikkaukset pitää aloittaa jo varhaisessa vaiheessa, heti istutusta seuraavana vuonna. Kuusiaita soveltuu pieneenkin pihaan, sillä sen saa oikealla hoidolla pysymään kapeana ja tarpeeksi matalana. Kuusiaita toimii  hyvänä tuuli-ja näköesteenä ja melusuojanakin. Kuusiaita sopii monenlaiseen pihaan ja puutarhaan, sillä siitä saa leikkaamalla halutun korkuisen ja tarvittaessa erittäin kapeankin aidan.

Paljasjuuriset kuusen taimet istutetaan aikaisin keväällä ennen kasvuunlähtöä tai syksyllä, kun kasvit ovat jo lepotilassa. Kenno- ja astiataimia voi istuttaa myös kesällä. Taimet kaipaavat reilusti vettä ensimmäisenä vuotena. Aitataimia istutetaan noin 3kpl metrille. Kuusiaidan hoidossa pitää myös muistaa heinän ja rikkakasvien torjunta. Pienet kuusen taimet häviävät kilpailussa heinäkasveja vastaan.

Istutimme viime vuonna puutarhamme kulmaukseen kahdelle sivulle kuusiaidan taimet. Tarkoituksena on saada aikaan hämyisä puutarhanurkkaus jota rajaa naapureihin pensasaidat ja pihamme päin kuusiaita, johon jätetystä kulkuaukosta nurkkaukseen kuljetaan. Tämä kuusiaita on tarkoitus kasvattaa noin puolitoista metriä korkeaksi. 

Taimet juurtuivat hyvin viime vuoden aikana, ja aloitin nyt hoitoleikkaukset.

Kuusiaidan leikkaaminen 

Kuusiaita leikataan vuosittain kovien pakkasten mentyä ohi, kuitenkin viimeistään maalis-huhtikuulla ennen kasvun alkua. Kuusiaidan voi myös leikata kasvukauden päätyttyä loppuvuodesta. Kuusiaidan leikkaaminen on helppoa, sitä leikataan ainoastaan sivuilta kunnes se on halutun korkuinen. Latva katkaistaan vasta kun haluttu korkeus on saavutettu.

Ensimmäinen leikkaus tehdään läheltä runkoa niin että sivuversoihin jää uutta kasvua pari senttiä. Ensimmäisellä leikkauskerralla leikataan hyvin läheltä runkoa, jolloin oksien uinuvat silmut alkavat kasvaa ja aita tuuheutuu kesän kuluessa. Uutta kasvua jätetään aluksi muutama sentti jäljelle ensimmäisen 4-5 vuoden ajan. Kuusiaidan oksia ei saa koskaan leikata vanhaan, edellisvuoden vuosikasvuun saakka, sillä uusia silmuja ei puhkea enää vanhasta puusta.

Meidän aitataimet ovat vielä pieniä, noin 30 cm korkeita joten leikkaaminen sujui parhaiten pienillä ruususaksilla. Aidan kasvaessa isommaksi sen voi leikata vaikka trimmerillä tai pensasleikkurilla.

Myöhempinä vuosina uutta kasvustoa jätetään vain muutaman millimetrin verran, jos aita halutaan pitää hyvin kapeana. Oksia ei saa leikata vanhaan vuosikasvuun asti koska vanhasta puusta ei enää puhkea uusia silmuja. Ja erityisen tärkeää on olla leikkamatta latvaa ennenkuin aita on halutun korkuinen!  Latvan katkaisu hidastaa huomattavasti korkeuskasvua.

Kuusiaita kasvaa sopivan korkuiseksi (1,5-2m) noin kymmenessä vuodessa. Kun aita on halutun korkuinen ryhdytään sitä leikkaamaan vuosittain sekä päältä että sivuilta. Uutta vuosikasvua jätetään tällöin vain pari senttiä, jolloin aita pysyy mahdollisimman kauan sopivan korkuisena ja levyisenä.

Nyt kuusiaita on siis saanut ensimmäisen leikkauksen, seuraava leikkaus on vuoden päästä.

Toukokuussa meillä on tarkoitus istuttaa n. 50 metriä kuusiaitaa kesäpaikallemme. Palaan siis kuusiaitoihin vielä tämän kasvukauden aikana.

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)