Kun halvalla sain sipuleita..

Myönnän, Sulo Vilenit iski kun paikallisessa kukkakaupassa oli kaikki keväällä kukkivat kukkasipulit puoleen hintaan. Tajusin, että unohdin hommata ja laittaa kesäpaikalle ne kokonaan ja kun kelitkin vielä sallivat istuttamisen en voinut vastustaa tarjousta.

kukkakauppa kukkasipulit

Ostokoriin päätyi nunnannarsisseja, kerrottuja narsisseja, kevätsahrameja, metsätulppaaneja, helmililjoja, hyasintteja… Satoja ihania kevätkukkijoita jotka istutimme marraskuun alun kunniaksi. Maa oli mukavasti lehtien peittämä ja sula joten istuttaminen oli nopeaa ja vaivatonta.

luujauho ja kukkasipulit
Natria luujauho on luonnonmukainen lannoite joka soveltuu hyvin kukkasipuleille (tähänkin vuoden aikaan) eikä ole ylilannoittamisen vaaraa.

Vedin kuokalla istutusvaon, ripottelin sekaan luujauhoa ja asettelin sipuleita suht tiheästi. Peitin maalla ja lisäsin päälle vielä kunnon lehtikerroksen. Mielestäni kukkasipuleita kannattaa käyttää runsaasti ja tiiviissä ryhmissä.

syksy kukkasipuli luujauho

Täällä eteläisessä Suomessa sipuleita voit hyvin istuttaa vielä kun maa ei ole jäässä. Hyvä olisi että sipulikukat ehtisivät juurtua ennen talvea, mutta mikäli eivät ei se haittaa – kukinta-aika saattaa tosin hieman hidastua. Kukkasipulien päälle pitäisi tulla maata noin tuplasti sipulin kokoon nähden. Suomi on pitkä maa ja sääolot vaihtelevat kovasti. Näin myöhään istutellessa kannattaa heittää lehtiä, havuja tms. vielä istutusten suojaksi.

Narsissit

Viime vuonna heitimme kokeeksi tammikuussa muutaman kymmentä narsissin sipulia kukkapenkkiin ja peitimme ne säkkimullalla. Maa oli silloin lumetonta ja vain pientä pakkasta maanpinnassa. Kukinnasta tuli upea!

Taas on varmistettu keväinen kukka- ja väriloisto. Suosin itse oikeastaan kaikkia muita kevätkukkijoita paitsi tulppaaneja, ne kun maistuvat myyrille turhan hyvin. Sipulikukkia voi lisätä rajattomasti joka vuosi ja näin ollen saada vuosi vuodelta upeampi kukinta.

 

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)