Kukkasipulien istuttaminen

Kukkasipulien istuttaminen on syksyn lempipuuhiani. Kukkasipulit ovat saapuneet kauppoihin ja puutarhaliikkeisiin. Joka vuosi jotakin tarttuu mukaan, ja kun pikkuhiljaa istuttaa niitä saa vuosien saatossa upean kukkaloiston kevääksi. Ellei sitten myyrät iske niiden kimppuun… meilläkin eräänä vuonna syötiin noin tuhat tulppaanin sipulia. Harmittiko – no totta vieköön! Itse asiassa niin paljon, etten ole muutamaan vuoteen istuttanut tulppaanin tulppaania, muita “turvallisempia” ja vähemmän tuholaisille maistuvia sipuleita kuitenkin.

Tänä vuonna päätin keskittyä kukkasipulien istuttamisessa kesäpaikan pihapiiriin. Siellä on krookuksia, scilloja sekä narsisseja – mutta melko vaatimaton määrä. Toisaalta kesäpaikan pihapiiristä ei olekaan tarkoitus tehdä sellaista puutarhaa kuin kotipihasta, vaan säilyttää tietynlainen maalaismaiseman tyypillinen pihapiiri – mutta kyllähän sitä on kiva saada kevätkukkijoita sellaisiin paikkoihin, joissa ne ovat näkösällä.

Meidän paikallisessa puutarhaliikkeessä on mahtava valikoima sipuleita irrallaan laatikoissa (ja lajikkeita varmaan satakunta). Valitse, pussita ja maksa. On varaa valita ja kun jokaisen sipulin voi vielä ns. tarkistaa ennen ostoa (ja valita pulleimmat sekä kiinteimmät) on itse ostaminenkin mukavaa.

Ajattelin kokeilla tulppaaneja tiedostaen riskin siitä että ne tulevat syödyksi. Olen kokeillut vaikka mitä tulppaanilajikkeita puutarhassamme ja huomannut että varmimpia – vuodesta toiseen kukkivia ovat ne perustulppaanit, yksinkertaisilla kukinnoilla kukkivat.

Siksi päädyin ostamaan 80 kpl Darwintulppaaneihin kuuluvia keltaisia Golden Apeldoorn- tulppaaneja. Lisäksi scilloja satakunta, pallerolaukkoja muutaman kymmenen ja hyasintteja muutaman.

Hyasintit eivät kokemukseni mukaan kuki kauniisti kuin ensimmäisenä vuonna ja pitäisikin ehkä harkita niiden nostamista ylös kukinnan jälkeen ja uudelleenistuttamista sitten vasta syksyllä. Toisaalta n. 70 sentin kappalehinnalla tappio ei kauhea ole vaikka niitä pitäisikin yksivuotisina. Laukat ovat kestäviä kukkijoita jotka eivät maistu myyrille tai kauriille – niitä voikin lämpimästi suositella sellaisille seuduille ja paikoille joissa tuota ongelmaa on. Niitä soisi käytettävän enemmänkin.

Darwintulppaani ‘Golden Apeldoorn’

Palkittu ja pitkäikäinen lajike, jonka pitkissä, tukevissa varsissa on yksinkertaiset, tuoksuvat kullankeltaiset kukat. Jokaisen puutarhan komistus. Hieno myös maljakossa. Lajike on keskiaikainen, ne aloittavat kukintansa toukokuussa ja mahdollisesti jatkavat kesäkuun alkuun. Viime vuosina keväät ovat olleet varsin vaihtelevia sääolosuhteiltaan, joten kukinta-ajoissa on vuosittaista vaihtelua runsaastikin.

Pallerolaukka

Tiiviit pallokukat avautuvat tanakoiden varsien päihin. Kukinto on aluksi soikean muotoinen, kukkien auettua pallomainen. Palerolaukka kukkii kesäkuussa ja kasvaa noin 30-50 korkuiseksi.

Laukkoja on valtavasti eri lajeja. Kuvassa pallerolaukkaa reilusti suurempi jättilaukka. On komea näky kukkiessaan!

Idänsinililja eli Scilla

On pieni sinikukkainen kasvi, joka kukkii aikaisin keväällä ja leviää helposti laajoiksi matoiksi puistoissa ja puutarhoissa. Tähän itsekin pyrin, toiveena on saada sinisenä kukkiva “matto” kevääksi vuosien saatossa.

Hyasintti

Tämä kevään komistus kannattaa istuttaa sellaiseen paikkaan, jonka ohi kulkee usein – sisääntuloväylät tms. Niin upean huumava on sen tuoksu, että sitä ei kannata missata. Hyasintin sipuli on suuri, ja se tulee istuttaa syvälle läpäisevään maahan mahdollisimman aikaisin syksyllä. Kukinnan aikana kannattaa lisätä reilusti lannoitetta jotta se keräisi voimaa seuraavaa vuotta varten. Itse en kyllä ole onnistunut saamaan niitä uudelleen yhtä upeaan kukkaan… voi kun jostakin löytyisikin perinnelajiketta! Saa tarjota jos sellaisia sinulta löytyisi 🙂

Kukkasipulien istuttaminen TOP 5

  1. istutussyvyys on noin 3 x sipulin koko, istuta tiheästi
  2. läpäisevä ja ravinteikas maa (kompostin sekoittaminen +++)
  3. kalkkia/tuhkaa
  4. Perennoiden sekaan, omaan kukkasipulipenkkiin tms.
  5. More is more – istuta mielummin enemmän kuin vähemmän kerralla. Massaistutus on näyttävä!

Meillä kaikki nämä sipulit tulivat paikkoihin jossa ei muita kukkia/kasveja ole. Tulppaanit istutimme tyttären kanssa ympyrään nuoren omenapuun ympärille. Tämä paikka on myös suositun istumapaikan lähellä joten silmä hakeutuu väistämättä komeaan kukintaan sitten kesällä. Pinnalle tulee vielä kuorikatetta jotta nurmikko pysyisi poissa jatkossakin, reunoja täytyy kyllä muistaa kantata sillä reunanauhoja tms. en halua. Nurmikko on todella herkkä valloittamaan takaisin tilansa.

Kukkasipulien istuttaminen

Scillat, hyasintit ja pallerolaukat istutimme kallion viereen nauhamaisesti noin 30 sentin leveydeltä olevaan ja pari metriä pitkään alueeseen. Tässä kulkee polku vieressä jota ahkerasti käytetään joten kukinta on varsin näkyvä keväällä. Kaikissa istutuspaikoissa kuorin ensin nurmikon pois kokonaan, kaivoin riittävän syvältä maata, sekoitin ylivuotista huussikompostia ja peittelin huolella. Kuorikate vielä pintaan ja avot – kukintaa odotellessa.

Tämän viikonlopun kelit suosivat puuhastelua ulkona joten lähdempä tästä itsekin ulos hommiin! Ihanaa viikonloppua Sinulle.

ps. Mainioilta Martoilta löytyy myös lisävinkkejä kukkasipulien istuttamiseen tästä

 

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)