Kukkasipuleiden istuttaminen

kukkasipulitViime keväänä kiinnitimme huomiota siihen, ettei puutarhassamme ole riittävästi kukkasipuleita. Kevätkukkijoita on kyllä määrälisesti ollut paljon, mutta tämänkin kokoiseen puutarhaan niitä saa työntää maahan tuhansia jotta kevään “ilotulitus” olisi mahdollisimma näyttävä ja antaisi iloa silmälle.

Kukkasipuleista olemme suosineet puutarhassamme krookuksiksia, helmililjoja, erilaisia narsisseja (varsinkin valkoiset ovat mieleeni!), skillat ja laukat – ne ovat kaikki varmoja kukkijoita. Tulppaneita emme ole muutamaan vuoteen istuttaneet lainkaan, sillä eräänä vuonna myyrät pistelivät suihinsa lähes 1000 tulppaania jotka olimme istuttaneet kadun aidan viereen ilahduttamaan. Se harmitti niin paljon että uutta riskiä emme ole halunneet ottaa – ainakaan tuossa mittakaavassa. Jos sinulla on siis myyriä, kannattaa harkita tulppaanien istuttamista.

Toinen viheliäinen vitsaus voi olla rusakot, jotka mieluusti jyrsivät talttahampaillaan krookuksen kukinnot poikki maan tasalta, näin meilläkin kävi viime vuonna. Nyt pihamme on aidattu koirille, joten toivottavasti aidat pitävät rusakot ulkopuolella, tosin on noita syyssipuleita ympäri puutarhaa – myös siellä minne aidattu alue ei ulotu. Toivotaan parasta!

Päätimmekin lisätä tänä syksynä merkittävästi keväistä kukintaa ja teimme suurtilauksen sipuleista – tässä tuli merkittävä säästö. Lisäksi löysimme paikallisesta kaupasta poistohinnalla kukkasipulilaatikoita jossa oli lajitelma eri sipuleita, hinta on vain 2 eur ja boksissa 65 sipulia! Näissä laatikoissa oli nyt sitten tulppaaneeja, joten kokeillaan ja toivotaan että myyrät jättävät ne rauhaan.

Tässä yhteenveto siitä, mitä olemme tänä syksynä istuttaneet puutarhaamme.

  • 60 kpl hyasintteja, lajitelma eri värejä
  • 500 kpl Pickwick krookuksia, lila-valkoinen väritys
  • 150 kpl Allium Azureum caeruleum laukkoja, sininen pallokukinta, korkeus n. 40 cm 
  • 140 kpl krookuksia, violetteja
  • 140 kpl tulppaani Finnish Love
  • 140 kpl tulppaani Angelique
  • 140 kpl helmililjaa
  • 35 kpl valkoista narsissia

kukkasipuleita       kukkasipuit kukkivat

Kukkasipuleita voi istuttaa niin kauan kuin maa on sulaa ja lapiolla pystyy kaivamaan. Pääsääntö on, että sipulin päälle tulee sen kokoon suhteutettuna kaksinkertainen määrä multaa. Sipulit kannattaa aina istuttaa tiheästi ja selkeisiin ryhmiin joihin tulee paljon sipuleita. Esim. 2×2 metrin kukkapenkkin voi laittaa hyvin 80 tulppaania, 80 krookusta, 20 tulppaania ja 80 helmililjaa. Näyttävä kukinta keväällä pitäisi olla taattu!

Nyt siis istuttamaan ellet ole sitä vielä tehtynyt – kohta on jo myöhäistä.

 

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)