Kukkapenkkien kevätkunnostus

Kun lumet ovat sulaneet kukkapenkeista on aika kunnostaa ne uutta kasvukautta varten. Kunnostetut kukkapenkit ovat paitsi ilo silmälle, ne myös takaavat kauniin kukkaloiston koko kesäksi. Tähän kevättyöhön kuuluu käytännössä kolme vaihetta: 1) siivoa ja perkaa, 2) kunnosta ja paranna ja 3) lannoita.

Mikäli et ole syksyllä jo leikannut perennojen varsia pois on sen aika nyt. Käytä apuna puutarhasaksia ja veitseä. Leikkaa varret alhaalta asti poikki kuitenkaan vahingoittamatta kasvupistettä. Haravoi ja siirrä kuivuneet kasvinosat kompostiin tai puutarhajätteisiin. Kompostoinnissa kannattaa huomioida että kukkavarsissa on usein kuivuneita siemeniä! Niiden sanotaan tuhoutuvan lämpökompostorissa yli 60 asteessa, mutta minä en uskalla luottaa siihen. Meillä on niin reheviä perinneperennoja, että riski uusista sadoista taimenaluista väärissä paikoissa olisi liian suuri, joten poltamme tai hävitämme kasviroskat muutoin.

Tässä sisääntulopolkumme varrella oleva “paraatipenkki” ennen kevätkunnostusta:

kukkapenkki ennen kevätkunnostusta
Biolan kanankakka

Roskaa kertyi meillä yksi valtava suursäkillinen kun urakoimme pihamme kaikki kukkapenkit kevätkuntoon. Puutarhan parissa vierähti kuin huomaamatta 10 tuntia. Hyötyliikuntaa kaikki!

Kun kuivuneet kasvinosat on poistettu penkistävoit haravoida penkit varovasti ja levittää kukkapenkkiin halutessasi hieman multaa tai turvetta. Se siistii penkit ja antaa hieman kasvuvoimaa sekä parantaa maan rakennetta.

Lannoita kukkapenkki.

Me käytämme lannoitteena Biolanin luonnonlannoitetta jossa on kanankakkaa ja merilevää. Tarkista annosteluohje  tarvittaessa lannoitepussista.

Olemme itse todenneet hyväksi lannoittaa kukkapenkit vain joka toinen vuosi. Perinneperennevat kasvavat muutoinkin rehevästi ja joka toinen vuosi tapahtuva lannoitus pitää kasvit elinvoimaisina mutta ei rehevöitä liikaa. Kanankakan tuoksusta voi olla montaa mieltä, mutta itse pidän siitä – se jos mikä kertoo että on kevät! Tuoksu ei montaa päivää kestä, ja mikäli se on liian voimakas omaan nenääsi peitä kanankakka multa/turvekerroksella. Lannoituksen jälkeen jää odottamaan sadetta tai kastele tarvittaessa. Yleensä maa on kevään jäljiltä kostea joten erillistä kastelua ei tarvita. Tänne on luvattu sadetta, joten annamme luonnon huolehtia.

Tässä sisääntulopolkumme varrella oleva “paraatipenkki” kevätkunnostuksen jälkeen:

Kevätkunnostettu kukkapenkki

Melkoinen ero vai mitä. Ihanaa kevättä!

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)