Kukkapenkin uudistaminen ja rikkaruohojen torjunta

Vanha kukkapenkkimme eli perennapenkki oli villiintynyt ja vahvakasvuisten perennojen täyttämä. Perennojen lisäksi kukkapenkin olivat vallanneet vuosien saatossa todella vahvat vuohenputket ja muut rikkaruohot. Kun poistimme vanhat perennat penkistä nousi esille järjetön määrä rikkaruohojen  juuria kaikissa muodoissa. Juurakoita ja juurenpätkiä on valtava määrä ja niistä on toivotonta päästä eroon muuten kuin vaihtamalla koko maa-aines. Ja se on liian rankka  toimenpide tehtäväksi.

Päätimme torjua vanhan penkin rikkaruohoja (ne todella innostuvat penkin kääntämisestä) toisella tavalla. Otamme hyötykäyttöön vanhoja pahveja ja papereita – myöskin vanhat matot olisivat oivia tässä tavassa torjua rikkaruohoja. Kierrätys siis kunniaan ja hiilijalanjälkeä pienemmäksi. Tällä tavalla ei tarvitse ostaa uutta rikkaruoho- tai kuitukangasmattoa.

Mitä sitten teimme? Otimme käyttöön sakset ja vanhoja pahvi- ja pizzalaatikoita joihin sitten leikattiin juuri ja juuri sopivan kokoinen ympyrä josta läpi laitetaan taimi kasvamaan. Pahvi/paperi suojaa ainakin tämän kauden ja luultavasti ensi vuodenkin rikkaruohoja valtaamasta tilaa istutettujen taimien läheltä. Pahvi upotetaan tai haudataan multaan muutaman sentin syvyyteen ja sen läpi on rikkaruohon hankala tulla. Pahvia ja paperia voi laittaa useita kerroksia – sillä tavoin hyöty on suurempi ja paperi maatuu aikanaan penkkiin. Peitettynä se ei myöskään näy puutarhaa ihasteleville.

Erinomaisia ovat olleet myös vanhat , käytöstä poistetut matot ja erityisesti räsymatot jotka eivät sisällä muovia.

Tällä tavoin päästään eroon kitkemiseltä ainakin hetkeksi ja turhalta myrkyttämiseltä (jota ei kyllä suosita ollenkaan). Ja taimet saavat hyvän alun kasvulleen. Näin meidän ei tarvitse kuljettaa kaikkea pahvia ja paperia kierrätykseen vaan voimme käyttää ne vallan mainiosti tähän tarkoitukseen.

Samaa konstia voi toki käyttää uusissakin, vasta perustettavissa perennapenkeissä.

Rikkaruohotonta kesää!

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)