Kuistiviljelykausi päättyi

kuistillaSyyskuuta mennään ja sen huomaa. Illat ovat pimeitä jo kahdeksan aikaan ja ilmassa on selvää koleutta. Mietin jo, että pitäisikö ulkona kasvaville tomaateille kaivaa harsot suojaksi jotta runsaat tomaattisadot ehtisivät varmasti kypsymään. Noh, ihan vielä en lähde siihen mutta ehkäpä jo noin viikon päästä. Harso estää tietysti pölyttäjät, mutta näin syksyllä kun uusia kukkia ei tule, ei niitä hyönteisiäkään tarvita – harson tarkoitus on vain pitää lämpöä jolloin tomaatinraakileet kypsyvät nopeammin.

Kuistiviljelymme tuli päätökseen. Saimme kuistin kolmesta tomaatintaimesta (lajike Gardener´s Delight) runsaan sadon. Enää katossa huitelevat tomaatit eivät tuottaneet satoa (ks. kuva), sillä niiden latvat katkaistiin noin 6 vkoa sitten jolloin kasvuvoima keskittyy sadon kypsyttämiseen. Voi että kun omat kirsikkatomaatit olivat makeita ja hyviä.

Jotenkin haikein mielin tajuten samalla kesän päättyneen leikkasin nämä tomaatinvarret alas ja irroittelin tukinaruina olleet rautalangat katosta. Huoh. Ensi vuonna uudestaan, se on varma! Biolanin kasvusäkit ja kastelualtaat toimivat pomminvarmasti koko kesän, ja selvästi säkkien kasvuvoima riitti näille tomaateille ja chilin taimille.

Yhdessä säkissä oli kaksi taimea tomaattia ja toisessa tomaatti + chili. Kastelualtaat tekivät kuistiviljelyn hoidosta todella helppoa. Vesitilan riittoisuus myös yllätti positiivisesti, kovilla helteilläkään ei säiliöitä tarvinnut täyttää kuin kerran viikossa. Kun vihreys oli poissa, tuntui kuin kuistin ikkunoista olisi hävinnyt verhot – niin silmä tottui siihen rehevyyteen.

Kuistille jäi kasvusäkkiin vielä mielettömän komeaksi kasvanut chili “Orange Flame” joka on täynnä isoja chilipalkoja. Se tekee ja kypsyttää vielä satoaan ja saa niin tehdäkin. Olemme tästä chilistä käyttäneet runsaasti palkoja tuoreina ruoanlaitossa – tulisuutta on mukavasti muttei liikaa. Nyt kaikki oranssit palot on syöty, ja täytyy odottaa näiden vihreiden palkojen kypsymistä ja muuttumista oransseiksi.

Orange Flame – chili kasvaa näin komeasti:

chili chili

Kasvusäkkien mullat voi ja kannattaa kierrättää. Meillä ne hyödynnetään maanparannukseen – laitan niiden multaturpeen ulos puutarhaan juuresten kasvulaatikkoon.

Ensi vuonna uudet säkit ja uusi kuistiviljelykausi! Yhtä kokemusta viisaampana joten käyntiin pääsy on varmasti nopeampaa ja ennen kaikkea aikaisempaa kuin tänä vuonna.

 

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)