Kuistiviljely: tomaatteja omalta lasiverrannalta

Kuistiviljelyn toinen kasvukausi on käynnistynyt. Talossamme on perinteinen kylmä lasikuisti, joka on kuin tehty viljelyyn. Se toimii näin keväisin paitsi täydellisenä taimikasvatustilana, myös eräänlaisena viherhuoneena kesällä. Siitäkin huolimatta, että meillä on nyt kasvihuone, jatkamme kuistiviljelyä viime vuoden innoittamana. Lyömätön etu on se, että tomaatit eivät voisi olla enää keittiötä lähempänä 🙂 Lisäksi kasvavat tomaatinvarret tekevät kauniit viherverhot ikkunoihin.

Kuisti on myös mukava paikka aloittaa viljelyt kun ulkona on vielä siihen liian kylmää eikä lasisessa kasvihuoneessakaan vielä ole valmista kasvua varten. Lasinen kasvihuone odottelee multalastia, ja muutaman päivän kuluessa aloitamme siellä viljelyn myös – tosin hallaharsojen kera. 

biolan-kasvusakki

Kuistiviljelyssä käytämme viime vuodesta tuttuja ja toimivaksi todetttuja Biolan  kastelualtaita ja kasvusäkkejä. Kasteluallas on arkea helpottava juttu, sillä vettä riittää vähintään muutaman päivän ajaksi, joten viljelmä sallii lyhyet poissaolot ja reissut. Hyvänä puolena on sekin, että kasvi saa tasaisesti vettä, mikä on tomaatille tärkeää. Tarkemmin säkeistä ja kastelualtaista voit lukea jutustamme viime keväältä tästä.
Ostin kaksi  70 litraista kasvusäkki, joihin saa esim. kolme tomaatin taimea/säkki. (kuva kasvusäkistä Biolanin www-sivuilta)

Viime vuodesta viisastuneena päätin jo heti alkuunsa laittaa tomaattien tuet paikoilleen. Käytin viime vuonna rautalankoja, joita sai olla melko usein virittelemässä. Nyt ostin puisen köynnösritilän, jonka kiinnitin ikkunan yläreunaan. Siihen on helppo kiinnittää taimien varsia niiden kasvaessa. Tomaatit kiipeävät helposti kattoon asti kesän kuluessa, ja tuet ovat välttämättömät.

Omat tomaatintaimeni ovat vielä pieniä rimpuloita, joten hankin taimimyymälästä vappupäivän kunniaksi taimet. Valitsin jo viime kaudelta tutun punaisen  kirsikkatomaatin Gardener´s Delight sekä itselleni uutuuden, keltaisen päärynätomaattin ’Yellow Pearshaped’. Se tekee pieniä, keltaisia päärynänmuotoisia kirsikkatomaatteja, joita kuvaillaan “makean maukkaiksi”.

Kuistiviljely on pop! Nyt odotellaan taimien kasvamista, kukintaa ja tietysti mahtavaa satoa. Viime vuonna tomaatteja saatiin yllin kyllin, vaikka tomaatintaimia oli meillä puolet vähemmän eli 3 taimea. Käytimme viime vuonna Mini kasvusäkkejä, joihin mahtuu 2 taimea/säkki.

Tässä linkit pariin viime vuoden postaukseen, josta löytyy paljon vinkkejä ja tietoa kuistiviljelystämme:

Kuistiviljelyä kasvusäkeissä

Kasvusäkin ja kastelualtaan käyttö

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)