Kuisti- ja säkkiviljelyn tilanne kesäkuun puolivälissä

Kirjoitin kuistiviljelyn kuulumisia viimeksi pari viikkoa sitten (lue juttu tästä). Kuistiviljelyssä kasvunopeus on ollut suorastaan käsittämätöntä. Viljelmä kuistille perustettiin kuitenkin vasta noin 5 viikkoa sitten – toukokuun alussa. 

Kirsikkatomaatit ovat jo nyt täynnä raakileita ja varret huitelevat katossa. Olenkin jo aloittanut lehtien karsimisen erityisesti ekojen tomaattiterttujen alta ja napsin varkaita pois sitä mukaan kun niitä ilmaantuu.

Tomaatin taimia on täytynyt tukea jo lukuisia kertoja, ja rautalankoja on viritetty kattoa kohti melkoinen määrä. Tukeminen on käytännössä pakko tehdä sillä muutoin varret kaatuvat ja samalla todennäköisesti katkeaisivat.

Kuistillamme on kolme kirsikkatomaatin taimea kasvamassa kasvusäkeistä jotka on varustettu kastelualtaalla. Sadosta näyttää tulevan ihanan aikainen ja runsas.

Mitäs kuuluu kuistin perunaviljelmälle? Istutimme kolme Siiklin siemenperunaa Biolanin perunasäkkiin. Ja mitä ihmettä, sellaiset varret ovat näissä perunoissa etten ole ennen nähnyt. Ne suorastaan rönsyilevät ja lähes kaatuilevat. Kukintaa ei vielä ole, joten ihan vielä emme ala korjaamaan satoa.

Oranssi chili jonka ostin valmiina taimena on tehnyt jo useamman todella pitkän chilipalon. Pituutta niillä on yli sormeni. Vielä kun ne alkaisivat kypsymään eli värjäytymään oranssiksi. Näyttää siltä että chilisato tästä yhdestä taimesta on hurja. Ja näyttää se chili viihtyvän tällaisessa Biolanin kasvusäkissäkin jossa on multa-turvetta. Perinteisesti kun sanotaan että chilit kannattaisi istuttaa hiekkaperäiseen multaan (kaktusmulta tms.). Tosin olen itsekin kasvattanut chilejä ruukuissa ihan tavallisessa mullassa. Kasvusäkin lannoitteetkaan eivät haittaa kasvua ja kastelualtaan tasainen kastelu antaa varmasti kasvunvoimaa.

Myös isossa ruukussa kasvava,  taimena ostamani kasvihuonekurkku on venynyt parikymmentä senttiä lähes hetkessä. Tämän kurkku tulee siirtymään vielä kasvihuoneeseen, kunhan se tuosta lähipäivinä valmistuu. Siinä onkin ollut melkoinen työmaa mutta kyllä tulee hieno… Kuistiviljelystä en kyllä ajatellut kasvihuoneenkaan myötä luopua, sillä kuisti on tällaisena viherviidakkona paitsi kaunis myös todella kätevä, kun satoa saa ihan keittiön vierestä. Kasvihuoneen tarkoitus on nostaa sadon määrää ja mahdollistaa sellaisten lajien ja hyötykasvien kasvattaminen joka ei onnistuisi ilman kasvihuonetta ja riittävää tilaa. Kuistilla viljelytila on nyt maksimissaan hyödynnetty.

Viime viikkoina kesä on ottanut kiinni ja ohittanut sen mitä hidas ja kylmä kevät viivytti. Kasvuvoima on aina uskomaton, tänä vuonna jotenkin vielä erityisemmin. Viimeiset kolme viikkoa sää onkin ollut upeaa ja helteistä.

Ihanat mansikat! Näin aikaista satoa en olisi uskonut saavani. Ulkoterassillamme on kolme mansikkasäkkiä joihin jokaiseen säkkiin laitoin eri lajikkeita. Kaikki säkkimansikat kukkivat ja raakileita on kaikissa säkeissä jo. Ensimmäiset mansikat punertavat!

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)