Köynnöspinaatti – monivuotinen hyötykasviköynnös

Olen yrittänyt kaksi kertaa kasvattaa monivuotista köynnöspinaattia siinä onnistumatta. Köynnöspinaatti on harvinainen ja sitä on erittäin hankala saada, mutta koska se on niin loistava hyötykasvi, sen eteen kannattaa nähdä vaivaa.

Monivuotinen köynnöspinaatti kasvattaa pitkän, uurteisen varren, johon lehdet kiinnittyvät kierteisesti. Siitä tulee noin 2-3 metriä korkea ja rehevä. Se kukkii meillä heinä-elokuussa pitkin röyhymäisin kukinnoin. Köynnöspinaatti on aluperin lähtöisin Kaukasuksen alueelta. Lehtiä käytetään pinaatin tapaan ruoanlaitossa. Köynnöspinaatti viihtyy hyvin sekä aurinkoisella että varjoisalla kasvupaikalla eikä vaadi erityisen ravinteista kasvualustaa.

Muutama vuosi sitten löysin paikallisilta markkinoilta mummon kojusta köynnöspinaatin taimen jonka istututimme puutarhaamme. Se kasvoi hienosti koko kesän mutta seuraavana vuonna maasta ei noussut mitään. Uusi yritys seurasi syksyllä 2011 jolloin sain köynnöspinaatin siemeniä ja kylvin ne syyskylvönä – sain upeat taimet joista yhden istutin keittiöpuutarhamme köynnöspyramidiin ja toisen taimen annoin tuttavalle. Ensimmäisenä kesänä se kasvoi huikealla kasvuvauhdilla niin meillä kuin tutullakin mutta voih – keväällä punertavat varret nousivat maasta aikaisin, lähtivät kasvuun ja mitä ihmettä – parin viikon päästä kasvista ei näkynyt vilaustakaan. Se oli niiden taimien loppu, ja sama kohtalo tapahtui tutunkin pihalla hänen taimelleen.

köynnöspinaatti

Päätin yrittää ainakin vielä kerran! Isoäidin Kasveilta tuli pari-kolme viikkoa sitten sähköpostia, että he ovat saaneet köynnöspinaatin siemeniä valikoimiinsa. Tein tilauksen heti, sillä tiedän että ne ovat kysyttyjä. Tilasin myös muutamia muita siemeniä. Isoäidin Kasveilta soitettiin ja kerrottiin että valitettavasti en ihan kaikkia tilaamiani siemeniä saanut kysynnän vuoksi, mutta se tärkein eli köynnöspinaatti tulee – oli kuulema heti loppunut heiltä varastosta suuren kysynnän vuoksi. Enkä ihmettele, niin monipuolinen kasvi on kyseessä. Ajattele; pinaatti joka nousee vuosi toisensa jälkeen maasta tehden valtavan sadon kesällä ja tarjoten upean köynnöksen myös silmien iloksi.

Juttelin Isoäidin Kasvien asiakaspalvelijan kanssa köynnöspinaatin kasvatushaasteista. Kuulema kasvi on HALLANARKA ja se TULISI SUOJATA HAVUILLA tms. keväällä. Muutoin edessä voi olla juurikin tuo kokemani kohtalo että se lähtee kasvamaan mutta kevätkylmät tappavat sen hetkessä. Lisäksi hän suositteli istuttamaan sen rinteeseen tai hiekkapitoiseen läpäisevään maahan sillä köynnöspinaatti ei pidä seisovasta vedestä ja liiasta märkyydestä.  Näitä neuvoja aion  noudattaa, jos saan siemenet taimettumaan.

Köynnöspinaatin siemenet vaativat kylvön syksyllä/talvella sillä ne tarvitsevat kylmäkäsittelyn itääkseen. Siemenet tulisi myös kylvää mahdollisimman nopeasti heti “tuoreeltaan”, sillä säilytys heikentää niiden itämiskykyä.

Jännää on, että köynnöspinaattia on todella vaikea saada ja löytää jos sellaisen on päättänyt puutarhaansa saada. Lisäksi kasvi, vaikkakin on erittäin kestävä perinnekasvi – näyttää olevan herkkä ja valitsevan kasvupaikkansa jossa viihtyy. Se on nimittäin valtavan rehevä siellä missä se viihtyy, ja monet kuvailevat sitä jopa rikkaruohomaisen reheväksi. Toisilla taas sitä ei meinaa saada kasvamaan millään.

Sain niin hyviä neuvoja, että uskon nyt onnistuvani. Todella toivon niin. Aion istuttaa köynnöspinaatin kasvihuoneen lähelle lievään rinteeseen, ja ehkä pari taimea vielä muualle puutarhaan. Kokeilen erilaisia kasvuolosuhteita ja katsotaan mihin pinaatti sitten päättää kotiutua 🙂 Toivottavasti jonnekin meillä.

Kerro muillekin:

13 Comments

 • niini

  Ihan mahtava vinkki! En ole aiemmin kuullut köynnöspinaatista ja nyt huomaan himoitsevani sitä suuresti 😀 Täytyykin yrittää pitää silmät ja korvat auki, jos jostain saisin siemeniä käsiini.

  • Henni - Puutarha49

   Hei. Köynnöspinaatti on nykyään valitettavan harvinainen perinnekasvi. Mikäli siemenet itävät hyvin ja taimia tulee useita voisin niistä antaa sinulle yhden. Seuraa kevään juttuja köynnöspinaatin siementen itämisestä ja toivottavasti onnistumisesta – ja laita meiliä niin voidaan (toivottavasti) sopia taimen antamisesta sinulle. Puutarhassahan pitää jonkin sanonnan mukaan aina olla jotain omaa, saatua..
   Pidetään peukkuja köynnöspinaatin itämiselle 🙂

 • Katri van der Ende

  Hei, jos on mitenkään mahdollista saada köynnöspinaatin siemeniä tai taimia, olisin todella kiinnostunut. Oikein hyvää kevään jatkoa. Terveisin katri van der Ende kelirikon keskeltä.

 • Tuija

  Hei

  Palaan aina uudelleen tähän sinun sivuusi koskien köynnöspinaattia. Nythän tätä ihanaa siementä on jo vähän paremmin saatavilla, itse ostin viime keväänä puutarhamessuilta Hyötykasviyhdistyksen kojusta. Nyt en tähän hätään muista, mikä luettelo se oli, mutta jossain ihan perus siemenluettelossakin oli nyt tänä keväänä jo köynnöspinaattia saatavilla. Itsellä on jäänyt istutus tekemättä, vaikka siemenet olikin 🙂 ovat varmaankin nyt silti saaneet tarvittavan kylmäkäsittelyn, kun odottavat kevättä lämmittämättömässä mökissämme 🙂 pitää katsoa kuina monta siementä siellä on….Tänä keväänä silti päätyvät maahan, kunhan löydän sopivan paikan. Toivotaan kaikille onnistumista!

  • Henni - Puutarha49

   Kiva kuulla että Köynnöspinaatin saatavuus on parantunut. Siemenet ovat varmasti tuota kautta saaneet tarvittavan kylmäkäsittelyn. Onnea kasvatuspuuhaan, toivottavasti kylvö onnistuu. Itse jännitän talvehtivatko köynnöspinaattini hyvin, ja erityisesti toivon että selviävät keväthalloista (jotka yhtenä vuonna veivät taimeni).

 • Siperia

  Hei, ihmeissäni luen köynnöspinaatin ongelmista. Suvullani on ollut puutarhoissaan köynnöspinaattia eli siperianpinaattia (tätä nimeä me siitä käytämme) yli sadan vuoden ajan ja se on ollut helppo ja menestyvä kasvi. Minulla oleva yksilö on muuttanut muutaman kerran perheeni mukana paikasta toiseen ja aina viihtynyt uudessa paikassa. Nyrkkisääntönä meillä on ollut, että se istutetaan aina talon pohjois- tai luoteisseinälle, tuulelta suojaan ja varjoon. Auringossa sen lehdet kellastuvat ja kasvi näivettyy. Kerran kesässä (jos muistetaan) saa kasvi hyvin palanutta hevosen lantaa. Mitään talvisuojausta se ei tarvitse – koko kasvin maanpäällinen osahan katoaa talveksi. Kevällä punertavat alut tulevat esiin samaan aikaan kuin leskenlehdet. Kasvia on jaettu tutuille sekä taimena että siemeninä eikä ongelmia ole ollut, kunhan istutuspaikka on ollut neuvotun mukainen.

 • Inkeri flinkmanin

  Hei olisiko mahdollista saada syksyllä siemeniä. Todella kiinnostava kasvi .En ole koskaan nähnyt kuin kuvissa.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)