Köynnöshortensia

Muutama vuosi sitten istutimme köynnöshortensian vanhan omenapuun tyvelle, toivoen että se lähtisi siitä kasvuun. Siinä taisi mennä 2-3 vuotta kun kasvi vain juroi (mitä köynnöshortensia kirjallisuuden mukaan usein tekee) – mutta kun kasvu lähti käyntiin se lähti todella vauhdilla. Nyt kasvi huitelee jo omenapuun yläoksissa.

Köynnöshortensiassa on kaunis, vahva runko. Näin lehdettömänäkin se näyttää todella kauniilta. Silmut ovat jo suuret, ja näyttäisi siltä ettei talvivahinkoja ole tullut. Pelkäsin niitä tulevan, sillä tammikuussa silmut olivat aukeamassa lämpimien säiden vuoksi (katso tilannekuva tästä). Toivotaan ettei vahinkoa ole syntynyt.

köynnöshortensia

Vielä viime vuonna tämä köynnöshortensia kukki vaatimattomasti, mutta nyt köynnöksellä alkaa olla niin paljon kokoa, että uskallan toivoa ja odottaa jo upeaa valkoista kukintaa.

Wikipedia kertoo köynnöshortensiasta näin:

“Köynnöshortensia voi kasvaa yli 10 metrin korkuiseksi. Sen haaroissa on kiipimäjuuria, joilla se kiinnittyy esimerkiksi puunrunkoihin tai kallioihin. Lehtilapa on 4–10 cm pitkä, leveänpuikea ja lyhytsuippuinen, hammaslaitainen ja päältä melkein kalju. Alapuoli on suonihangoista tavallisesti karvainen. Tyvi on pyöreä tai herttatyvinen. Kukinto on litteä, 15–25 cm leveä tasohuiskilo. Kukintojen reunoissa on noin 30 mm leveitä valkoisia neuvottomia laitakukkia. Kaksineuvoiset kukat ovat pieniä. Suomessa köynnöshortensia kasvaa yleensä 3–5 metrin korkuiseksi ja sen kukinta-aika on yleensä heinäkuusta syyskuuhun”

Puutarhassa köynnökset ovat tärkeitä koska ne luovat korkeussuuntaista vaikutelmaa ja laajentavat siten omalla tavallaan näkymää ja maisemaa. Kun pihaa tekee, kannattaa siis huomioida myös puiden, pensaiden ja köynnösten tuoma vaikutus maisemaan myös muutoin kuin leveys/tilamielessä. Korkeat puut, köynnökset yms. antavat puutarhalle ja pihalle ikäänkuin seinät, ne suojaavat myös hyvin puutarhaa tuulilta, ääneltä ja jopa ilmasaasteilta esim. tontin ja tien välissä.

Köynnöshortensiaa näkee nykyisin mielestäni aika vähän. Johtuisiko se siitä, että köynnöksestä kasvaa ajan myötä todella suuri ja sen köynnöstävä runko tulee todella painavaksi. Köynnöshortensiaa ei kannata siis istuttaa mihinkään kepeään köynnöstukeen – se ei tule kestämään painoa.

Kannattaa huomioida, että hortensia on happaman maan kasvi, eli köynnöshortensiakin tykkää happamasta kasvualustasta. Voit käyttää joko rodo/havumultaa tai ihan tavallista multaa, jonka voi happamoittaa lorauttamalla sekaan esim. piimää. Toimii!

 

 

 

 

 

 

 

 

Kerro muillekin:

5 Comments

 • niini

  Ostin itse juuri tänään kaksi köynnöshortensian tainta, jotka olisi tarkoitus laittaa isoihin terassiruukkuihin tukipylväiden viereen. Nyt aloin miettiä, että toimiikohan tämä idea ollenkaan… Talvehdittaminen tulee hankalaksi. Paikallisella taimistolla, josta nämä ostin, oli iso (todella iso) tarjouserä näitä, luulisi niiden löytävän tiensä moneen kotiin. Sielläkin kyllä mainittiin, että ko. taimella on hidas kasvunlöhtö, mutta en kyllä kuvitellut sen kestävän muutamaa vuotta 😀

  • Henni - Puutarha49

   Toivottavasti ei kestä pitkään 🙂 Mitä olen muilta kuullut, ja itse kokenut niin vähintäänkin pari-kolme kasvukautta saattaa mennä ennenkuin köynnöshortensia lähtee kunnon kasvuun. Mutta kannattaa malttaa, on se niin kaunis! Viime kesänä näin tiilisen omakotitalon seinällä köynnöshortensia täydessä kukassa, ja pakko sanoa että se oli upea!

 • Marjatta Lydman

  Tänään aamulla eräs asukas toi ruukussa talven yli selvinneen köynnöshortnsian pihalle.Talonmies joka oli sitä istuttamassa pyysi kysymään minulta neuvoa mihin tämä laitetaan?Me päädyimme sitten paikkaan johon paistaa aamusta kello n.viiteentoista asti aurinko.Tuleeko selviytymään?

  • Henni - Puutarha49

   Hei Marjatta. Valon määrä kyllä vaikuttaa riittävältä. Köynnöshortensia tykkää happamasta maasta, ja rodolannoite tai vastaava on sille erinomainen lannoite näin keväällä jonka voi sekoittaa maaperään.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)