Kompostin herättäminen keväällä

Biolan pikakompostori

Yli kymmenen vuotta vanha Biolan Pikakompostori on edelleen käytössä ja tuottaa biojätteestä multaa. Talvisin kompostori tuppaa jäätymään. Syitä on useita: kompostori on sijoitettu roskakatokseen, joten lumipeite ei anna suojaa. Lisäksi myönnän että kuiviketta tulee käytettyä liian vähän talvikäyttöä ajatellen. Toisaalta jäätyminen ei haittaa, sillä kompostori käynnistyy ennen pitkää keväälläkin. Mutta tähän aikaan viimeistään pyrin avustamaan kompostointiprosessin alkuun saattamisessa. Kompostori täytyy saada toimintaan jotta kompostoriin tulee tilaa ja keittiöstä tuleva biojäte saadaan sinne.

Hyvin toimivan kompostin tunnusmerkit ovat: lämpötila noin 30-60 astetta, se ei haise ja massan pinta laskee. Meidän lämpökompostorissa lämpötila nousee ajoittain jopa yli 70 asteeseen kesällä. Komposti on toiminnassa jo kun lämpötila on noin 30 asteen vaiheilla. Paras lämpötila sanotaan olevan noin 55 astetta jolloin hajoaminen on nopeaa ja taudinaiheuttajat sekä rikkaruohojen siemenet kuolevat.

Pieni ihme on se ettei komposti ole jäässä. Kompostorin lämpötila näyttää vaivaista 12 astetta joka tarkoittaa sitä ettei prosessi ole käynnissä ja näin ollen massa ei vajoa. Kompostoriin täytyisi saada tilaa sillä biojätettä tulee meidän 6- henkisessä perheessä runsaasti.

Kompostorin lämpötila on nyt noin 12 astetta.
Kompostorin lämpötila on nyt noin 12 astetta.

Pinnalla oleva tavara on vielä täysin “raakaa” eli massasta näkee mitä se on. Ei tietoakaan kompostin lopputuotteesta jossa raaka-aineita ei erota. Ilmanvaihtoaukko on ollut pikakompostorissa “20” kohdalla talven, joka on pienin mahdollinen eli mahdollisimman vähän kylmää ilmaa on päässyt kompostiin.

Kompostimassa näyttää nyt tältä.
Kompostimassa näyttää nyt tältä.

Keväästä-syksyyn ulottuvalla kaudella tyhjennän kompostoria säännöllisesti muutaman viikon välein. Syksyllä tyhjennän sen niin tyhjäksi kuin mahdollista jotta biojäte mahtuu sinne vaikka kompostoituminen pysähtyisi. Kompostori oli nyt 3/4 täynnä  ja pohjalla oli kompostoitunutta massaa. Tyhjensin alaluukun kautta muutaman lapiollisen mustaa maatunutta ainesta. Siitä sai aitapensaat sopivasti kevääksi kasvuvoimaa katekompostina. Sekoitin, tökin ja painelin kompostia reilunkokoisella laudanpätkällä, joka on mielestäni paras työkalu siihen, tarpeeksi järeä.

Tuoretta kompostitavaraa ei saa sekoittaa maahan, vaan se täytyy käyttää katekompostina kasvien tyvellä tai jälkikompostoida erillisessä jälkikompostissa, johon käy erilaiset kehikot yms.  Täytyypä pestä kompostori keväämmällä, niin likainen se on ulkopinnoiltaan.

Tällaista tavaraa keskimäärin tulee kompostista. Erinomaista maanparannukseen.
Tällaista tavaraa keskimäärin tulee kompostista. Erinomaista maanparannukseen.

Kompostin jäätymisestä tai toimimattomuudesta ei sinällään ole haittaa. Jäätynyttä kompostoria voi käyttää normaalisti. Toimimattoman kompostin ongelma on se että kompostori täyttyy nopeasti kun jätteet eivät painukaan kasaan. Keväällä on myös todennäköisesti odotettavissa ikäviä hajuhaittoja ennenkuin kompostoitumisprosessi käynnistyy. Näistä kaikista syistä johtuen haluan kompostin toimintaan ensitilassa ja siksi toimin aina viimeistään tähän aikaan vuodesta – mikäli komposti ei käy kuumana.

Kompostin herättäminen 

Kompostin käynnistyminen vaatii energiaa. Kuiviketta täytyy olla runsaasti, jotta massa ei jäähdy ja uutta jätettä tulee tuoda säännöllisesti ja mahdollisimman usein. Lisäksi tarvitaan typpeä jossakin muodossa.

Koska meillä kompostimassa on selvästi liian kosteaa ja jäähtyy liian vähäisen kuivikkeen käytön vuoksi, kokeilen kompostin herättämistä Biolanin Talvikuivikkeen avulla johon on lisätty valmiiksi kompostoitumista nopeuttavaa typpeä. Typen avulla komposti kehittää nopeasti lämpöä ja kompostoituminen alkaa. Talvikuivike on nimensä mukaisesti kehitetty nimenomaisesti talviajan kompostointiin.

Biolan talvikuivike kompostikuivike paras kuivike kompostikuivike talvikuivike

Biolan Talvikuivike on kotimaisista raaka-aineista tehty: kuituhamppua, havupuun kuorta ja turvetta, typen lähteenä on kasviperäinen rypsirouhe. Tämä sekoitus imee kosteuttaa tehokkaasti ja toisaalta pitää massan ilmavana, mikä on yksi edellytys kompostin toiminnalle. Talvikuivike on  all-in-one tuote, siinä on kaikki tarvittava yhdessä.

Näin komposti käynnistetään:

  • Keitin litran vettä ja sekoitin sen noin kolmeen desiin Biolan Talvikuiviketta
  • Kippasin mössön kompostorin pintaosaan ja tökin massaa sekaisin (komposti sai myös ilmaa samalla)
  • Lisäsin pinnalle reilusti talvikuiviketta, joka toimii ikäänkuin lämpöpeittona

kompostin herättäminen        kompostin käynnistäminen talvella

Kompostiin on lisätty talvikuivike-kuumavesiseos ja pinnalle talvikuiviketta
Kompostiin on lisätty talvikuivike-kuumavesiseos ja pinnalle talvikuiviketta

Ulkolämpötila on nollan paikkeilla eikä kovia yöpakkasia ole nyt luvattu. Kokeilen, josko nämä toimet riittäisivät kompostorin käynnistymiseen. Mikäli ei, täytyy kokeilla lämpöhoitoa joka tapahtuu tuomalla isoja limupulloja tai kanisteri täynnä tulikuumaa vettä kompostoriin. Pullot tai kanisteri asetetaan kompostorin massan päälle. Vesi vaihdetaan säännöllisesti jolloin “lämpöpatteri” saa pieneliöt heräämään ja kompostointi käynnistyy.

Kompostorin käynnistymisessä voi kokeilla myös ureaa, kanankakkaa tms veteen sekoitettuna. Liian nesteen vieminen kompostoriin kylminä vuodenaikoina on riskialtista, liian märkä komposti ei toimi ja haisee. Kompostoriin voi myös silputa kananmunankennot, vessapaperirullat yms. jotka myös imevät kosteutta. Ne eivät kuitenkaan korvaa varsinaista kuiviketta.

Kuivikkeen käyttöä kannattaa lisätä ja sekoittaa sitä runsaasti kompostimassan. Kuiviketta tulisi käyttää vähintään kolmasosa jätteen määrästä. Tärkeää on myös ilmavuus, kuivikkeessa tulee olla seassa myös karkeaa ainesta, pelkkä turve tms. ei riitä. Kompostimassaa kannattaa sekoittaa kun sinne vie uutta biojätesatsia. Kompostin sekoittaminen nostaa yleensä lämpötilaa sillä ilmavuus kompostissa lisääntyy.

Onnistunut kompostointi:

  • säännöllisesti biojätettä
  • reilusti kuiviketta
  • sopivasti kosteutta (normaalisti vettä ei tarvitse lisätä) ja ilmavuutta
  • sekoita kun lisäät uutta biojätettä (ilmavuus paranee)
  • tyhjennä säännöllisesti
  • säädä ilmanvaihtoa tarvittaessa

Pikakompostori BiolanToivotaan että kompostin herättäminen onnistuu ja lämpötila kompostorissa lähtee nyt nousemaan eli kompostointiprosessi käynnistyy. Kompostin herättäminen on yksinkertaista, ja näin toimimalla saan kompostista arvokasta lannoitetta ja maanparannusainetta puutarhaa nopeasti. Kerron myöhemmin kuinka tässä käy 🙂

Ps. Aikanaan kauhistelin pikakompostorin hintaa mutta käyttöikää on nyt noin 12- vuotta ja se toimii edelleen moitteettomasti. Koskaan sinne ei ole päässyt jyrsijät. Lämpökompostorilla pystyy kompostoimaan ympäri vuoden. Kompostori on hajuton (edellyttää toki oikeaa hoitoa & käyttöä), ja helpompaa multatehdasta ei olekaan. Tämä on ollut hankinta, johon olen ollut todella tyytyväinen. Arvostan pitkää käyttöikää, sillä en pidä kertakäyttötuotteista tai sellaisista tuotteista, jotka eivät kestä “järjellistä käyttöikää”.

 

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)