Kompostikäymälän tyhjentäminen

Kompostikäymälä ja huussi on ollut nyt käytössä noin kaksi kuukautta. Oli aika tyhjentää se ensimmäistä kertaa. Mielenkiinnolla odotin, olisiko huussijäte kompostoitunut ja millainen operaatio kompostikäymälän tyhjentäminen olisi.

huussirakennusKeväällä rakensimme uuden huussirakennuksen kesäpaikalle ja siihen asennettiin Biolan Kompostikäymälä.  Lue juttumme tästä.

Käyttökokemukset ensimmäisiltä kuukausilta ovat vain positiivisia. Huussia on miellyttävä käyttää, sillä se on hajuton. Käymäläjäteastia on riittävän iso isollekin porukalle, ja kompostoituminen laskee jätteen pintaa jolloin astian tilavuus ikääänkuin kasvaa entisestään. Parin kolmen ensimmäisen käyttöviikon aikana odottelin kovasti sitä, milloin kompostoitumisprosessi käynnistyisi. Kun kompostoituminen alkoi, huomasi huussin lähettyvillä lievän makean hajun, jota kesti muutamia päiviä. Sen jälkeen tuoksu muuttui taas normaaliksi, eli huussi ei haissut millekään paitsi ehkä kuivikkeelle.

Huussi on ollut kovassa käytössä talkoiden ja kesävieraidenkin myötä ja laitamme huussiin myös kaiken biojätteen joten näin kahden kuukauden käytön kohdalla tuli tarve tyhjentää se ensimmäistä kertaa. Toki sinne olisi vielä jätettä mahtunut, mutta melko täysi se oli kuitenkin joten halusin tehdä tilaa kompostoituvalle tavaralle ja toisaalta pitää huolen siitä että kompostoitumisprosessi ei pysähtyisi alaosan jo “pikakompostoituneen” massan vuoksi.

Tyhjennys tapahtuu meillä huussin takaosasta. Huussirakennuksen ja maan välissä on sopivan kokoinen väli, jossa kompostikäymälän säiliön tyhjennysluukku on.

huussi tyhjennys

Luukku irtosi näppärästi pikalukoilla. Sitten vain lapio käteen ja tyhjentämään kottikärryihin. Miellyttävä yllätys oli se, että massa ei haissut yhtään pahalle. Ihan sellaista kuin kotona keittiökompostorista tuleva tavara. Jätteen alkuperää ei pystynyt erottamaan massasta, ainoastaan huussiin heitetyt kananmunankuoret olivat ehjiä – mutta sama ilmiö on keittiökompostorissakin. Tyhjennys oli siis siistiä ja hajutonta puuhaa ja todella iloinen yllätys oli kompostoitumisen aste – en olisi uskonut että näin nopeasti saisi näin “siistiä” kompostitavaraa huussista.

kompostihuussin tyhjennys kompostikäymälän tyhjentäminen        huussi tyhjennys kompostikäymälän tyhjentäminen

Kompostihuussista tyhjeni siististi ns. alaosa – tavaraa tuli vajaa kottikärryllinen. Laitoin takakannen paikoilleen ja menin huussin sisälle jossa vielä puukapulalla painoin massan huussiastian pohjalle. Tässä (kuten Biolan pika keittiökompostorissa) massa tuppaa jäämään jumiin keskivaiheille kompostoria/kompostikäymäläastiaa, joten kepukalla kannattaa avittaa massan tippumista alas tyhjentämisen jälkeen.

kompostihuussi kompostikäymälän tyhjentäminen

Laitoin tyhjennetyn kompostihuussimassan kannelliseen kylmäkompostiin vielä jälkikompostoitumaan talven yli. Keväällä siirrän sen lehtikompostikasaan, josta se vuoden päästä syksyllä kunnolla maaduttuaan päätyy ravinteiksi kasveille, kasvimaalle yms. Erinomaista maanparannusainetta!

Huomiotavaa on, että tällaista tuoretta kompostitavaraa ei voisi käyttää tässä vaiheessa kuin ns. pintakompostina kasvien tyville. Kompostoitumisprosessi jatkuu siinä vielä..

Suoltoneste
Biolan Kompostikäymälässä on myös ns. suoltonestekanisteri. Huussisäiliössä on reikä jossa on erotteleva ritilä, ja mahdollinen liika neste eli ns. suoltoneste valuu putkea pitkin kanisteriin, joka on meillä upotettu osittain maahan kompostikäymälän taakse.

suoltonesteastian kuoppa    suoltoneste

Suotoneste on ulosteperäistä ja sisältää runsaasti ravinteita. Muista hanskat kun käsittelet sitä – ja hyvä hygienia ylipäänsä. Suoltonestettä ei saa johtaa käymälästä suoraan maahan, vaan arvokkaat ravinteet kannattaa hyödyntää puutarhassa.

Suoltonestekanisteri oli lähes täynnä. Käytin sen kompostiherätteenä kaatamalla sen puutarhajätekompostikasaan. Siitä saa kompostoituminen kunnolla vauhtia.

Suoltonesteen hyödyntäminen (lähde Biolan):

  • kasvien lannoitteeksi pihan ja puutarhan koristekasveille, kukille, puille, pensaille ja nurmelle. Kasvimaan sellaisenaan syötäville kasveille suotonestettä ei suositella. Sopiva laimennussuhde veteen on noin 1/3-1/5. Säännöllisessä lannoitekastelussa neste kannattaa laimentaa reilummin.
  • Käyttö kompostiherätteenä: ravinnepitoinen suotoneste voidaan hyödyntää kompostin heräteliuoksena. Suotonesteen typpi tehostaa erityisesti ravinneköyhän ja hiilipitoisen puutarhakompostin toimintaa. Suotoneste kannattaa käyttää uudessa vastaperustetussa kompostissa. 

Kompostikäymälän tyhjentäminen oli helppoa ja kohtuullisen vaivatonta. Positiivista oli hajuttomuus ja se, kuinka hyvin massa oli jo kompostoitunut. Kompostointi on kivaa (ainakin minusta) ja odotan innolla kun tästäkin tavarasta saamme aikanaan multaa ja maanparannusainetta omiin tarpeisiin. Kompostori on oma multatehdas, eikä niin hyvää multaa saa mistään.

Ja pelkoni siitä, että kompostikäymälän kompostoitumisprosessi olisi tästä osatyhjennyksestä häiriintynyt oli turha. Jo seuraavana päivänä tyhjennyksestä oli huussi-istuimen kannen sisäpuolelle höyrystynyt vettä – mikä on merkki siitä että kompostisäiliö on lämmin/kuuma ja että kompostoituminen on käynnissä.

Kerro muillekin:

2 Comments

  • MaLi Heinonen

    Kiitos seikkaperäisistä kompostipuuceen kokoamisesta ja tyhjentämisestä kertovista kirjoituksista. Saimme kimmokkeen rakentaa mökille vastaavan lainen huussi. Nyt mietitään paikkaa minne se sijoitetaan ja miten hyödynnetään vanha hyyskä.

    • Henni - Puutarha49

      Hei, loistavaa – kiva kuulla ja kiitos kommentista. Meillä vanha puucee purettiin osin, mutta katto ja seinät hyödynnettiin ja siitä tuli hyvä katos ruohonleikkurille, lapiolle ja puutarhatyökaluille.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)