Kohopenkki – helppo ja nopea

Kohopenkki on mainio tapa toteuttaa kukka- ja kasvupenkit vähällä vaivalla ja ilman kaivamista. Meillä on todella jäykkää savea oleva perusmaa koko puutarhassamme, päällä on vain ruokamultakerros. Vuosien jälkeen olemme todenneet ja oppineet ettei kaivaminen kannata! Kasvit eivät halua joutua “saviseen ammeeseen”, jossa ne märkinä kausina hukkuvat veteen.

Kohopenkin ideana on nostaa kasvit korkeampaan harjanteeseen, kumpuun, jossa ne saavat lämpöä ja ravinteita tasaisesti eikä runsaat sateet haittaa. Monet arat kasvit suosivat kohopenkkiä, mutta meillä kohopenkki on siis käytössä ihan kaikkien koriste- ja hyötykasvien kanssa kaupungipuutarhassamme.

valmis kukkapenkki, kohopenkki

 

Kuinka kohopenkki tehdään? Tässä tee-se-itse ja kierrätysidea:

  • levitä nurmikolle (tai minkä maa-alustan päälle tahansa) vanha matto (luonnonmateriaalia, muuta väliä ei ole). Jos mattoa ei löydy, saman asian ajaa pahvilaatikot ja/tai paksu kerros sanomalehtiä tms. Tämä pohjustus auttaa torjumaan nurmiheinät ja rikkaruohotkin, ja maatuu lopulta mullaksi
  • seuraavaksi maton/pahvien/lehtien päälle kasataan keppejä, risuja, lehtiä, kuivuneita kitkentäjätteitä. Ihan mitä tahansa, mikä nostaa sitä maanpinnasta ja tuo kuohkeutta kasvualustaan
  • Multaa ja kompostia. Pussimultaa, irtomultaa, erilaisia kompostimultia yms. sekaisin vaan. Mielellään muutakin kuin ostomultaa, jotta saat rikkaamman maan joka pidättää ravinteita ja vettä mahdollisimman hyvin. Pelkkä ostomulta kun tuppaa olemaan helposti melko kuivan ja heppoisen oloista
  • Lannoitetta. Jos käytössäsi ei ole ravinnerikasta kompostia, kannattaa lisätä luonnonlannoitetta kasvualustaan
  • Kastele ja istuta haluamasi kasvit
kohopenkki
Kukkapenkki, joka on toteutettu aikanaan kohopenkkinä.

Kasvupaikasta riippuen nyrkkisääntönä voidaan pitää perennoilla n. 20-60 cm syvää kasvualustaa.  Köynnökset ja ruusut tarvitsevat yleensä vähintään n. 60 cm. Näihin on todella helppo päästä kohopenkin avulla.

Kohopenkki madaltuu ainesten maatuessa ajan kanssa mutta se ei siltikään ns. sukella yhtä alhaalle kuin perinteinen penkki. Tämä on myös todella nopea tapa tehdä uusi istutusalue. Sen kuin lappaa erilaisia aineksia kerroksittain, ja homman voi aloittaa näppärästi jo syksyllä kun erilaista haravointijätettä tulee.

Helppohoitoisen ja vuodesta toiseen kukoistavan kukkapenkin salaisuus on ravinteikas, kosteutta pidättävä, ilmava ja rikkaruohoton kasvualusta joten kannattaa tietysti huolehtia siitä, että käytössä on rikkaruohotonta maa-ainesta. Kohopenkkiä kannattaa ensimmäisenä istutusvuonna kastella säännöllisesti. Se soveltuu erinomaisesti myös syötävien kasvien ja juuresten viljelyyn.

 

 

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)