Kitkemistä ja siementen keräämistä

Olemme viimeisen parin viikon aikana käyneet kaikki kukkapenkit läpi ja kitkeneet niistä rikkaruohot. Saman käsittelyn ovat saaneet myös pensasaitojen alustat. Kitkentäjätettä on syntynyt uskomaton vuori! Nyt on ollut kosteaa, joten rikkikset irtoavat helposti maasta ja tähän aikaan vuodesta kannattaa nähdä vaivaa sillä keväällä tehty työ palkitsee. Rikkaruohot kitketään meidän puutarhassa järjestelmällisesti keväällä, kesällä (1-2 krt) ja syksyllä. Yksi kukkapenkki tai paikka kerrallaan ja kaikki mahdollinen mieluiten juurineen pois.

Poikkeuksen tästä tekee vuohenjuuri, jonka osalta olemme todenneet parhaaksi hävittää sen kasvuvoiman heikentämällä eli nyppimällä kaikki lehdet varsineen pois. Vuohenjuuren kitkeminen juurineen on nimittäin osoittautunut todella huonoksi toimenpiteeksi – kun juuri väistämättä katkeilee, jokaisesta näistä juurenaluista kasvaa uusi rikkaruoho. Vuosia saa taistella vuohenjuurten kanssa, mutta säännöllinen kitkentä näyttää kuitenkin toimivan ja ko. ongelma vähenee hiljalleen. Tuosta rikkakasvista tuskin koskaan päästään eroon..niin elinvoimainen se on.

Olen aloittanut myös keräämään talteen siemeniä: chileistä, tomaateista, krasseista yms. on jo siemeniä tallessa. Kuivatan ne sanomalehden päällä ja pussitan sen jälkeen talteen. Myöhemmin syksyllä kerään vielä ainakin krassin siemeniä ja joitain perennojen siemeniä.

Tein myös syyskylvöjä. Kylvin sormustinkukan siemeniä muutaman pussillisen yhteen puutarhan laatikkoon. Siinä ne saavat aloittaa kasvun ihmeen viimeistään ensi keväänä ja siirrän ne sitten isompina taimina suoraan kasvupaikalleen puutarhan kukkapenkkeihin.

Kasvihuoneessa pääsee vähällä; joka toinen päivä täytän vesisaavin ja kastelujärjestelmä hoitaa loput. Olen antanut tomaateille hieman nestemäistä Substral kastelulannoitetta jotta tomaatit jaksavat kasvaa. Paprikaa, tomaatteja, basilikaa – kaikkia näitä saa kasvihuoneesta yllin kyllin. Siirsin myös muutama viikko sitten trumpettikukat kasvihuoneen lämpöön ja ne ovat kasvaneet hurjasti – nyt toiseen näistä on tullut jo mahtavan kokoiset nuput ja malttamattomana odotan kukintaa. Sekä sitä, minkä värinen tuo trumpettikukka on – se kun jäi yllätykseksi meille.

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)