Kevätpuutarhamessut 2015

Kevätpuutarhamessuilla on kävelty jalat kipeäksi, saatu kamera täyteen kuvia, ihastelu, ihmetelty, poimittu ideoita, tavattu tuttuja, tuoksuteltu kevättä ja nautittu puutarhapäivästä. Minkälaiset ajatukset ja tunnelmat Kevätpuutarha- messuista jäi?

Kevätpuutarha

Kevätpuutarha- messut ovat osa keväistä suurtapahtumaa, jossa on saman katon alle koottu viidet messut: Kevätpuutarha, Oma Koti, OmaMökki, Sisusta! ja Lähiruoka&luomu-messut. Paikkana on Helsingin Messukeskus ajalla 26-29.3.2015. Messut ovat siis auki vielä tänään klo 18 asti ja huomenna sunnuntaina klo 10-17. Selaa messulehteä ja tutustu näyttelyalueen karttaan.

Vinkki! Tässä jutussa on paljon kuvia, kuvat suurenevat niitä klikkaamalla – pääset näin tutkimaan tarkemmin kiinnostavia asioita.

Messut olivat useista samanaikaisista messuista johtuen todella laajalla alueella. Eri messualueet nivoutuivat toisiinsa joustavasti ja huomaamattomasti. Me kiersimme suunnilleen koko alueen läpi ja tutustuimme Kevätpuutarhamessujen lisäksi lähemmin OmaMökki- messuihin. Oman kesäpaikan myötä kun sekin puoli on alkanut kiinnostamaan, vaikkei paikkamme perinteinen mökki olekaan. Kevätpuutarhamessujen näytteilleasettajat oli mielestäni ripoteltu osittain aika erilleenkin toisista, ja sellaista selkeää ”kevätpuutarhamessualuetta” ei hahmottunut.

Kasvien, taimien ja juurakoiden myyjiä oli huomattavasti vähemmän kuin Helsingin puutarhamessuilla vuosi sitten.

Kasvihuoneita oli esillä vain Kivikangas Oy:n messuosastolla, viime vuonna kasvihuonemyyjiä oli useita.

Puutarhan koristelupuoli (patsaat, pergolat, yms) myös loistivat poissaoloaan, niitä bongasin vain parista osastosta.

Kevätpuutarhamessuilla on perinteisesti yleiskoristelualue. Tänä vuonna yleiskoristelualueen teemana on Pihaelämää, jonka ideana on neljä erilaista pihaa: mökkipiha, perinnepiha, moderni piha ja lapsiperheen piha. Alueen pääsuunnittelijana on ollut telkkaristakin tuttu suunnitteluhortonomi Eva Wuite.

Yleiskoristelualueiden pihoista voi bongata myös kauniita pieniä yksityiskohtia. Soralla koristeltu betonipöytä oli upea. Samoin modernit säleikköpuut tekivät vaikutuksen.

Kuvailutekstin perusteella perinnepiha osui nappiinsa meille:

”Rintamamiestalossa asuva perhe rakastaa pihalla oleilua, kierrätystä ja kukkia. He ovat innostuneita hyötykasvien viljelijöitä ja kokeilevat aina mielellään jotain uutta”.

Valitettavasti yleiskoristelualue ja nämä erilaiset pihat eivät saaneet sen kummempia fiiliksiä aikaan tai ideapankkia täyttymään.

Perinnepiha toki oli näistä pihoista oma suosikkini, löytyihän sieltä ihana Kivikankaan Juliana kasvihuone (upealla kattokoristeella!) ja mainio polkuidea (polkujen reunoissa loistavasti yhdistetty noppakiviä tms ja sorareunaa, jotka tekevät siitä tyylikkään, mutta luontevan ja rennon – aina tarvitse olla suoraa ja särmää), lisäksi kivoja kasvulaatikoita sekä suuri kohopenkki jossa oli perinnekasveja.

Kevätpuutarhamessut
Tässä polussa oli mielestäni kaikki kohdallaan 🙂
Kevätpuutarhamessut

Mutta ei perinnepihakaan mitään uutta tarjoillut, tätä teemaa on nähty paljon. Korkeita kohopenkkejä oli todella paljon jo vuosi sitten, ja silloin kasvulaatikoita näkyi lähes joka toisella messuosastolla. Mökkipiha oli turhan moderni makuuni (ulkoallas jne), ja siinä pihapiiri oli metsänpohjamattoa eli kunttaa – monille tuttua perinteisistä suomalaisista mökkimaisemista.

Mitään erityisen upeaa kukintaa ja kukkaloistoa ei messuilta valitettavasti löytynyt, joko kasveja on käytetty paljon vähemmän kuin aiempina vuosina tai sitten ne hajosivat eri paikkoihin jolloin kokonaisuudet näyttivät pienemmiltä ja vaatimattomimmilta.

Messuilla oli mahdollisuus seurata erilaisten kiveysten tekemistä. Huusseja katseltiin kovasti, sillä sellainen on tulossa meillekin kesäpaikalle täydennettynä Biolanin kompostikäymälällä. Kevätpuutarhamessut ovat myös tilaisuus eri toimijoille esitellä uutuustuotteita yms.

Biolanin osastolla oli näyttävällä tavalla hyödynnetty heidän Ilo- sarjan altakasteluruukkuja ja kauniita “hengettömiä” amppelitelineitä. Kun kehuin ideaa osastolla, sainkin kuulla että kaikki amppelitelineet oli myyty hetkessä loppuun.

Biolanin osastolla oli runsaasti heidän pientuotteitaan myynnissä, kätevistä lannoitepuikoista suuriin lannoitesäkkeihin. Kevään uutuustuote jota messuilla esiteltiin oli Havu-Rodolannoite.

Puutarhasi Elämään– osasto erottui värikylläisyydellään joukosta. Heillä taisi olla messujen kattavin valikoima erilaisia siemeniä – kokonainen seinällinen.  Sieltä kannattaa hakea jos vielä jotain uupuu – esikasvatusaikaahan on runsaasti jäljellä.

Tutustuimme runsaaseen valikoimaan erilaisia rikkaruohojen tuhoaineita. Heillä on ainoa ns. valikoiva rikkaruohonpoistaja nurmikolle, joka tappaa voikukat, maahumalat yms. ei toivotut “isolehtiset” kasvit nurmiheinän seasta, mutta jättää nurmen turvaan. Myös lannoitteita, erilaisia tuhoeläinten torjuntakeinoja oli jos vaikka minkälaisia. Hienoa että kehitystä tapahtuu, moni aineista oli ympäristöystävällistä ja luonnolle vaaratonta! Toista se on ollut joskus myrkkyjen kanssa, sen sanan voi tästä yhteydestä siis nykyisin tyystin unohtaa.

Kivikangas Oy:n osastolla oli muutama kasvihuone pystytettynä. Meillä oleva Halls Magnum kasvihuone on saanut entisestään lisää korkeutta. Kuulema myydyimmät kasvihuoneet ovat nykyisin noin 8-10 m2. Meillä on reilut 8 neliötä, ja kyllähän se kummasti täyttyy kasvillisuudella, liian pientä kasvihuonetta ei kannata hankkia.

Kasvihuoneisiin on tänä vuonna tullut väriä. Somia pastelleja!

    

Kivikankaalla oli myös fiksun oloinen uusi kastelusysteemi myynnissä, kasvuruukku Grow Pot jossa on yli kolmen litran vesitila. Yksinkertainen tuote jolla pitäisi olla merkittävästi kastelua helpottava vaikutus. Tuotetta ei kuulema saa vielä jälleenmyyjiltä, joten kannattaa piipahtaa osastolla (tai Kivikankaan verkkokaupassa) jos sellaista haluaa. Hinta oli edullinen 15,90/3 kpl.

Messuilta riittäisi juttua vaikka kuinka! Palaan messuasioihin ja sieltä bongattuihin tuotteisiin vielä myöhemmin erillisissä jutuissa.

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)