Kevätpohdintaa

Tänään aikani kuluksi hahmottelin mitä laitan kesäpaikan hyötytarhaan tänä vuonna. Tarkoitus on laittaa perinteiselle kasvimaalle vain perunaa ja sipulia. Muutoin kokeilen kasvatusta laatikoissa, joita pitäisi nikkaroida. Tämä syystä että kasvimaa jäi täysin hunningolle loppukesäksi sormivamman vuoksi ja voin vain kuvitella mitä sieltä puskee nyt keväällä. Katson siis parhaaksi laittaa kasvimaan tauolle.  Peittää se vaikka vuodeksi pressuilla  ja hävittää sitä kautta kasvusto – mikä kyllä olisi paikallaan muutoinkin sillä sen verran paljon siellä on sitkeitä rikkaruohoja ilman viime kesän tilannettakin. Tai jos kulottaisi sitä pikku hiljaa polttamalla nuotiota. No, se jääköön nähtäväksi mihin päädyn.

Lavatarhan aion laittaa keskeiselle paikalle, jossa niitä on helppo hoitaa ja kastella. On varsin kätevää jos salaatit, yrtit yms. löytyvät läheltä taloa ja grilliä.

Esikasvatuksessa on mukavia taimenalkuja: purjoa, sormustinkukkia, jaloritarinkannusta, chiliä ja persiljaa. Ja perunat itämässä kuistilla.

Lavatarhaan olen ajatellut seuraavia:

 • purjo
 • salaattia
 • yrttejä (yksi laatikollinen täyteen erilaisia)
 • pensaspapua
 • salkopapua (ei välttämättä laatikkoon)

Lisäksi runsaasti maisseja, nämä ihan avomaalle uuteen paikkaan.

Kuten listasta näkyy niin aika minimillä mennään tänä vuonna ja siihen on syynsä. Olen puutarhuri pulassa.

Ette usko miten huono tuuri mulla on ollut. Olenhan kertonut muutamissa jutuissa kamppailusta sormivamman kanssa. No, eipä se epäonni siihen päättynyt vaan menin ja liukastuin pihalla sillä seurauksella että nilkka murtui ja nilkkaa tukeva nivelside repesi. Ja tämä kaikki vain pari päivää kolmannen sormileikkauksen aiheuttaman sairasloman päättymisen jälkeen. Niinpä huomasin olevani nilkkaleikkauksessa tasan kuukauden kuluttua tuosta viimeisimmästä sormioperaatiosta. Jalka leikattiin maanantaina.

Nyt on elettävä kipsin kanssa 6 viikkoa ja eipä se kävely taida ihan tuosta vaan onnistua kipsin poiston jälkeenkään. Pitkä kuntoutus edessä. Tämä nyt “hieman” pisti kevään suunnitelmia uusiksi niin puutarha- kuin remonttihommienkin suhteen. Työteliäälle ihmiselle ei tällainen pakotettu lepo ja paikallaan olo sovi, etenkin kun sitä olen joutunut jo tekemään sormenkin vuoksi. Positiivisuuttani koetellaan nyt reilulla kädellä. Mutta eteenpäin sanoi mummo lumessa…

Toivottavasti tässä kirjoituksessa on järkeä ja kirjaimet suunnilleen kohdallaan sillä lääkitys on melkoisen tuju. Huh huh, ikimuistoinen kevät omalla tavallaan..

ps. Kevätpuutarhamessutkin jäävät väliin tänä vuonna 🙁

Kerro muillekin:

6 Comments

 • Tweety Blue

  Voi ei, onpa ollut huonoa tuuria. Nyt vaan puutarhalehdet ja -kirjat viereen siihen sohvalle ja suunnitelmia tekemään. Olin vastaavassa tilanteessa joitakin vuosia sitten kun polveni murtui ja siihen loppui touhuaminen vähäksi aikaa.

  • Henni - Puutarha49

   Kiitos. Mulla onkin jokunen uunituore puutarhakirja luettavana, ja tosiaan suunnittelua pystyy tekemään tietysti aina. Harmillisia nämä tällaiset mutta kun miettii viime ajan tapahtumia maailmalla niin eipä tule mieleen suuremmin valittaa. Asiat pitää muistaa laittaa perspektiiviin huonoinakin hetkinä. Ihanaa kevättä!

  • Henni - Puutarha49

   Mulla oli itseasiassa useampi kipsi, parin viikon välein vaihtui ja lasikuituisia kaikki. Mutta täytyy myöntää että kyllä yksi kivan kuosinen kipsi päätyi muistoksi tuosta ikävästä ajanjaksosta. Jos siitä vaikka jotain askartelisi 😀 Heh, en tiedä.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)