Kevätkylvöjä ja kevään kukkijoita

Toukokuun ensimmäistä viikkoa mennään. Sää on viileähkö, maksimissaan 10 astetta päivällä ja yöllä ollaan nollan tuntumassa. Vappuna laitoin multiin muutaman metrin pätkän perunaa – juuri sen verran että jokusen kattilallisen saa nauttia oman tuotannon pottuja. Siirsin osan samettikukista jo paikoilleen keittiöpuutarhan yhteydessä olevan tuija-istutuksen uuteen tiilikaareen, myös muutama isoauringonkukka tuli tähän istutukseen. Nämä on huolellisesti peitelty harsolta. Keittiöpuutarhan lähelle uuteen kukkapenkkiin viskoin satoja erilaisia pionin siemeniä, laitoin pikkiriikkiä sormustinkukan taimia ja illakon taimia. Tämän kaarevareunainen penkin etureunaan kylvin koko matkalle iisopin siemenia tarkoituksena saada siihen kaunis puksipuumainen reunus. Saas nähdä miten onnistuu.  Tämäkin istutusryhmä on kokonaisuudessaan saanut hallaharson suojakseen, ja saa siinä ollakin muutaman viikon vielä.

Ikkunallinen kasvilava on tehty laudoista ja vanhasta ikkunasta. Sisäpuolella on lautoja vasten styroksit jotka paitsi lämmittävät kasvualustaa, myös suojaavat puuta mullan kosketukselta. Pohjassa on verkko myyrien yms. varalle.

Kasvilavaan istutin yhden omenakurpitsan, joka on kesäkurpitsalajike. Siemenet sain kaupanpäällisinä huuto.net ostoksesta puutarhaharrastajalta 🙂 . Lavaan mahtui myös jokunen kymmen samettikukkaa varttumaan isommaksi ja vahvemmaksi. Kuistin pöydällä ja hyllyillä on edelleenkin ruuhkaista vaikka osa kasveista on jo vietykin lopullisille paikoilleen tai tänne lavaan. Henri rakensi tämän lavan toissavuonna. Kylmien öiden varalta käytän lisälämmikkeenä vielä harsoa kaikenvaralta. Kesäkurpitsa rakastaa lämpöä ja inhoaa kylmää.

Tällainen yksinkertainen lava on todella kätevä. Lava aikaistaa kummasti kylvöjä ja antaa kaivattua kasvutilaa kasveille ennen siirtoa puutarhaan – käyttö on aika lailla rajatonta. Viime kesänä lavassa kasvoi lukuisia chilejä jotka siirsin isoihin ruukkuihin portaille vasta kesän puolivälissä kun ne rupesivat kukkimaan.

Tänä vuonna lavaan taitaa mennä vielä toinen kesäkurpitsan taimi kunhan samettikukat pääsevät muuttamaan lavan suojista pois. Iskin multaan (purkkiin kuistille) juuri perinteistä Gold Rush- kesäkurpitsaa.

Paraatikukkapenkkiin laitoin siemenestä taimeksi varttuneet siperianpallo-ohdakkeet, illakot ja sormustinkukat. Harsoa unohtamatta! Pienistä taimista pitää pitää erityistä huolta, joten muistathan harsosuojauksen lisäksi kastella.

Kevät on erittäin keltainen, ainakin Puutarha 49:ssä. Vai mitä sanotte?

 

Kerro muillekin:

2 Comments

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)