Kevät on tullut puutarhaan

Kevät on tullut tänä vuonna melko oikutellen ja hitaasti. Lämpötilat ovat onneksi viimein kääntyneet lämpöisen puolelle ja lumet sulaneet tai sulamassa hurjaa vauhtia. Luonto odottaa innokkaasti auringon säteiden tuomaa kasvuvauhtia. Tähän aikaan vuodesta puutarha näyttää usein todella harmaalta, nuhruiselta ja epäsiistiltäkin. Nurmikko on vielä liian märkä haravointiin, ja puutarha muutenkin on ikäänkuin odotustilassa vielä pienen hetken. Tulppaanit kurkkivat jo penkeistä, pionin ihanat punertavat varret näkyvät ja silmut pullistuvat pensaissa ja puissa.

Juuri tällä hetkellä alkaa eteläisessä Suomessa olla viimeiset hetket kevätleikkauksille:  omenapuiden hoitoleikkaus, kuusiaidan leikkaus, alasleikkaukset, marjapensaat jne.

Hetken kun nuo nurmialueet vielä kuivuvat niin että on mukavampi niissä kävellä onkin aika hoitaa nurmikolle aimo annos kasvuvoimaa eli tehdä nurmikon kevätlannoitus. Nurmikko kaipaa keväthuoltoa siinä missä moni muukin. Vahva nurmi on kauniin vihreä, elinvoimaisen näköinen ja jaksaa kasvaa taistellen myös nurmella olevia rikkaruohoja vastaan.

Kevätkosteutta kannattaa hyödyntää sillä sen avulla lannoite imeytyy helposti maahan. Lannoitustarve riippuu nurmikon käyttötarkoituksesta ja leikkaustiheydestä mutta kyllä sitä kannattaa vaikkapa joka toinen vuosi antaa. Sammaloituneelle nurmelle auttaa kalkki, ja sen levittämisen aika on myös juuri nyt. Nurmikon leikkuujäte kannattaa muuten aina jättää nurmikolle jos mahdollista, sillä se palauttaa ravinteita takaisin maaperään.

Muita ajankohtaisia puuhia puutarhassa on toki perenna- ja kukkapenkkien läpikäynti. Meillä osa varsista jätetään syksyisin niin sanotuiksi talventörröttäjiksi, joten oksasakset mukaan ja leikkaamaan. Liian siistiä ei kannata tehdä, ja maatuneen aineksen voi jättää penkkeihinkin – kyllä luonto ne muuttaa mullaksi. Hetken aikaahan ne toki näkyvät ja voivat joidenkin silmissä harmittaa, mutta yksi vaihtoehto on vaikka peittää ne ohuella multakerroksella. Toki kompostoriin vieminen on hyvä vaihtoehto myös ja palauttaa sitä kautta aikanaan ravinteita maahan.

Nautinollisia kevätpäiviä 🙂

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)