Kevät maljakossa

Kevään tulon voi selvästi aistia vaikka ulkona sitkeästi onkin vielä erittäin talvista. Lunta on tullut parina päivänä ja pakkanenkin paukkui kovissa lukemissa. Viimeiset talven yritykset, toivon.

Jos talvi on tällaisella kotipuutarhurilla rauhallista aikaa jolloin puutarhalle ei kauheasti uhrata aikaa eikä ajatuksia, niin tämä vuodenaika muuttaa kaiken. Talvella pyörittelemme suunnitelmia siitä, mitä “isoja hommia” puutarhassa tänä vuonna tehdään. Näin maaliskuun alussa alkaa tuleva kevät kutkuttamaan ajatuksissa ja kevään odotus tuntuu lähes sietämättömältä. Katselen kauppojen hiljalleen täyttyviä puutarhatarvike- ja siemenhyllyjä, napsin ostoskoriini kuin huomaamatta palan puutarhafiilistä milloin siementen milloin minkäkin muodossa. Keväällä ja sen tulolla on ihmeellinen vaikutus. Olen sairastanut tiukkaa flunssaa joten mikäpä olisi mukavampi tapa piristää itseään ja kotia kuin tuoda pala kevättä sisälle: kimppu leikkotulppaaneja ja tuoreita yrttejä.

tulppaanikimppu

Aalto- maljakko, tuo joka kodin klassikko on mielestäni kuin tehty tulppaaneille. Tällä kertaa kaupasta lähti mukaan pinkkejä tulppaaneja. Värikirjoa tulppaaneissa riittää ja vain mielikuvitus on rajana.

   Leikkotulppaanit

Kuinka leikkotulppaaneja sitten tulisi hoitaa jotta ne kukkisivat kauniina mahdollisimman pitkään?  

  • Leikkaa tulppaaneihin uusi vino imupinta terävällä veitsellä. Älä poista käärettä.
  • Täytä maljakko viileällä vedellä (noin 5-10 cm) ja ja aseta tulppaanit kääreessään maljakkoon. Älä laita liikaa vettä, muuten kukkien varret venähtävät.
  • Kun kukat imevät vettä, varret tanakoituvat. Poista kääre n. tunnin kuluttua ja asettele kukat kauniisti maljakkoon.
  • Vaihda vesi joka toinen päivä
  • Tulppaani säilyy viileässä pidempään, se kannattaa viedä yöksi esim. eteiseen tai kellariin.

Tulppaanikimppu säilyy kauniina noin viikon. Jos sinulla on mahdollisuus siirtää tulppaanit yöksi viileään säilyvät ne pidempään.

Tähän aikaan vuodesta alkaa taas saamaan myös mahtavia yrttiruukkuja. Tuore yrttti (kuvassa Timjami) paitsi maustaa ihanasti ruoan, on myös ilo silmälle ja kaikille aisteille. Kaunistaa keittönkin. Tätä vihreyttä on jo ikävä, tule kevät uloskin, tule!

Timjami

timjami

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)