Keväisiä puutarhapuuhia

Kevät on tullut! Lumi on poissa, se vähäinenkin määrä mitä sitä oli. Sipulikukat pilkistelevät jo maasta, lumikellot kukkivat. Upea aurinkoinen viikonloppu innostaa ja suorastaan velvoittaa puutarhahommiin.  Kevättä on ihana tuoda myös kotiin vaikkapa tulppaanikimpun muodossa.

Tulppaani asetelma

 

Paljon onkin tullut puuhasteltua puutarhahommien saralla viime päivinä.

  • koulin tomaatit ja chilit omiin ruukkuihin: tällä kertaa päätin käyttää maatuvia ruukkuja, jotta juuristo ei vaurioidu siirrossa lopulliselle kasvupaikalle. Tästä jutusta vinkit ja neuvot koulintaan.

koulitut

  • siistin puutarhaa ja haravoin. Nyt oli aika siirtää lumilapiot, kolat, pulkat yms. pois pihasta. Kukkapenkkejä haravoin pinnasta vain kevyesti. Maatuvaa ainesta en poista eli mitään kasvinvarsia tai osia en nostele pois vaan sekoitin pintamullan sekaan.
  • ostin pikkunarsisseja ja istutin ne ulkoportailla olevaan isoon ruukkuun. Sen multa oli muuten ihan sulanutta n. 20 cm syvyyteen asti joten työ sujui helposti. Valitsin tarkoituksella vielä nupuillaan olevia jotta saan nauttia niistä pitkään. Narsissit kestävät jopa -10 asteen yöpakkasia, joten tähän aikaan vuodesta niitä ei näillä leveysasteilla tarvitse juurikaan suojata yöksi. Hyödynnän kukkineet ja kuihtuvat pikkunarsissit aina uudelleen istuttamalla ne puutarhaan jossa kukinnasta saa nauttia myös tulevina vuosina.

pikkunarsissit

  •  hankimme uuden puutarhapöydän. Ihana, vintage- tyylinen täysrautainen pöytä tullaan sijoittamaan pergolaan. Siellä oleva vanha pöytäryhmä siirretään pois. Rautaisen pöydän pariksi tulee hankkia vielä 4 rautatuolia – ne onkin jo katsottu valmiiksi.

rautapöytä

 Taimien kanssa riittää työtä.

Mm. kaikki istuttamani perennat odottavat vielä koulimista. Uusia viljelyksiä pitää laittaa huhtikuun alkupuolella. Taimipöydällä pursuaa ja ensi viikolla teen viimein uuden kasvatuspaikan laajentuvalle ruukkumäärälle.  Olen tilannut kaksi uutta taimivalaisinta, joiden harmillisen pitkän toimitusajan vuoksi uusi taimipöytä on joutunut odottamaan. Kaikki istuttamani perennat odottavat vielä koulimista.

Tässäsyksyllä trumpettikukasta nappaamani pistokas – siitä on tullut komea. Samaa ei voi sanoa isoista trumpettikukista, ne eivät näytä talvehtineen lainkaan ja vaikuttavat pystyyn kuolleilta. Annan niille vielä hetken aikaa mahdollisuuden, mutta luulen ettei niistä mitään enää tule. Harmi. Mutta onneksi tämä pistokas jatkaa hehkeänä kasvuaan.

Trumpettikukan pistokas
Trumpettikukan pistokas
Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)