Keväisiä puutarhahommia ja aumakompostin kasaamista

Ennen aikoina maatilan vaurauden merkki oli sen lantakasan koko. Mitä suurempi, sitä paremmin tilalla meni ja sitä rikkaampi se oli. Lantakasa on täynnä elämää ja nykyisin vähän harvinaisempi näky. Luonnonmukaisen viljelyn ystävät haalivat hevosenlantaa tai vastaavaa puutarhoihin, mutta meilläpä on kesäpaikalla onni naapurissa oleva suuri luomukarjatila – sieltä isäntä nimittäin tuli ja tipautti kuormallisen lehmänlantaa pihallemme. Että saako kipata kirjaimellisesti paskaa naapurin puolelle – kyllä kiitos! 😀

Miksi me sitten sellaista halusimme ja mitä sille teimme? Ensinnäkin kun kyse on tuoreesta lannasta, ei sitä voi sellaisenaan käyttää syötäville kasveille vaan sen on kompostoiduttava vähintään yhden talven yli. Siksi mekin teimme siitä valtavan ison kompostikasan, niin sanotun aumakompostin. Lanta oli kuivikeheinissä, joten lapioimme parin tunnin ajan heinän ja lannan sekoitusta kasaan, väliin laitoimme syksyn lehtiä ja muuta orgaanista ainesta mitä kasvimaan siistimisestä syntyi. Siitä tuli ehkäpä noin kolme metrinen pituudeltaan ja vähän toista metriä korkea. Lopuksi kasa peitettiin heinillä. Tämä “peitto” on todella tärkeä, ihan ensinnäkin sen vuoksi ettei lantakasa haise, mutta myöskin siksi että kompostoituminen pääsee käyntiin ja kasa kuumenee, ja toisaalta vielä siksi ettei kaikki kasan ravinteet huuhtoudu sateiden myötä pois.

Tuoretta lantaa ei saa käyttää suoraan syöväville kasveille! Se polttaa niiden juuret, siihen ei voi istuttaa ja se voi antaa makua esim. hedelmäpuille ja marjapensaille. Mutta kompostoituneena se on kullan arvoista 🙂

Todella onnekas olo on nyt tuota aumakompostia katsellessa! Siinä on valtava kasa täynnä elämää ja ihan parasta mahdollista kasvualustaa maatuneena kasvimaalle. Meillä on aarin kasvimaa, jonne kyllä menisi kompostitavaraa vaikka kuinka. Luonnonlannoitteiden paras juttu on siinä, etteivät ne pelkästään lannoita maata, vaan tuovat sinne tärkeää humusta ja orgaanista ainesta – ja sellaisella koostumuksella johon mikään pussimulta ei pysty. Lantakasa on myös ekologisesti tärkeää, se on maatuessaankin jo tärkeä monelle hyönteiselle, madoille ynnä muille.

Jos olet seurannut blogia jo pidempään, oletkin saattanut lukea kun kuvailen itseäni kompostihulluksi – minä siis todella pidän kompostoinnista. Siinä on jotain sanoinkuvaamattoman hienoa että kasasta erilaisia maatuvia aineksia syntyy niin upeaa tummaa multaa joka on täynnä kasvunvoimaa. Tässä jutussa olen kertonut meidän erilaisista kompostoreista.

Tämän aumakompostin päälle tuomme vielä valmismultaa, jolloin voimme istuttaa siihen vaikkapa köynnöskrassia tai kurpitsoita.

Minä kärräsin hieman tätä tuoretta tavaraa ruusutarhaan ja alppiruusuille. Luin mainiosta Lantakirjasta, että nimenomaan lehmänlanta on mainiota lannoitetta rodoille. Ja kun moni nyt siellä ehkä miettii että yöks – eikös toi haise niin täytyy todeta ettei nenään tarvinnut laittaa pyykkipoikaa eikä hommaa tehty yökkäillen – mutta on todella tärkeä peittää tuore lanta jollakin hajujen estämiseksi. Niin mekin teimme ja käytimme näissä paikoissa peitteenä enimmäkseen syksyn lehtiä. Niitä kun kertyy meille joka kevät valtavat kasat isojen lehtipuiden alta.

Kun lannan levittämisestä ja aumakompostin kasaamisesta päästiin, iskimme kasvimaan kimppuun. Meillähän noudatetaan kateviljelyä ja “no dig”- menetelmää eli emme kaiva kasvimaata. Tästä jutusta näet kuvia viime keväältä, ja kerromme tarkemmin kasvimaan perustamisesta. Kasvimaamme on ollut talven yli myös peitettynä pääasiassa heinillä ja syksyn lehdillä. Aloitimme haravoimalla ne sivuun (ja käytimme ne aumakompostin peittelyyn). Alta paljastui upea rikkaruohoton tumma multa! Näytti kertakaikkiaan hienolta. Levitimme koko kasvimaan alueelle ja kasvimaalla oleviin kolmeen kasvulaatikkoon ison säkin kalkkia.

Lisäksi olemme keränneet koko talven kananmunakuoria, joita oli kertynyt iso muovipussillinen ja jotka murskattuina myös heiteltiin mullan pintaan. Munankuori antaa kalkkia pitkävaikutteisesti ja on erinomainen orgaaninen lisä kasvimaalle. Lopuksi harasimme kalkit ja kuoret kevyesti mullan pintaan.

Tässä videossa luonnonmukaiset vinkit kasvimaan parantamiseen.

Kalkituksen lisäksi kasvimaa saa ohuen kerroksen ylivuotista keittiö- ja huussikompostia, joka on siis todella hyvin maatunutta tavaraa ja ja turvallista käyttää. Valitettavasti kompostitavaraa ei riittänyt kuin osalle kasvimaata, mutta on tärkeää lisätä vuosittain eloperäistä tavaraa sinne maaperän hyvinvoinnin edistämiseksi. Mitä paremmassa ja “rikkaammassa” kunnossa maaperä on, sitä paremmin se tuottaa satoakin. Aumakompostissa kompostoitunut karjalanta pääsee ylivuotisena kasvimaalle – sitä odotellessa.

Edessä on tietysti vielä kasvimaan kunnostuspuuhista lannoitus, se tehdään kahdella tuotteella: juureksille peruna- ja juureslannoitetta ja muutoin kanankakkaa. Molemmat lannoitteet näistäkin luonnonlannoitteita, emme halua käyttää keinolannoitteita. Kalkitsemisen jälkeen on hyvä pitää parin viikon väli ennen lannoittamista, näin ne tukevat parhaiten toisiaan ja tuottavat parhaan tuloksen. Kalkki ehtii imeytymään maahan ja edistämään myös sitten osaltaan maan vastaanottavuutta lannoitteille.

Sitten alkaakin se ehkä hankalin vaihe 😀 Eli odottaminen. Sen odottaminen että pääsee kylvämään ja istuttamaan kasvimaalle. Taimipurkkien määrä pöydillä ja tasoilla kasvaa päivien edetessä. Nyt esikasvatuksessa on ollut pääsiäisestä saakka mm. pavut ja lehtikaalit. Lisää papuja kylvämme viikonloppuna – meillä kun linnut nyppivät siemenet maasta niin olemme todenneet että parempi esikasvattaa. Papujen kanssa täytyy vain muistaa odottaa riittävän lämpimiä kelejä ennen ulosistutusta, ne ovat kovin hallanarkoja.


Kiinnostaako hyötypuutarhan jutut? Klikkaa alla olevasta linkistä ja uppoudu aiheeseen:

VIDEOT YOUTUBESSA

Meidän YouTube- kanavalla on muuten melkoinen määrä jo videoita, ja varsinkin kasvimaan perustamisesta löytyy useita videoita viime vuodelta. Hyppää mukaan seuraan! Ja pst, liityhän tilaajaksi ja ota käyttöösi ilmoitukset uusista videoista.

Tuleville arkipäiville on luvattu suorastaan lämpimiä kevätsäitä ja auringonpaistetta. Jopa +15 astetta, joten ollaan ulkona vaikka pysytäänkin kotona, pihapiirissä ja parvekkeilla.

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)