Kevään ensikylvöt: chilit

Vaikka kesään on vielä jokunen kuukausi, on joidenkin kasvien osalta oikea aika aloittaa kasvattaminen. Meillä kylvetään helmikuun puolivälissä chilit. Jo vuosia olen kasvattanut chilit omista siemenistä. Syksyllä koko chilisato kuivatetaan sanomalehtien päällä, ja kuivattuja chilejä käytetään ruoanlaitossa pitkin vuotta. Näistä kuivatuista chileistä irroittelen siemenet kevään kylvöihin. Lajikkeen tarkkaa nimeä ei valitettavasti ole tiedossani, mutta chili on punainen, apache- sukuinen, kooltaan melko pieni – suurimmat ovat noin peukalon kokoisia ja sato on todella runsas. Yksi chilipensas tuottaa useita kymmeniä chilejä jotka ovat keskitulisia. Tulisuus vaihtelee joten ruoanlaitossa saa olla tarkkana ettei tule liikaa potkua.

Chili on helppo kasvattaa ja runsassatoinen. Sato kuivatetaan ja käytetään talven aikana.
Chili on helppo kasvattaa ja runsassatoinen. Sato kuivatetaan ja käytetään talven aikana.

Tähän aikaan vuodesta ei luonnonvalon määrä ole lähelläkään riittävää, joten lisävalo tarvitaan ehdottomasti kylvöksille. Meillä lisävalo on hoidettu yksinkertaisesti seinälapulla (ns. spottivalo) johon on ostettu kasvivalopoltin. Edullinen ja toimiva ratkaisu.

NÄILLÄ VINKEILLÄ ONNISTUT:

 1. käytä vain puhtaita kylvöastioita. Pese ne huolellisesti aina ennen kylvämistä kasvitautien ehkäisemiseksi. Mieti, käytätkö yksittäisiä purkkeja vai teetkö ns. hajakylvöjä isompaan astiaan josta sitten myöhemmin siirrät ne yksittäispurkkeihin. Hyödynnän itse erilaisia lihojen pakkausastioita, raejuusto ja rahkapurkkeja yms – ne ovat erinomaisia kylvöihin. Kylvöastioiksi käy lähes mikä tahansa kippo.
 2. Käytä kunnon taimimultaa. Kukkakaupoista saa taimimullan nimellä erinomaista hiekansekaista multaa, joka läpäisevyytensä vuoksi soveltuu siemenkylvöihin. Tavallinen kukkamulta on turhan raskasta ja ravinteikasta eikä siksi sovellut kylvökäyttöön. Tavalliseen kukkamultaan tulisi sekoittaa n. puolet hiekkaa  jotta siitä saisi kylvöille sopivaa. Yksinkertaisinta on hankkia säkki taimimultaa, joka on suoraan käyttövalmista. Jotta siemenet eivät mene hukkaan ei kunnon mullasta kannata tinkiä. Taimimulta
 3. kastele multa huolella! Itse kaadan mullan ämpäriin ja vettä sekaan – sekoitus – ja kaadan sen sitten kylvöastiaan. Tiivistä ja tasoita mullan pinta.

  Chilin siemenet on riivitty irti ja ripoiteltu tasaisesti kosteaan multaan.
  Chilin siemenet on riivitty irti ja ripoiteltu tasaisesti kosteaan multaan.
 4. Istutustiheys ja syvyys – nämä kannattaa tarkistaa siemenpussista. 
 5. Tarkista aina siementen kunto 

  chilin siemeniä
  chilin siemeniä
 6. Peitä siemenet kevyesti. Yleissääntö on että siemenen päälle laitetaan enintään sen paksuuden verran multaa päälle. On myös siemeniä joita ei peitetä sillä ne tarvitsevat valoa itääkseen. Tarkista asia jos et ole varma.
 7. Sumuta pintamulta kosteaksi.
 8. Merkitse viljelyastiat: lajike ja kylvöpäivämäärä
 9. Peitä kylvös kelmulla tai muulla kirkkaalla muovilla. Huolehdi että ilma pääsee kiertämään! Itse saksin kelmuun/muoviin reikiä ja pidän ainakin toisen päädyn avoimena. Siemenet homehtuvat mikäli ilma ei kierrä.
 10. Sijoita kylvös valoisaan paikkaan, tarvittaessa lisävalo! Seuraa kylvöstä päivittäin. Huolehdi ettei multa kuivu mutta ei se saa olla liiankaan märkä. .Siirrä kylvös valoisaan paikkaa. Muista tarvittaessa lisävalo.

  Tältä näytti tänään ulkona.
  Tältä näytti tänään ulkona. Kesään on vielä aikaa 🙂
Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)