Kesäkukkaistutus: vehreyttä vaivattomasti

Vielä viime viikolla tein uusia kesäkukkaistutuksia. Kun saimme uudet polut ja sora-aluueet valmiiksi, tuli luontevia paikkoja uusille ruukkuistutuksille. Itseasiassa sora-alueet ja tarassin ympäristö kaipaavat pehmentävää vehreyttä, ja erilaisilla ruukkuistutuksilla ne on kätevä toteuttaa.

Kaivoin varaston uumenista erilaisia ruukkuja, kaikki melko suuria sillä en jaksa olla jatkuvasta kastelemassa pikku kippoja. Puutarhamme on etelään päin, joten auringon paahdetta riittää. Hankin joka vuosi vähemmän kesäkukkia, sillä puutarhassamme on satoja kasveja ja jatkuva kukkaloisto, joten en näe tarvetta suureen määrään yksivuotia kasveja. Ruukkuihin voi myös lisäksi tai ihan yksinään istuttaa perennoja, näin saa kauniisti ja kätevästi kasvatettua kesän aikana myös komeita jakotaimia. Minulla ruukuissa on perinteisesti paitsi maanpeittokasveja myös kauniita kuunliljoja – ja niin laitoin niitä nytkin. Myös köynnöksiä kannattaa suosia, niitä on meilläkin samoin kuin havuja.

Kesäkukkaistutus: kukiksi valitsin pelargoneja, sillä ne kukkivat aika lailla takuuvarmasti koko kesän, kestävät aurinkoa ja paahdetta ja eivätkä tarvitse juurikaan hoivaa. Lisäksi kesän perlargoniat voi talvehdittaa ja nauttia niistä samoista myös ensi vuonna. Kätevää! Itselläni kävin tosin kalpaten viime vuotisten pelargonien kanssa, mutta yritän tänä vuonna uudestaan.

kesäistutus

Laitoin ruukkujen pohjalle palat harsokangasta. Olen lukenut että harso (tai naisten nailonsukkikset) ruukun pohjalla estävät muurahaisten pääsyn ruukkuun. Mikään ei ole niin ärsyttävää kuin murkkupesä ruukussa, jolloin maa ropisee pois ruukusta ja kasvit kuolevat kuivuuten kun muurahaiset kaivavat käytäviään. Harson päälle laitoin hiekkasoraa, jota jäin polkuprojektista. Se toimii salaojituksena. Sen päälle hieman multaa, reilu desi kanankakkarakeita ja lisää multa. Istutin kasvit, kastelin ja asettelin ne paikoilleen. Avot! Nyt ei tarvitse kuin huolehtia kastelusta ja kuihtuneiden nypinnästä. Mullan tyvelle istutin ulkomurattia, suikeroalpia, hopeahärkkiä ja yhteen ruukkuun kuunliljaa. Vehreyttä tuli helpolla, ja ruukkujen paikkoja on helppo siirtää. Erilaisilla ruukuilla ja kasveilla saa helposti haluamaansa tunnelmaa. Kesäkukkaistutus vain kaunistuu, kunhan kasvit juurtuvat kunnolla ja kasvu pääsee vauhtiin.

Tein terassin ympäristöön yhteensä 7 ruukkuistutusta. Ne pehmentävät terassin ja sora-alueiden rajoja mukavasti ja tuovat kukkaloistoa ihailtavaksi.

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)