Kelta- ja punasipulin kasvatus

Pistokkaat multaan ja herkulliset, isot sipulit ovat valmiita kerättäväksi syksyllä? No näinhän sitä toivoisi, mutta ainakin meille tavalliset sipulit (poislukien valkosipuli) ovat osoittautuneet yllättävän haasteellisiksi. Maasta ei kovinkaan kummoisen kokoisia sipuleita ole nostettu syksyisin. Taas yritämme ja aiemmista kokemuksista toivottavasti viisastuneina.

Sipulit tarvitsevat kokemuksemme mukaan kolmea tärkeää asiaa: vettä, ravinteita (lannoitus) ja rikkaruohojen torjuntaa. Näihin panostamme tänä vuonna. 

Ostimme pussillisen keltasipulin istukassipuleita ja punasipulia. Istukkaat istutimme kasvimaalle, jonka paikka oli laitettu kasvukuntoon jo edellisenä syksynä. Silloin levitimme paikalle vuoden yli maatuneen lehmänlanta-olkikasan, joten ravinteita maassa pitäisi olla mukavasti. Kalkitsimme alueen myös keväällä ja lisäksi levitimme siihen Nekon Luonnonkalia.

Sipulit istutimme pitkiin riveihin, noin nyrkin etäisyydelle toisistaan. Liotin sipuleita yön yli virittääkseni ne kasvuunlähtöön. Ne näyttivät liottamisen jälkeen erittäin hyviltä, turvonneilta ja useista sipuleista törrötti jo vihreää :).

Sipulin istukas painetaan maahan siten että näkyviin jää sipulista noin 1/3. Me istutimme kokemukseemme pohjaten syvempään, sillä täällä linnut tuppaavat nyppimään sipuleja ylös. Sipulin kumppanuudesta hyötyy myös aikaisin kylvettävä porkkana, jota kylvimme sipulirivien väliin. Lopuksi kastelimme kaikki kylvöt ja istutukset ja peitimme ne hallaharsoilla mm. Lintujen estämiseksi ja toki myös kasvun nopeuttajaksi. Voi kuinka toivoisin runsaan kokoisia ja makoisia sipuleita syksyksi!

Meidän kasvimaa tehtiin täysin uudestaan pari vuotta sitten, ja maa paranee kompostien, lannan ym. avulla vuosi vuodelta – tänä vuonna se on varmasti edellistä parempi ja parin vuoden päästä erinomainen. Kateviljely ja luonnonmukainen maaperän parantaminen tulee varmasti näkymään myös sadossa. Ihanaa kevätviikkoa!

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)