Keittöpuutarhan kevätkunnostus ja ensikylvöt

Huolimatta kevään hitaasta tulemisesta päätimme aloittaa keittiöpuutarhan kunnostamisen tulevia kylvöjä varten.

Muotopuutarhamme eli keittiötarhan kasvulaatikot kaipasivat lisää multaa. Viime vuonna teimme tämän muotopuutarhan ja toimme silloin kasvualustaksi reilusti turpeeseen sekoitettua palanutta hevosenlantaa ja multaa. Kasvualusta jäi liian turpeiseksi joten se kuivui turhan nopeasti ja vaikeutti kasvien kasvamista joten sato jäi vaatimattomaksi. Muutamia rikkaruohoja löytyi myös laatikoista ja kitkin ne pois ennen uuden mullan lisäämistä. On tärkeää käyttää viljelyssä vain hyvälaatuista ja rikkaruohotonta multaa, ja sitä kannattaa käyttää reilusti. Nyt laatikot ovat valmiina kylvöjä varten joihin päästään lähipäivinä.

Olemme päättäneet tänä vuonna lisätä viljelypinta-alaa pihallamme ottaen hyötykäyttöön erilaisia “tarpeettomia” kaistaleita ja alueita. Emme halua pihaan mitään perinteistä kasvimaata, vaan “syötävät rehut” saavat kasvaa osana puutarhaa ja ilahduttaa paitsi vatsoja myös tuottaa silmäniloa. Kylvötilaa saa lisää helposti erilaisten laatikoiden, kehikoiden ja vaikkapa kasvusäkkien avulla.

Saimme pari lavakaulusta ja laitoin ne terassimme viereen jossa on ollut pari metriä leveä nurmikaistale tarpeettomana. Siihen laatikot mahtuivat hienosti, ja symmetrian säilyttämiseksi voisimme lisäksi nikkaroida yhden laatikon jotta terassin koko pitkä sivu olisi hyödynnetty. Laitoin laatikoiden pohjalle nurmen päälle vanhoja räsymattoja estämään nurmen ja rikkaruohojen kasvamisen. Sitten oli mullan vuoro. Näihin laatikoihin meni multaa yhteensä 360 litraa eli 180 litraa per lavakaulus. Tamppasin mullan suhteellisen tiiviiksi, jotta sain laatikot reilusti täyteen multaa.

Vaikka yöpakkasia on ollut useampana yönä ja on tiedossa edelleen uskaltauduin tekemään kevään ensimmäiset kylvöt näihin lavakauluksiin. Toiseen laatikkoon kylvin punajuurta, joka on meidän perheen suuri suosikki. Liotin punajuuren siemeniä muutaman tunnin ennen kylvöä ja kastelin kylvövaot kunnolla ennen siementen kylvämistä.

Toiseen laatikkoon istutin myös jotain punaista nimittäin punasipulia. Punasipulia oli pussissa sen verran, että kaikki eivät laatikkoon mahtuneet joten vein punajuuren istukassipuleita myös keittiön ikkunan alla olevaan kasvulaatikkoon jossa viime vuonna kasvoi jättiläiskurpitsat.  Tänä vuonna meillä ei ole jättikurpitsoja tiedossa, sillä siemen ei Henrin kovasta yrityksestä huolimatta itänyt.  Samaan laatikkoon sipulien kanssa mahtui vielä muutama Siikli- perunan istukas, ja heitin myös lämpölavaan pari istukasperunaa.

Hallaharso

Perunoita tulee pihalle myös muutamaan kasvusäkkiin ja löytyy meiltä perinteinen perunapenkkikin, joka on muutaman metrin pituinen. Näistä saa kuitenkin mukavan määrän herkullisia oman puutarhan pottuja. Ensisato on odotettavissa kuistilla olevasta perunasäkistä ehkä jo juhannuksena. Ja kun pottuja kasvaa eri paikoissa on tiedossa myös satoa eri aikaisesti, mikä on hienoa.

Lopuksi peitin kaikki kylvölaatikot hallaharsolla jonka käyttö aikaisissa kylvöissä on ehdottoman tärkeää. Nyt toivotaan lämmintä ilmaa ja kevään edistymistä. Harso oli todella tarpeen sillä aamulla oli nurmikko kuurassa.

Kevät keikkuen tulee, vai miten sitä sanotaankaan.

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)