Kirjaesittely: Keittiöpuutarha, Alan Titchmarsh

Tammikuu on alennusmyyntien aikaa. Halusin hankkia muutamia uusia puutarha-aiheisia kirjoja antamaan iloa silmälle, tuomaan ideoita ja ajatuksia sekä ohjeita. Esittelen muutaman hankintani, tässä ensimmäinen löytöni.

Titchmarsh, Alan

Keittiöpuutarha: puutarhurin abc

puutarhakirja“Huippusuositun puutarhagurun käytännönläheiset oppaat on sovellettu suomalaiselle viherpeukalolle. Keittiöpuutarha opastaa niin vasta-alkajat kuin kokeneemmat puutarhurit vihannesten ja maustekasvien kasvattamiseen. Mukana ovat niin juurekset, kaalit, sipulit, tomaatit, herne- ja palkokasvit kuin kurkut, kurpitsat ja salaatit, sekä maustekasveista tillin ja persiljan lisäksi mm. basilika, korianteri, fenkoli, minttu, oregano ja rosmariini. Hoito-ohjeiden ja kasvupaikkavaatimusten lisäksi askel askeleelta etenevät kuvasarjat opastavat mm. viljelysuunnitelman tekemiseen, kasvimaan perustamiseen ja kompostikehikon rakentamiseen. Nurmikoista patioihin sisältää parhaat ohjeet ja vinkit kukoistavan kotipihan suunnitteluun. Teos opastaa ihanien nurmikoiden perustamisessa ja hoitamisessa sekä patioiden, puutarhapolkujen ja muiden päällystettyjen ja kivettyjen pintojen asentamisessa. Mukana on asiaa myös sopivien kasvien valinnasta. Teokset on suomennettu ja toimitettu Suomen oloihin soveltuviksi.”

Tämä oli kirjan virallinen esittely. Olen seurannut Alan Titchmarshin ohjelmia televisiosta ja mieltynyt hänen tyyliinsä. Lisäksi rakastan englantilaista “puutarha-ajattelua” ja kulttuuria. Nyt kun kesäpaikan myötä saimme suuren kasvimaan, jota tähän mennessä ei ole ollut ajattelin poimia kirjasta parhaat käytännöt ja vinkit keittiöpuutarhaan. Keittiöpuutarha on meillä täällä kaupunkipuutarhassa toteutettu laatikkoviljelynä ja hyötykasvien pinta-ala on ollut kohtalaisen pieni. Nyt on tilaa ja mahdollisuus erilaisten hyötykasvien viljelyyn. Kasvutila mahdollistaa isommatkin määrät samaa kasvia, ja toisaalta kesäpaikan luonteen vuoksi siellä tultaneen kasvattamaan nopeasti suuhun laitettavaa ja hyötykäytettävää kasvista.

Keittiöpuutarha- kirjassa on kattava osio vihannesten, yrttien ja kasvisten esittelyistä. Siinä on kerrottu kylvö- ja sadonkorjuuajat, viljelystä, kasvutilasta, hoidosta yms. Erinomainen varsinkin uudelle keittiöpuutarhurille.

vihannekset

Alan Titchmarshin kirjassa on lukuisia vaihepiirrustuksia ja havannoillistavia kuvia työvaiheista. Tämän kirjan avulla onnistuu varmasti uuden kasvimaan perustaminen ns. tyhjästä. Se opettaa maankäännöstä ja muokkauksesta viljelysuunnitelmiin sekä viljelykiertoon saakka. Kirjassa on runsaasti iloa silmälle runsaiden kuvien myötä. Suomen olosuhteet on otettu huomioon kirjaa käännettäessä, mikä helpottaa ainakin aloittelevia hyötytarhureita.

Alan Titchmarsh Keittiöpuutarha puutarhurin abc      alan titchmarsh

Yleisimmät rikkaruohot ja tuholaiset on esitelty kirjassa kuvien avulla, mikä helpottaa niiden tunnistamista. Myös lannoitusta ja kastelua on käsitelty monipuolisesti kirjassa, varsinkaan kastelusta ei yleensä paria sanaa enempää kirjoissa ole – toisin kuin tässä.

Kirjan normaalihinta on hieman päälle kolmen kympin, mutta vinkkinä kerron että löysin sen Suomalaisen nettikaupasta alle 10 eurolla. Tämä kirja kulkee kokonsa ja sidontatapansa ansiosta näppäristi mukana vaikka sinne kasvimaalle.

Voin lämpimästi suositella kirjaa aloittelevalle hyötypuutarhurille, keittiöpuutarhaa tai kasvimaata perustavalle, tai kokeneelle konkarillekin. Kirjan parissa viihtyy, aina tarttuu jotain uutta korvan taakse ja saapahan viettää näin sydäntalvella hetken unelmoiden puutarhapuuhista..

Ps. kuvat saa suuremmiksi klikkaamalla.

 

 

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)