Keittiöpuutarha – kasvilaatikot, hyötypuutarha

Terve kaikki. Nyt kun tämä keittiöpuutarhan laatikkoidea on kovin trendikästä, päätin panna lusikkani samaan soppaan. Talvella jo ideoimme, että puutarhamme kaipaa jotakin muotopuutarhamaista. Siitä lähti ajatus. Neljä identtistä puulatikkoa, joiden kaareva etureuna tehdään pellistä. Keittöpuutarhan keskelle tulee köynnösobeliski (köynnöspinaattia tms.).

Suunnitelma talvella 2012:

Suunnitelma keittiöpuutarhasta – muotopuutarha

Tästä se lähti. Kävin paikallisessa rautakaupassa sahaamassa suoraan mittojen mukaiset laudat. Tähän ja budjettiin kelpasivat hyvin myös vajaaponttiset raakalaudat. Ostosmäärä oli 51 metriä ja kustannukset 35 euroa. Näistä tulee neljä saman kokoista kasvulaatikkoa keittiöpuutarhaan. Lisäksi hyödynsin tallinpohjilta löytyneitä kakkoskakksosia kulmatuiksi.

Tästä se lähtee – keittiöpuutarha kasvulaatikkojen rakentaminen

Määrämuotoon sahatut laudat oli helppo kiinnittää 30 cm kulmapuihin kun porasin joka lautaan ensin ruuvin paikat. Pelti vaihtoehto etureunan kaareksi haudattiin tässä vaiheessa koska löysimme aarteena vanhoja käsinlyötyjä tiiliä, jotka voimme latoa kaaren muotoon kullekin laatikolle. Jos kuitenkin käytät peltiä, kannattaa keskelle aukkoa lyödä paalu, johon kaarelle taitettu pelti kiinnitetään. Lisäksi jotta rakenne vahvistuu kiinnitämme reikävanteen laatikon avoimen reunojen välille maan tasalle.

Kasvulaatikko keittiöpuutarhaan, etureuna tulee kaarevasti antiikkitiilistä

Rouva oli tyytyväinen tähän 🙂

Koska kasvilaatikoihin istutetaan ja kasvatetaan “myyräherkkuja” eli juureksia yms. tulemme kiinnittämään ainakin parin laatikon pohjaan myyräverkon estämään asiattomia herkkusuita 🙂 Kiinnittäminen tehdään nitojalla.

Ruuveja meni noin 300 kpl / neljä laatikkoa – varaa siis ruuveja reippaasti kun lähdet tekemään kokonaisuutta. Aikaa näiden neljän laatikon tekemiseen meni yksin noin 3 tuntia. Jos sinulla on kaveri auttamassa, ja suunnitelma kirkkaasti mielessä ;-D niin valmiiksi sahatuista pätkistä tehdessä saat laatikot valmiiksi kahdessa tunnissa.

Pieni vaiva, iso ilo!

Kerro muillekin:

3 Comments

  • Noora

    Eiiih, juuri kun saatiin omat laatikot paikoilleen niin sitten tarvii nähdä tämä idea kaarevasta kiviraunasta.. Nooh, onhan tässä loppuelämä aikaa tehdä erilaisia kokeiluja ja muutoksia. 🙂

    • Henni - Puutarha49

      Puutarhahan elää ja muokkautuu eri aikoina. Koskaan ei ole liian myöhäistä. Meilläkin on ollut lukuisia erilaisia keittiöpuutarhaviritelmiä lavoista perinteiseen kasvimaahan. Mutta nyt tämän keittiöpuutarhan myötä viimein pysyvä ja silmääkin hivelevä lopputulos saa ihastuttaa meitä vuosia.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)