Kateviljely kasvimaalla ja kukkapenkeissä

Kesäpaikkamme kasvimaa muokattiin loivaan rinteeseen viime syksynä ja tämä vuosi on ollut ensimmäinen viljelyvuosi siinä. Maa oli melkoisen rikkaruohoinen ja teimmekin paljon töitä niiden poistamiseksi, ja työ on jatkunut koko kesän ajan.

Paras apu rikkaruohoja vastaan on ollut taimien välien kattaminen vanhalla heinällä. Katteesta rikkaruohot on ollut helppo kitkeä pois. Lannoitimme ja kalkitsimme kasvimaan alueen huolella keväällä ennen kylvöjä, silti kasvu on ollut paikoin heikkoja ja huomasin kasvimaalla kykkiessäni, että maaperässä ei juurikaan näy matoja. Salaatti kasvoi todella heikosti tänä vuonna ja herneet sekä pavut eivät lähteneet kasvuun lainkaan. Syksyllä istutettu talvivalkosipuli voi kuitenkin erinomaisesti, sen taimivälit peitinkin jo syksyllä heinällä.

kateviljely kasvimaa

Ilmeisesti maaperä on väsähtänyt ja tiivistynyt, eikä tarjoa siksi parhaita mahdollisia kasvuolosuhteita. Kastemadot ovat yllättävän tärkeitä kasvimaalla (ne mm. muokkaavat ja möyhentävät maata) ja luulisi että sinällään ravinteikas ja hyvä multapohja olisi niille hyvä paikka, mutta ei. Vuohenputkea ja nokkosta kasvimaalla on vieläkin hieman ajoittain kitkettäväksi, joten ravinteita siinä on hyvin.

”Kompostihulluna” ihmisenä päätin lähteä ratkomaan ongelmaa kompostien kautta. Meillä on kasoissa ns. katekompostia todella runsaasti joten rupesin kärräämään sitä kasvimaalle kottikärrykaupalla. Peitin kaiken mahdollisen, kaikki kasvien välit, kulkuväylät, rivivälit – ihan kaiken. Paljasta maata ei jäänyt näkyviin lainkaan ja katekerros on n. 10-20 cm korkeata. Katekompostin mukana tuli jo mukavasti matoja, ja eiköhän tällainen pintakerros houkuttele niitä hommiin.

kasvimaan kate
kottikärry komposti kate

Kateviljely lyhyesti

Kateviljely on helppoa – maaperä peitetään jollakin maatuvalla aineksella. Se on luonnonmukainen maanparannustapa, ja siitä on muutoinkin paljon hyötyä. Katteet tuottavat lämpöä, josta pieneliöt pitävät. Syksyllä maa ei jäähdy niin nopeasti kuin kattamaton ja keväällä kate suojaa. Yksi tärkeimmistä seikoista minulle on se, että kate tekee maaperästä kuohkean ja kostean. Sen ilmavuus paranee huomattavasti. Rikkakasvit on todella helppoa kitkeä katteesta pois, ja se estää tehokkaasti myös siemenrikkojen pääsyä maahan.

Täältä löytyy erinomainen opas kateviljelyyn – tiesitkö, että kateviljelyn voi aloittaa milloin tahansa. Katettu maa voi hyvin ja vahvistuu ja kateviljelyllä voi helpottaa omaa työtänsä. Lehdet, naatit, oksat, sammal, heinä, olki, ruohosilppu – kaikki maatuva aines käy.

Odotan mielenkiinnolla miltä maaperä näyttää ensi keväänä. Onko se kuohkeutunut ja löytyykö matoja?

Katettuani kasvimaan laitoin katteet vielä pariin isoon kukkapenkkiin jotka tein kesäpaikalle hiljattain. Peitin maan kasvien ympäriltä ensin sanomalehdillä ja sen jälkeen levitin päälle runsaat kerrokset katekompostia. Näin saan tukahdutettua ikäviä rikkaruohoja, joita villiintyneen pihapiirin jäljiltä nousee maasta runsaasti. Jatkan kasvimaan kateviljelyä varmasti myös ensi vuonna.

    

Tämä jos mikä on helppoa ja hyödyllistä puutarhanhoitoa.

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)