Kateviljely ja rikkaruohot pois kasvimaalta

Kateviljely sopii myös toivottoman kasvimaan kuntoon saattamiseen. Tapoja on monia. Päätimme kokeilla sillä kesäpaikan kasvimaa on rikkaruohoinen. Malttamaton kun olen ollut, tehtiin se pari vuotta sitten vanhaan pihamaahan vain muokkaamalla pinta puutarhajyrsimellä. Alue on ollut joskus peltoa ja voin kertoa että jo ensimmäisenä viljelyvuonna tuli selväksi miten runsas rikkaruoholajisto siinä viihtyykään. On vuohenputkea, nokkosta ym helposti leviävää rikkistä. Jos olisin tämän tajunnut, olisin perustanut kasvimaan alunperin ihan toisella tavalla.

“Vuohenputki kasvaa rehevässä lehtomaassa ja kesannolle jätetyillä pelloilla. Puutarhassa se saattaa olla tehokkaan leviämisensä vuoksi kiusallinen ja vaikeasti hävitettävä rikkaruoho. Kitkemisyritykset saavat maavarren murtumaan, ja kasvi uusiutuu maavarren palasista”. Lähde Wikipedia.

Nokkonen leviää myös tehokkaasti. Näistä kahdesta pääasiallisesta rikkaruohosta voi toki päätellä sen, että maaperä on typpipitoista ja siten ravinteikasta. Ongelmana on se, että rikkakasvit tuppaavat valtaamaan alan viljelykasveilta koska viihtyvät maassa niin hyvin.

Olen käyttänyt taimien väleissä heinää yms. mutta sitä ei ole ollut riittävästi joten rikkaruohot ovat ikävästi vallanneet tilaa. Kitkemistä on riittänyt. Viime kesänä kun loukkasin sormeni jäi kasvimaa retuperälle kun en päässyt kitkentäpuuhiin. Noh, hurjaltahan se sitten syksyllä näytti – suorastaan rikkakasvikasvattamolta.

Niinpä jotain oli tehtävä väkisinkin. Tavoitteeksi asetimme sen, että saisimme kasvimaan niin rikkaruohottomaksi kuin sen luonnollisilla menetelmillä on mahdollista. Rikkaruohomyrkkyjä tai vastaavia en suostu edes luomumaassa harkitsemaan.

Pohdimme eri vaihtoehtoja. Yksi potentiaalinen olisi ollut kasvimaan kulottaminen, mutta ruohikkopalovaaran aikaan ei se ole mahdollista, ja toisaalta hankala olisi tuollaista aluetta saada kulotettua. Kasvimaan lähellä on myös metsää yms. joten ei onnistu. Päädyimme lopulta kateviljelyyn.

KATEVILJELY

Kateviljelyssä paljas maa peitetään jollakin tarkoituksena estää rikkaruohojen kasvua, suojata maata ja parantaa sen sitä. Perinteinen tapa olisi kattaa maatuvilla aineilla kuten oljilla, ruohosilpulla, sanomalehdillä tms. Järki oli tässä otettava käteen: meillä ei remonttikiireiden vuoksi ole aikaa sellaiseen ja toisaalta tuollainen ala (vaikkei se niin järin suuri mutta iso kuitenkin) veisi melkoisesti kateaineita, joita ei tähän kiireeseen ole.

Hetken pulmaa mietittyämme päätimme kattaa kasvimaan mansikkamuovilla. Ostimme kolme isoa mansikkakangasta (muistaakseni 4×5 metrisiä) ja levitimme ne kasvimaalle. Kiinnitys lautoihin ja lautoja päälle estämään kankaan nousu. Tällä keinolla tarkoitus on tuhkahduttaa rikkakasvit valon puutteeseen. Katetta tulisi pitää vähintään vuosi, mielellään kaksi.


Samalla päädyimme siihen, että tänä vuonna pidämme taukoa kasvimaan viljelystä. Olkoot katettuna ja ensi vuonna toivottavasti viljelemään pääsee rikkaruohottomampaan maahan.

Perunaa halusimme kuitenkin, joten teimme yhden vaon sitä varten. Päällä olevan mansikkakankaaseen pitkä viilto ja potut maahan ja maata päälle. Eipä perunan kasvun päästyä käyntiin tarvinne huolehtia niistä rikkaruohoista jotka perunan varsien välistä yrittää – kitketään ne kuitenkin tarvittaessa.

Katekangas auttaa ja toisaalta peruna on varsin hyvä “pioneerikasvi” juuri tiheän kasvutavan vuoksi. Istutimme potut varuiksi melko syvään mutta tarvittaessa kangasta voi siirtää jos niitä tarvitsee mullata kesän aikana.

Nyt kasvimaa lepää ja toivottavasti rikkaruohot kuolevat kun epätoivoisesti yrittävät kurotella maasta kohti valoa – jota eivät saa. Rikkaruohot eivät mua normaalisti kovin haittaa, mutta tuollaisissa määrissä sitkeitä rikkaruohoja ei ole vaihtoehtoja jos mielii viljellä hyötykasveja edes jotenkin järkevästi ja onnistuneesti.

Kerron kesällä kuinka potut kasvaa mansikkakankaan viillosta ja miten rikkaruohoille näyttää käyvän.

Lisää vinkkejä toivottoman kasvimaan kanssa kamppaileville klik.

 

Kerro muillekin:

2 Comments

  • Heidi

    Hei!
    Kuinka rikkaruohojen torjunta onnistui mansikkamuovin avulla? Oliko muovi uv-suojattua? Minun maani kasvaa minttua, joka leviää sekä juurien että siementen avulla ja olen miettinyt auttaisiko pulmaan muovitus yhden kesän yli. Yleensä olen vain keväällä kerännyt vanhat juuret mullasta pois, mutta silti joka kesä minttua puskee ihan mahdottomasti.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)