Katajien istuttaminen

Jo muutaman vuoden olemme haikailleet kahden isoksi kasvavan havupuun istuttamisesta sisääntuloportaidemme molemmin puolin. Olimme miettineet jotakin muuta kuin tuijia – havuja joka tapauksessa ikivihreän ilmeen vuoksi. Jouluna niihin saisi myös hienot valot, ja vihreys lumen keskellä on tarpeen. Kataja sopii hyvin aurinkoiseen ja paahteiseen paikkaan, joten päädyimme siihen. Kataja on lisäksi kotimainen ja Suomen luontoon hyvin istuva. Pihassamme on  jo pari vanhaa komeaa katajaa.

Sattumalta löysimme taimimyymälästä pylväskatajat jotka olivat jo suht kookkaita valmiiksi (n. 1,5 m korkeita). Kataja on hidaskasvuinen joten valitulla taimen koolla on siitä syystä erityistä merkitystä. Kannattaa maksaa hieman lisää saadakseen kookkaita taimia. Heräteostona ne otettiin kyytiin ja pääsimme istuttamaan katajat.

Pylväskataja
Kataja

Kaivoimme portaiden molemmille puolille isot kuopat. Katajat irroitettiin ruukuistaan ja verkkopussi poistettiin juuripaakusta. Katajat aseteltiin istutuskuoppiin entiseen syvyyteen eli maanpinta tulee samalla tasolle mitä ruukussakin. Tukikeppi työnnettiin kuoppaan ja kataja kiinnitettiin siihen. Kuoppa täytettiin turpeen ja mullan sekoituksella ja tiivistettiin lopuksi varovasti. Näin oli katajat istutettu – nyt tulee huolehtia vain kastelusta.

Toivottavasti näistä kasvaa yhtä isot kuin pihassa nyt jo oleva kataja jonka latva kurkottaa noin viidessä metrissä.

Kataja
Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)