Kasvusäkin ja kastelualtaan käyttö

Kirjoitimme  kuistiviljelystä kasvusäkeissä – tuossa jutussa lupasimme palata tarkemmin Biolan kasvusäkkien ja kastelualtaan käyttöön sekä antaa muutamia hyödyllisiä oivalluksiamme.

Biolan kasvusäkit ja kastelualtaat        Biolan kastelualtaan käyttöohje

Kasvusäkki

Käyttövalmis kasvualusta hyöytykasvien viljelyyn. Yhteen säkkiin mahtuu muutama taimi, meidän käyttämiimme Biolan Kasvusäkki Miniin menee kaksi taimea – pari tomaattia ja toisessa tomaatti ja chili. Kasvusäkkejä on myös perunan, yrttien ja mansikoiden kasvattamiseen. Omalla kuistillemme on Biolan Yrttimaa kasvusäkki sekä Biolan Perunasäkki. Säkissä on kaikki kasvien tarvitsema multa ja ravinteet joten niissä kasvattaminen vaatii käyttöönoton jälkeen lähinnä vain kastelemista.

Kasteluallas

on Biolanin kehittämä “altakastelujärjestelmä” käytettäväksi kasvusäkin kanssa. Näin kasvusäkin kasvit saavat tasaisesti kosteutta eikä kastelusta tarvitse huolehtia päivittäin. Meillä tämä on taimien hyvinvoinnin kannalta elintärkeää, sillä kuistillamme on lasit kolmella seinällä ja etelätonttiltamme aurinko paahtaa todella kuumasti – kuisti on varsinainen pätsi kesäisin. Kastelualtaalla varmistamme sen, että kasvit eivät näänny. Toki myös tuuletuksesta tulee huolehtia. Tarvittaessa viljelyt myös pärjäävät parin lomapäivän poissaolon kastelualtaan avulla.

Kasteluallas sopii 70 litran kasvusäkille sekä 50 litran kasvusäkki Minille.  Altaan päädyssä on käyttohjetarra. Tuote on on kasattava käyttöön, ja tämä tarkoittaa ainoastaan putkien asentamista paikoilleen sekä varsinaisen kasvusäkin paikalleen laittamista. Allas on erittäin nopea ja helppo laittaa käyttökuntoon. Altaan vesitila on peräti 40 litraa, minkä sanotaan riittävän noin viikoksi. Altaasta nousee kolme kasteluputkea ylös kasvusäkkiin ja vesitilan täyttäminen onnistuu todella helposti suppilosta, jossa on vielä kelluva poiju vedenpinnan korkeuden merkkinä.

Me asensimme kasvusäkit ja kastelualtaat lattianpintaa ylemmäksi. Löysimme varastostamme alumiinisia kehikoita (mitä sieltä ei löytyisi 😉 ) joiden päälle laitoimme puulevyt. Nyt säkit ja taimet ovat mukavalla työskentelykorkeudella.

Biolan kasteluallas      Biolan kasteluallas

Työläämpi ja sotkuisempi vaihe hommassa on kasvusäkin asentaminen kastelualtaan päälle. Huom! Kasvusäkkiä tulee käsitellä varovasti jotta siinä oleva varastolannoitusosio pysyy paikallaan eikä leviä koko multa-alaan.

Suojaa työskentelyalue. Multaa leviää ympäriinsä väkisin, joten suosittelen sanomalehtien tms. levitttämistä lattialle. Sitten itse työhön. Leikkaa veitsellä säkkiin merkityt taimiaukot.

Biolan kasvusäkki      Biolan kasvusäkki

Nosta taimiaukosta multaa jokaiseen kolmeen kasteluputkeen. Kasteluputki täytetään mullalla kokonaan, ja on ERITTÄIN tärkeää tiivistää multapinta todella huolella jotta kapilaari-ilmiö toimii eli vesi siis imeytyy multaa pitkin ylös kasvualustaan. Jos tiivistämistä ei tee, ei kastelu toimi. Vinkki: käytä tiivistämisessä reilusti jotakin apuvälinettä jolla junttaat mullan tiiviiksi.

Biolan kasteluallas    Biolan kastelualtaan käyttö

Kasvusäkki nostetaan kastelualtaan päälle. Nyt kasvusäkin pohjaan tehdään viillot kasteluputkien kohdalle, ja säkin viillot asetellaan tarkasti putkien ympärille jotta kastelujärjestelmä toimii.

Biolan kasvusäkki Mini    Kasvusäkki

Nyt kasvusäkki on paikallaan ja käyttövalmis istutusta varten. Taimet istutetaan kasvusäkin aukkoihin. Aluksi noin ekan-tokan viikon ajan taimia kastellaan säkin päällä olevista kasteluaukoista (nämä on merkattu selkeästi säkin päälle). Kasteluallas täytetään kuitenkin heti ja tähän kannattaa varata reilu astia sillä 40 litraa vettä per allas on melkoinen määrä. Kastelu suoritetaan aina pelkällä vedellä, säkissä on tarvittavat ravinteet ja lannoitteet.

Tomaattien kasvattaminen kasvusäkissä    Kasvusäkin käyttäminen

Biolan Yrttimaa- kasvusäkki

on tarkoitettu nimensä mukaisesti yrteille. Tässäkin säkissä on merkitty leikattava istutusalue hyvin. Siinä on kolme leveää poikittaista aluetta, joihin kuhunkin tulee kaksi taimea. Säkkiin mahtuu siis 6 yrttiä. Biolan yrittimaa

Säkki on melko isolta alueelta “auki” ja yrttejä napsitaan ohimennen keittiöön käyttöön joten näimme parhaaksi miettiä ratkaisua siihen, millä välttäisimme mullan tippumisen lattialle sekä ennenkaikkea kuinka estämme mahdollisen liian kasteluveden valumisen lattialle.

Tässä tulee mielestämme erinomainen vinkki, jota voi käyttää kaikkien kasvusäkkien kanssa jos sinulla ei ole kasteluallasta.

Osta betonin sekoituskaukalo! Löytämämme suurin suorakaiteen mallinne kaukalo oli juuri sopiva Yrttimaa säkille, ja sopisi myös muille kasvusäkeille hyvin. Betonikaukaloita löytyy rautakaupoista, Biltemasta, Hong Kongista yms. ja hintaa sellaisella on alle 10 euroa. Kaukalo suojaa ja nyt ei vedet valu. Kasvusäkin pohjaan tulee AINA tehdä viillot ylimääräisen veden poistamisen varalta.

Kuistiviljelyn aloittaminen kasvusäkeillä ja kastelualtailla tuntui vaivattomalta ja helposta. Kuisti on myös mukava paikka aloittaa viljelyt kun ulkona on vielä siihen liian kylmää. Uskomaton määrä kaikkea herkkua on kuistilta tulossa! Chilit, tomaatit, paprikat, yrtit, perunat jne. Kasvusäkkien käytössä vain mielikuvitus on rajana.

Aiomme kokeilla mansikoiden viljelyä terasssilla kasvusäkeissä. Kasvusäkin kun voi sijoittaa sellaiseen paikkaan jossa normaalisti ei ole yhtään multaa.

Kerro muillekin:

3 Comments

  • Päivi Plym

    Hei. Käytän myös kasvusäkkejä ja altaita, loistava keksintö.
    Mietin miten saisin amppelikirsikkatomaateilleni (2 kpl) kastelujärjestelmän, kun olivat ahtaassa amppelissa. Mieheni teki laastipaljusta, (poraamalla pohjaan kolme aukkoa) sopivan kastelualtaaseen. Istutin molemmat tomaatit mullalla täytettyyn paljuun. Erittäin onnistunut ratkaisu. Toimii muutoin samoin kun säkit ja altaat, vain lannoituksesta on huolehdittava itse.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)