Kasvivalaisin auttaa taimet kasvuun

Kasvivalaisin tuottaa terhakkaita taimia. Kun luonnonvalo ei riitä täytyy kasvuun lähtöä auttaa lisävalaisimella. Taimikasvatuksessa lisävalo on ehdoton, varsinkin aikaisin kylvettäville lajikkeille. Minulla kasvaa purkeissa jo chiliä paria eri lajiketta ja köynnöspinaattia –  lisäkylvöjä tulen tekemään ihan lähipäivinä.

Vuosia meillä oli kotona **kaikki** (!!) tasot ja pöydät täynnä taimipurkkeja jopa siinä määrin että niistä todellakin oli haittaa arjessa. Nykyisin olen hieman maltillisempi esikasvatuksen suhteen, se keskittyy enemmänkin hyötytarhan kasveihin eikä enää siinä määrin perennoihin kuin joskus puutarhan ensimmäisinä vuosina. Mutta on niitä purkkeja nytkin paljon. Tänä vuonna laitan myös perinteiseen tapaan kesäkukkia kylvöön: samettikukkia nyt ainakin runsaasti keittiöpuutarhaa koristamaan ja luontaisesti tuholaisia torjumaan.

Arkea helpottamaan olen pystyttänyt erillisen taimipöydän.  Se on kesällä puutarhassa oleva metallinen reunallinen suorakaiteen mallinen reilun kokoinen pöytä, jonka nostin uskokaa tai älkää kellarikerrokseemme, saunan pukuhuoneeseen. Tilassa on ikkuna ulos, mutta pienehkö eikä valon määrä mitenkään riittäisi ilman lisäapua kasveille. Toisaalta eipä se riittäisi missään isommankaan ikkunan ääressä vielä. Tuon sijoituspaikan hyvä puoli on tasainen lämpö josta huolehtii lattialämmitys. Erinomainen esikasvatuspaikka jota olen jo parina vuonna käyttänyt. Vasta kun taimet ovat isompia ja kevät jo tullut siirrän ne talomme kylmälle kuistille luonnonvaloon ja siitä sitten kevään edelleen edettyä kasvihuoneeseen. Monivaiheinen prosessi mutta aina yhtä sydäntä läikäyttävä kevätpuuha.

Kasvivalaisin

Halusin kasveille ylhäältä alas tulevan kasvivalon, jossa on pistokeliitäntä. Ei ihan helppo nakki… Tässä huoneessa on myös seinät kiveä, joten seinämallit unohdin alkuunsa. Löysin Kivikankaan valikoimasta näppärän ja edullisen (alle 40 euroa) Biogreen kasvivalaisimen joka antaa luonnonvaloa vastaavaa valoa energiatehokkaasti.

Kasvivalaisin on neutraalin näköinen ja valoteho on mielestäni erinomainen. Valaisin oli myös kooltaan isompi mitä verkkokaupan kuvista olin luullut. Ja positiivinen yllätys tuo koko siis.

kasvivalaisin Biogreen


Yksi valaisin riittää mainiosti koko taimipöydälle. Valaisimen polttimo vastaa 75w hehkulamppua mutta kuluttaa energiaa vain 15w joten sähköä tämä ei juurikaan vie. Valaisimessa on perinteinen violetinvivahteinen valo joka parantaa kasvien hyvinvointia.

kasvivalaisin Biogreen

Johto oli mukavan pitkä, peräti 3 metriä joten pistorasiasta se yltää kattoon asti helposti. Minulla sattuu olemaan ko. tilassa sähköpistoke katon rajassa (pesukonetta tms. varten), joten ei tarvinnut kikkailla yhtään senkuin ruuvasin koukun kattoon, valaisin siihen lenkistä roikkumaan ja töpseli seinään. Avot! Helppoa ja nopeaa. Omaa elämää helpottamaan laitoin töpselin ja pistorasian väliin vielä ajastimen huolehtimaan riittävästä ja tasaisesta “valoannoksesta”. Kyllä nyt taimien kelpaa.

kasvivalaisin taimipöydän yläpuolella
kasvivalaisin taimipöydän yläpuolella

Nyt harvat ensimmäiset taimipurkit saavat nauttia valosta yksinoikeudella. Mutta kohta on taimipöydällä ruuhkaa.. Kasvivalo on muuten varsin hyödyllinen myös sisällä talvehtiville kasveille.

Tässä valaisimessa on vaihdettava poltin, eli se on uusittavissa tarvittaessa tai tilalle voi vaihtaa ihan tavallisenkin polttimon muuta käyttöä varten. Pidän monikäyttöisyydestä, se on tässäkin tapauksessa ekologista ja järkevää.

Kasvivalo tekee taimista vahvoja ja tanakoita. Niiden kasvunopeus ja terhakkuus kyllä peittoavat hetkessä liian vähässä valossa kasvaneet verrokkitaimet. Tästä on omakohtaista kokemusta ja enää en edes yritä taimikasvatusta vailla lisävaloa – kasvivalon avulla taimikasvatus myös onnistuu muuallakin kuin ikkunalaudalla tai ikkunan ääressä. Se luo monia mahdollisuuksia. Lisäksi tällaista valaisinta voi toki käyttää vaikka ympäri vuoden – tai ainakin talviaikaan myös viherkasveilla. Varsin monikäyttöinen siis. Ja jos käyttöä onkin vain osan aikaa vuodesta ei tuo laatikkoon pakattuna vie juurikaan tilaa. Voin lämpimästi suositella ja haastankin sinut kokeilemaan lisävalaistusta jos et ole sitä ennen esi- ja taimikasvatuksessa tehnyt. 

Kerro muillekin:

2 Comments

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)