Uuden kasvimaan perustaminen

Uuden luominen ja tekeminen on aina mukavaa. Meillä on keväällä käyttöömme tullut kesäpaikka, jossa riittää puuhailua myös pihan ja puutarhan saralla. Siellä on tilaa hyvin joten päätimme tehdä reilun kokoisen kasvimaan sinne.

Alue, jonne kasvimaakin tulee oli villiintynyt ja rikkaruohojen peittämä. Koko kesän leikkasimme vuohenputkia sileäksi ruohonleikkurilla ja paikoin käytin rikkaruohon hävittämiseen ainettakin. Kasvimaan viereiset isot roikkuvat ja pahasti varjostavat oksat leikattiin pois, ja nyt alueelle tulee valoa upeasti. Koska paikka on haja-asutusalueella olemme voineet hävittää raivausjätettä polttamalla, näitä risu/lehtikasoja onkin riittänyt hävitettäväksi. Samalla kun kasa häviää, tuhoaa polttaminen myös rikkakasvit nuotion alueelta.

Nuotio

Kasvimaa on loivan rinteen alapäässä ja se rajautuu toiselta pitkältä reunaltaan kauniiseen vanhaan kiviaitaan. Paikan pitäisi olla siis lämmin, hyvin vettä läpäisevät ja maalaatu on erinomaista multaa. Lannoittamiseen täytyy toki kiinnittää huomiota kun viljelyä ei ole tapahtunut vuosiin – maa kaivannee siis ravinteita. Maan pinta on myös vuosien saatossa tiivistynyt kovaksi ja pinnassa on sammalta. Möyhennys on siis tarpeen, ja kalkkia tarvitaan alueelle myös runsaasti.

Appiukko antoi meille heille tarpeettoman mahtavan hienon maanmuokkauskoneen. Tällä bensakäyttöisellä koneella kasvimaan luominen kävi uskomattoman helposti.

maan möyhennyskone

 

Henri ajoi koneella alueen läpi ja uskomattoman hyvää ja kuohkeaa multaa tuli esiin koko alueelta. Vieläkin hämmästelen tätä maaperää ja maalajia, sillä kotipuutarhassammehan on jankkosavea pääasiassa.

maan möyhennyskone

Kasvimaan perustaminen on järkevää tehdä näin syksyllä. Keväällä saa sitten nauttia valmiista “pohjasta” ja pääsee heti viljelyspuuhiin. Enää puuttuu siis lannoitus (keväällä) ja kalkitus (mihin aikaan tahansa). Jotakin hyötykasveja istutinkin jo kasvimaan päätyihin. Toiseen päätyyn laitoin muualta tontilta löytämäni vanhan raparperin sekä pirparjuurta, jota sain pistokkaina.

kasvimaa
Uusi kasvimaa on valmis ja odottaa vain kylvöjä. Kasvimaan päässä (ks. kepit) näkyy raparperin ja piparjuuren alut.

 

Kasvimaan toiseen päähän laitoin pystyrivit (kasvimaan päädyn suuntaiset) mansikkaa. Niitä tuli pari rivillistä eli arviolta ehkä noin 8 metriä. Pistokkaat otin kotipuutarhan mansikoista. Tarkoitus on saada napostelumansikkaa, niin suurta mansikkamaata en tee, ettäkö siitä tulisi säilöntämarjat myös. Löysin varastosta ns. mansikkakauluksia jotka ovat sellaisia muovisia kauluksia jotka asetetaan mansikan taimen ympärille. Niiden tarkoituksena on estää versojen lakoamista maata vasten eli estää marjojen mätäneminen kosteassa maassa. Nämä mansikkakaulukset ajattelin laittaa mansikoille joko keväällä vasta tai jonkun viikon kuluttua kunhan taimet ovat ensin juurtuneet.

Täältä löytyy ohjeita kasvimaan perustamiseen: klik ja klik

Pohdin syyskylvöjä, laittaisiko jotain maahan jo näin syksyllä? Syyskylvön etuna on tietysti nopeutunut kasvuunlähtö keväällä ja toisaalta olishan osa kylvöhommista pois jo keväältä.Persiljaa, porkkanaa, palsternakkaa ja talvivalkosipuliahan voisi ainakin laitella jo syksyllä valmiiksi maahan.. Mitä muuta? Vinkkaa ihmeessä 🙂  Onko sinulla vinkkejä uuden kasvimaan perustamiseen liittyen? Kommenttiboksi odottaa 🙂

Ihania syksyisia päiviä sinulle, aurinko paistaa niin upeasti ja aivan mahtava viikko säidenkin puolesta on ollut!

lehti
Lehtiä varisee jo puista.
Kerro muillekin:

2 Comments

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)