Kasvimaan ja keittiöpuutarhan satoa

Heinäkuun ollessa jo yli puolivälin pääsee keittöpuutarhasta ja laatikkoviljelmistä jo keräämään muutakin satoa kuin yrttejä ja lehtivihreitä (salaatteja yms). Perinteistä kasvimaatahan ei meillä ole, vaan keittöpuutarha on ns. laatikkoviljelmä joka on toteutettu silmää ilahduttavasti muotopuutarhana.

muotopuutarha keittöpuutarha

Keittiöpuutarhan laatikoissa (joita on neljä kappaletta) kasvaa erilaisia yrttejä, salaatteja, retiisiä, naurista, mustajuurta, keltasipulia ja porkkanaa. Yrttejä käytämme päivittäin ruoanlaitossa ja niitä olen myös pakastanut talvea varten.

Tänä vuonna laitoimme myös ensimmäistä kertaa runsaasti sipuleja kasvamaan: on keltasipulia (kuvassa alla), punasipulia sekä salottisipulia. Myös sipulin varret voi silputa ruokiin ja salaatteihin. Retiisit on myös popsittu jo suihin ja salaattia laitan muutaman viikon välein uusintakylvönä jotta sitä riittää koko kesän ajaksi.

keltasipulit yrtit ja salaatit

 

Puutarhassa on näiden keittiötarhan muotopuutarhalaatikoiden lisäksi hyötykasvatusta myös muualla, ja näissäkin kasvatus tapahtuu laatikoissa (lavakauluksissa). Punajuuret syödään tuoreeltaan paistettuna grillissä ja punasipulit ovat pienen nyrkin kokoisia ja niitä olemme myös jo hyödyntäneet keittiössä tuoreeltaan. Laatikkoviljely on kätevää ja laatikon voi sijoittaa käytännössä minne tahansa – nämäkin alla näkyvät punajuuret ja sipulit kasvavat laatikossa aivan terassin vieressä.

punajuuret punasipuli

 

Porkkanat ovat pieniä mutta sitäkin herkullisempia. Porkkanat kasvatin ns. kylvönauhasta, mutta siinäkin näyttää taimitiheys olevan turhan pieni joten porkkanatkin jäävät pienehköiksi. Harventaa niitä siis kannattaa ja harvennusporkkanat käyttää ruokiin. Keltainen kesäkurpitsa kasvaa betonirenkaassa ja on nyt alkanut tuottamaan runsaasti satoa.

porkkana          kesäkurpitsa

Perunat kukkivat ja ensimmäinen perunasato kerättiin Biolanin perunasäkeistä. Olipa muuten puhtaita ja kauniita perunoita. Potut kannattaakin käyttää tuoreena eli nostaa niitä sitä mukaan kun käyttää. Perunaa meillä kasvaa myös perinteisesti pottumaassa eli pihan laidoilla on muutamia perunarivejä odottamassa sadon nostamista.

peruna kukkii

Vinkki! Maistuvan jouluherkun saa kun kerää omia pottuja kattilallisen, keittää niitä vain muutaman minuutin eli ryöppää ja pakastaa jäähtyneinä. Nämä perunat voi sitten jouluna sulattaa ja keittää loppuun kypsäksi asti  – ja tarjota joulukalojen seurana. On upea lisä joulupöytään jolloin kaupasta saa vain vanhoja perunoita. Joka vuosi “joulun uudet perunat” tuottavat suuren ilona ja makuelämyksen. Kannattaa kokeilla!

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)