Kasvimaa kuntoon jo syksyllä

Kasvimaan kääntäminen ja kunnostaminen tehtiin pari viikkoa sitten. Yleensä syyskääntö on tarpeen, jos maa on huonossa kasvukunnossa, kovin savipitoinen tai siinä on paljon juuririkkaruohoja.

Meillä syy kasvimaan kääntämiseen ja kunnolliseen syvämuokkaamisen oli mm. maan parantaminen, rikkaruohojen poistaminen ja maa-ainesten sekoittaminen. Perustimme kasvimaan kesäpaikalle vuosi sitten ja nyt ensimmäinen kasvukausi on takana.

heinäkateKasvimaassa on sitkeitä rikkaruohoja (lähinnä nokkosta ja vuohenputkea) jotka poistettiin kasvimaata perustettaessa ja jatkuvasti koko kasvukauden ajan. Käytin koko kasvukauden runsaasti erilaisia katteita, mm. 100- vuotiaan talon lattioiden alta poistettuja vanhoja eristeitä (olki-sammalseosta), lehti- ja risukompostia sekä heinää. Rivivälit oli peitelty runsailla heinäpeitteillä. Huomasin kesällä että kasvimaalla ei ollut juurikaan matoja, mikä huolestutti. Päätin yrittää kohentaa maan kuntoa kateviljelyllä. Kateviljely on erinomainen keino lisätä pieneliöiden määrää ja parantaa kasvuolosuhteita.

Ennen syyskääntöä kärräsin kasvimaan peitteeksi vielä reilusti lisää kompostitavaraa. Lisäksi jätin papujen ja herneiden versot ja juuristot maahan. Hernekasvien juurinystyröissä on bakteereja, jotka sitovat ilmasta typpeä sellaiseen muotoon, että kasvi voi käyttää sitä hyväkseen. Ne siis luontaisesti parantavat maata ja siksi ne kannattaakin aina muokata maahan. Myös kaikki muut naatit ja versot ovat hyvää materiaalia ja voidaan jättää maahan. Sairaita kasvin osia, jos sellaisia on ei tule maahan jättää vaan hävittää.

Kasvimaan voi kääntää syksyllä sadonkorjuun jälkeen tai vaihtoehtoisesti keväällä.  Paras sää hommalle on silloin kun maa on suht kuiva. Syyskääntö on tarpeen, jos maa on huonossa kasvukunnossa tai kovin savipitoinen. Varsinkin savinen ja jäykkä maa kannattaa kääntää syksyllä, sillä routa rikkoo kätevästi savimaan rakennetta ja murentaa savipaakkuja. Kesäpaikkamme kasvimaan multa on ns. ruokamultaa, ja paikalla on ollut aikanaan pelto. Savea ei siinä ole, mutta savisesta maasta on kokemusta kaupunkipuutarhassa. Juuririkkakasvit vahingoittuvat syyskäännöstä sillä niiden juuret eivät pidä kylmästä.

Sadonkorjuun jälkeen maan kasvukuntoa parannetaan levittämällä kalkkia sekä kompostia ja muita maanparannusaineita, jotka muokataan maahan.

Meillä on sen verran iso kasvimaa että se on näppärintä kääntää koneella, varsinkin kun sellainen maanmuokkauskone löytyy omasta takaa (kiitos anopin ja appiukon, jolta sen saimme). Pienen maan voi toki kääntää lapiolla noin lapion syvyydeltä.kasvimaan muokkaus

Henri ajeli jyrsimellä ensin rajatun kasvimaan ulkopuolella olevan perunamaan ja samalla laajensimme sitä puolta isommaksi. Nyt siihen mahtuu paitsi perunat ja sipulit myös juureksia (mm. herkkuamme punajuurta). Sen jälkeen maanmuokkausjyrsin siirrettiin rajatulle kasvimaalle ja siellä kaikki maatuva aines muokkautui koneen avulla hetkellä maahan. Lopputulos on silmiä hivelevän siisti ja toivon että ensi keväällä maassa on runsaasti pienliöitä – toivotan madot lämpimästi tervetulleiksi. kasvimaan kääntäminen

Tässä yhteydessä emme vielä kalkinneet tai lannoittaneet maata, sen teemme keväällä. Silloin saamme kasvimaalle todennäköisesti myös ensimmäisen satsin kompostihuussin ylivuotista tuotosta – kunhan se ensin maatuu loppuun. Huussitavaraa ei saa käyttää hyötykasveille heti, vähintään sen pitää seisoa yhden talven yli jotta mahdolliset bakteerit kuolevat ja kompostoitumisprosessi on päättynyt. Kompostimassassa, jossa kompostoitumisprosessi on vielä kesken ei idä mikään siemen joten maltti on valttia. Huussikomposti on ylivuotisena erinomaista maanparannusainetta ja lannoitetta. Tuoreena kompostihuussikamaa voi käyttää ei syötäville koristekasveilla.

Nyt saa talvi tulla. Kesäpaikalla on kaikki kunnossa talvea varten ja sama tilanne on kotipuutarhassakin. Viimeiset leikkaushommat on tehty ja oksasilppuri on laulanut viime aikoina. Pihavalot on asetettu paikoilleen. Työkalut on kannettu suojaan. Ajatuksetkin alkavat suuntautua jo ensi kevättä kohti…

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)