Kasvilamppu – ja kasvit kiittävät

Kasvilamppu on käytännössä elintärkeä, mikäli talvehdittaa sisällä huonelämpötilassa kasveja. Meillä talvehditetaan chilejä, joille normaali sisävalaistus ja talvella ikkunoista tuleva vähäinen valo ei missään tapauksessa riitä. Kasvit nuutuvat ja kuolevat – tämä on kantapään kautta todettu.

Millainen kasvilamppu?

Olen nostanut huonelämpötilassa talvehtivat kasvit yhdelle pöydälle, josta niitä on helppo hoitaa ja tarkkailla. Chilien lisäksi pöydällä on mm. trumpetti- eli pasuunankukan pistokas jonka otin syksyllä isosta kasvista. Tuo emokasvi talvehtii nyt lepotilassa hieman alle +10 asteisessa pikkuhuoneessa kellarissa, se pärjää niissä oloissa varsin hyvin ja vasta kevään tultu nostan sen + pelargoniat kunnon valoon ja lämpöön. Chilien ja pasuunankukan pistokkaan lisäksi pöydällä kevättä odottaa myös pari ulkomurattia, jotka ostin joulun jälkeen.

Trumpettikukan pistokas
Trumpettikukan pistokas

Mitkään näistä eivät pärjäisi kevääseen asti ilman lisä- eli keinovaloa. Kasvivalo on välttämätön, ja nimenomaan sellainen joka on kasveille tarkoitettu. Kasvit tarvitsevat sinistä aallonpituutta valossa, eikä sitä löydy tavallisista lampuista.  Kasvivaloiksi sopivia lamppuja ja valaisimia on markkinoilla runsaasti: löytyy kasvipolttimia jotka voi laittaa tavalliseen valaisimeen, loisteputkia, led- tekniikalla toimivia polttimoita ja valaisimia  sekä erilaisia malleja, ripustustekniikoita jne. Valinnanvaraa riittää.

Meillä talvehdittavien kasvien pöytä on aina väliaikainen, eli pöytä on tuossa paikallaan ainoastaa loppusyksystä kevääseen. Tämän vuoksi en halunnut mitään enemmän tai vähemmän kiinteää kasvivalaisinta, joka olisi edellyttänyt kattokiinnitystä. Myöskään valaisinpistoketta/sokeripalaa siinä ei saanut olla, koska katossa ei ole valaisinpaikkaa lähelläkään tuota pöytää. Ratkaisin asian yksinkertaisesti ostamalla seinävalaisimen, johon ostin kasvivalon eli polttimon joka on viherkasveille suunniteltu. Kiinnitin valaisimen suhteellisen alhaalle kasveihin nähden jotta saavat riittävästi valoa ja keväällä jatkossa valaisin antaa valoaan myös pienille taimille. Tässä kasvilampussa on kätevää myös se, että se voi liittää tavalliseen sähköpistokkeeseen.

kasvilamppu seinälle
Edullinen ja monikäyttöinen kasvilamppu

Valaisimeen on helppo liittää ajastin jolloin se syttyy ja sammuu automaattisesti ja kasvit saavat riittävästi valoa. Meillä lisävaloa annetaan tällä hetkellä noin 10 tuntia. Ja kun tarvetta kasvivalolle ei ole, ja pöytä siirtyy puutarhakaudeksi pois sisältä, voi valaisimeen vaihtaa tavallisen polttimon ja käyttää sitä normaalina seinävalaisimena. Helppo, monikäyttöinen ja edullinen ratkaisu.

kasvivalo
kasvivalo auttaa kasveja selviämään yli pimeän talven.

 

Kasvilampun avun olen huomannut selkeästi ja nopeasti. Kaikki kasvit ovat piristyneet selvästi ja esim. muratin versot kiipeävät lamppua kohti. Pieni trumpettikukka availee uusia lehtiä eikä mikään kasveista näytä nuutuneelta.

Keväällä tulen käyttämään tätä samaista pöytää ja kasvilamppua pienten taimien kasvuunsaattajana. Siemenkylvöt itävät nopeammin kunnon valossa ja taimista tulee vahvoja. Varsinkin tomaatin taimet vaativat kunnon valoa jotta niistä tulee tanakoita. Valo nopeuttaa taimien kasvua merkittävästi.

Eikä se lisävalo meille ihmisillekään tee huonoa. Hankimme kaamosmasennusta estämään Eero Aarnion Origo– kirkasvalolampun. Ah, siitä huomaa kuinka tuo luonnonvaloa jäljittelevän valaisimen valon väri on aivan toista kuin muiden sisävalaisimiemme – niin kirkasta eikä lainkaan keltaisen sävyistä.

Päivähän on onneksi näin tammikuussa jo yötä pidempi joten sieltä se kevät hiljalleen hiipii.

 

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)