Kasvihuoneviljely alkakoon – viljelykuntoon laittaminen

Äitienpäivä sujui mukavissa merkeissä, ja viimein sain toteutettua suunnitelmani kasvihuoneen laittamisesta viljelykuntoon. Kasvihuoneviljely on virallisesti tänä keväänä aloitettu!

Työtä olikin paljon, sillä Henrin keväällä valmiiksi tekemät kasvulaatikot ammottivat tyhjyyttään joten kaikki puitteita lukuunottamatta piti tehdä. Homma alkoikin käynnillä puutarhaliikkeeseen, josta hankimme 12 pussia (a´50 litraa) multaa sekä 4 säkkiä (a´80 litraa) kalkittua puutarhaturvetta. Punttitreenistä kävi säkkien siirtäminen autoon, autosta kasvihuoneen lähelle sekä lopulta niiden tyhjentäminen kasvulaatikoihin.

Kun mullat oli haettu lähdin keittiökompostorin tyhjennyspuuhiin, sillä kompostori oli täynnä ja odotti tyhjentämistään. Meillä on n. 10 vuotta vanha Biolan lämpökompostori, joka toimii edelleen moitteetta. Kompostorin kama oli talven yli kompostorissa seissyttä ja siten erittäin hyvin kompostoitunutta joten ajattelin sen olevan erinomaista kasvuvoimaa kasvihuoneeseen. Kompostia tuli vajaa kottikärryllinen.

Tällaista tavaraa keskimäärin tulee kompostista. Erinomaista maanparannukseen.

Kasvulaatikkoja on kaksi, yksi kasvihuoneen molemmilla pitkillä sivuilla. Toinen on 2 metriä pitkä ja toinen 3 metrinen. Kompostitavaran kippasin isompaan laatikkoon jonka pohjalle levitin ensin ison säkin turvetta ja siihen päälle sitten kompostikama. Turpeen ajattelin imevän mahdolliset nesteet ja neutraloivan hajut. Kompostitavaran päälle sitten multaa ja turvetta sekaisin. Kaikki ostettu multa ja turve meni, ja lisäksi vielä kaksi 50 litran multasäkkiä jotka oli hankittu aiemmin. Huh, melkoinen homma se oli mutta loppupeleissä nopea tehdä.

Kun molemmat kasvulaatikot olivat täytetty mullalla, oli aika istuttaa taimet. Kasvihuoneen vasemman puoleisen 3 metrin kasvulaatikon päätin pyhittää tomaateille kun taas oikean puoleinen 2 metrinen laatikko tuli käytetyksi paprikoille (3 taimea, kaikki eri lajikkeita) ja kurkulle (3 taimea). Tomaateissa on muutamaa eri lajiketta, kirsikkatomaateista runkotomaatteihin. Muutama oma taimi päätyi myös ostotaimien sekaan – niin, hankin ostotaimia sillä omat taimet näyttävät todella ruipeloilta taimistojen kasvatteihin verrattuna.

Yllä olevassa kuvassa näkyy isoissa ruukuissa kellarista kasvihuoneeseen harsojen alle muutama vko sitten siirretyt daalian juurakot. Niissä on jo hienot alut ja varret.

Paprikan ostotaimessa on jo nuppu. Kasvihuoneessa kasvaa kolme eri lajiketta paprikaa.

Kasvihuonekasvatuksen toinen kasvukausi on alkanut. Vielä on paljon oppimista ja kokemista. Kevään hankalin pohdinta liittyi siihen, milloin kasvit oikein uskaltaa istuttaa kasvihuoneeseen – milloin voi luottaa siihen ettei yöpakkasia tule ainakaan kasvihuoneeseen asti. Lasi ei juurikaan eristä, mutta kyllä se pienet hallat pitää ulkopuolella ja harsoja voi aina viritellä tarpeen mukaan.

Pari asiaa on nyt vielä tehtävänä kasvihuoneen asukkien hyväksi. Blumat kastelujärjestelmä (ks. jutut viime kesältä hakemalla ko. sanalla blogista) on asennettava paikoilleen ja kasvulaatikot on lannoitettava jotta kasvunvoimaa on riittävästi myös sadon tuottamiseen.

Menestyksekästä kasvihuoneviljely onnea kaikille ansarin omistajille!

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)