Kasvihuonekasvatus

Isohkon kasvihuoneen perustusten ja itse huoneen kasauksessa meni mukavasti alkukesä joten pääsimme kasvatuspuuhiin vasta pari viikkoa sitten.

Tämähän on tyypillinen “0ngelma” keväisen kasvihuoneen ostajalle. Kasvihuonetta nimittäin pääsee yleensä rakentelemaan vasta toukokuussa eikä maakaan ole juuri aiemmin muokkauskunnossa pohjia varten. Jos haluat päästä heti keväällä kasvihuonekasvatuksen kimppuun, kannattaa kasvihuone hankkia jo syksyllä – ja myös tehdä se valmiiksi silloin tulevaa kasvukautta varten. Meillähän kasvihuoneen hankinta oli osittain impulssiostos, sillä ihastuimme Kivikankaan Halls Magnum kasvihuoneeseen Helsingin kevätpuutarhamessuilla.

Nyt, kun kaikki on valmista ja huoneessa kasvaa kohisten ja sen ympäristö on maisemoitu, en voi kuin todeta että wau – on se vain upea lisä tähän meidän englantilaistyyppiseen puutarhaan.

Kasvihuoneen valmistumista odotellessa olin jo ehtinyt paitsi kasvattaa esim. tomaatit siemenestä taimiksi mutta myös istuttaa nämä jo reiluiksi kasvaneet taimet isoihin ruukkuihin ja sementin valukaukaloihin – tämä siksi, että ajatukseni oli siirtää kasvit näissä isoissa kasvualustoissaan suoraan kasvihuoneeseen. Se oli hyvä ratkaisu. Kasvit juurtuivat kunnolla ja isossa multatilassa pääsivät erinomaiseen kasvuun ihan pihallakin.

Kun kasvihuone sitten viimein valmistui siirsimme nuo ruukut ja astiat suoraan kasvihuoneeseen. Huoneen lattia on betonilaatoitusta ja meillä oli runsaasti pikkulavoja (tiililavoja) ylimääräisenä jotka asettelin kiertämään kasvihuonetta. Näiden lavojen päälle asettelin ruukut ja astiat. Halusin lisäksi kasvihuoneeseen työpöydän ja autotallin aarteista löytyikin ikilevypintainen vanha 50- luvun pöytä tätä virkaa toimittamaan. Pieni hyllykkö nostettiin myös “ylijääneeseen” tilaan ensi kevään taimikasvatusta ajatellen.

Tärkeä seikka on muistaa varjostaa kasvihuone! Lämpötila nousee todella nopeasti huoneessa, joten varjostus etelään osoittavalle pitkälle seinälle oli käytännössä pakollista. En pidä juurikaan perinteiseistä varjostuskankaista ja halusin ratkaista varjostusasian tyyliin sopivasti. Kuinkas sattuikaan että meillä oli remontin ja sisustamisen jälkeen ylijääneet kaksi Ikean harsoverhoa. Ne olivat täydelliset varjostukseen – niistä näkee läpi mutta antavat kuitenkin harsomaista varjostusta. Sitten mielestäni mainitsemisen arvoinen VINKKI varjostuskankaan kinnittämiseksi (käytit sitten minkälaista varjostuskangasta tahansa): viritimme kasvihuoneen kiinnitysnipsuihin (jotka saa kiskoihin kiinni) verhojousta. Sitä laitoimme verhon yläreunaan sekä lappeen ja seinän taitekohtaan jotta kangas asettui kauniisti. Ilokseni voin myös todeta että tämä varjostus toimii ja on täysin riittävä – ainakin näin kahden viikon porottavien helteiden perusteellakin.

Varjostamisen ohella tärkeää on huomioida TUULETUS ja KASTELU. Valitsimme huoneesmme kaikkiin neljään kattoikkunaan automaattiset luukunavaajat jotka reagoivat lämpötilaan ja avaavat sekä sulkevat luukkuja sisälämpötilan mukaan. Oikeastaan tämä keksintö on käsittämätön: tämä kaikki toimii ilman sähköä tai aurinkovoimaa. Mekanismin toiminnan takana on lämpöön reagoiva vaha jota on luukunavaajan sylinterissä. Nämä ovat osoittautuneet erittäin korvaamattomiksi näillä superhelteillä ja toimivat luotettavasti.

Kolmas merkittävä tekijä kasvihuonekasvatuksen onnistumiselle on tasainen kosteus eli kastelu. Päädyimme hankkimaan jo kasvihuoneen tilausvaiheessa kaksi pakettia (a´3 metriä) Blumat kastelusarjoja. Yhdessä paketissa (joka maksaa noin 60 eur) on kastelujärjestelmä 3 m kasvipenkille sisältäen 12 kasteluanturia, letkua, säiliö- ja letkuliittimet. Mikä mainiointa tämä järjestelmä liitetään yksinkertaisesti vain vesisaaviin – ja se toimii myös sähköttä. Kasvihuoneen kulmaan laitoimme korkeahkon jakkaran päälle vesisaavin, johon porasimme sopivat reiät säiliöliittimiä varten. Tämän jälkeen asensimme “kasteluporkkanat” paikoilleen – tämä oli yllättävän helppoa (ja toimivaa) vaikka meillä onkin tänä vuonna vielä ruukkua toisensa perään. Jokaisen kasvin tyvelle on nyt ohjattu kastelusuutin, joka automaattisesti tiputtaa kasville vettä kun keraaminen “porkkana” havaitsee mullan kuivuneen.

Syksyllä rakennamme kasvihuoneeseen isot “istutuspenkit” eli teemme laudoista kehikot kasvualuetta varten. Yhtenäinen kasvutila paitsi entisestään kasvattaa hyötytilaa mutta helpottaa myös hoitotoimenpiteitä ja pysyy pidempään kosteana.

Halls Magnum kasvihuone on kooltaan 8.3 neliötä ja sen harjakorkeus sokkelin kanssa on noin 2,7 metriä. Tilan tuntua on siis joka suuntaan. Kasvattamisen kannalta korkeus on myös erittäin tärkeää – tomaatit kurottelevat nopeasti katossa. Yksi erinomainen lisähankinta oli spiraalitaimituet, jotka ovat erittäin tukevat ja säädettävän korkuisina loistavat kaikkien kasvien tukemiseen. Niitä hankimme jo lisätilauksella pari pakettia lisääkin, sillä ei tee mieli viritellä rautalankoja tai vastaavia virityksiä kun kerran on todennut loistavan tuennan.

Lisätarvikkeitahan kasvihuoneeseen on runsaasti. Omalla lyhyellä kokemuksellani voin tässä vaiheessa todeta että hanki ehdottomasti ainakin automaattisesti avautuvia luukkuja ja kastelujärjestelmä (näiden kahden ansiosta muutaman päivän poissaolo kasvihuoneen ääreltä onnistuu mainiosti) . Lisäksi spiraalitaimitukia – ne kestävät varmasti äidiltä tyttärelle. Minimi-maksimi lämpömittari on myös mielenkiintoinen – meillä oli hellepäivinä kaikki luukut ja ovikin avattuna päivän maksimit siinä + 52 astetta ja minimi noin + 12 astetta.

Tomaatit kukkivat jo nyt ja ensimmäiset kasvihuonekurkut ovat tuloillaan. Kasvu suorastaan kohisee kasvihuoneessa ja tarjoaa kaikille aisteille iloa. Satoa odotellessa…

Kerro muillekin:

2 Comments

  • Henni - Puutarha49

    Kiva kuulla , kiitos 🙂 Ja onnea uudelle kasvihuoneelle – se on todella palkitseva projekti. Meillä jo tomaatit huitelevat kasvihuoneen katossa ja paprika notkuu satoa. Ihanaa!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)