Kasvihuoneen siivoaminen

kasvihuone halls magnum
Kasvihuonekasvatus on selvästi jo ehtoopuolella. Hallanvaaraa on ilmassa vaikka aurinkoiset päivät vielä hellivätkin. Viime yönä oli sen verran kylmää, että aamuseitsemän aikaan sai skrabata tuulilasin ja auton mittari näytti vain kahta astetta.

Aloitimme pikku hiljaa kasvihuoneen laiton talviteloille. Keräsimme kaiken tomaattisadon, vajaa ämpärillinen niitä tuli. Tomaatit keitin murskaksi.

Chilejä tuli todella paljon eri lajikkeita, kaikki hyvin satoisia.  ja chilit nostimme sisälle sanomalehtien päälle kuivumaan.

Tomaateissa oli vielä joitakin raakileita mutta päätimme leikata kaikki varret alas ja heittää kompostiin. Ei niitä muutamia raakileita varten kannata enää nähdä kauheasti vaivaa kastelun eteen tai varsinkaan kasvihuoneen lämmittämiseksi.

tomaatti sato
Kasvihuoneessa on rehevää tähän aikaan vuodesta

Chilejä tuli todella paljon eri lajikkeita, kaikki hyvin satoisia.  Nostimme chilit sisälle sanomalehtien päälle kuivumaan.

chili

cayenne long slim kasvoi reilun kokoisiksi
cayenne long slim kasvoi reilun kokoisiksi

Chileissä oli osassa puskia sen verran vielä vihreitä että ne saivat jäädä ruukuissaan kasvihuoneeseen vielä “punertumaan”.

Kurkuista leikkasin toisen alas koska oli sen verran ränsistynyt mutta toinen puskee edelleen kurkkuja ja saa olla paikallaan niin kauan kuin pärjää. Kuivuneita lehtiä leikkelin pois ja siistin muutoinkin hieman kasvustoa.

kasvihuone

Irroittelin myös kasvihuoneen tippukastelujärjestelmä Blumatin (ihan paras apu kasteluun!) osat myöhempää pesua varten. Myös vesitynnyri täytyy pestä huolella, sen verran siihen aina levää yms. kesän aikana kertyy.

Blumat kastelu  kasvihuone talviteloille

Irroittelin kasvihuoneen edestä ulkoa kasvulaatikosta myös jättikurpitsan kasvuston. Melkoinen kasa (3 kottikärryllistä arviolta) tuli kompostiin vietävää vihreää kasvustoa. Huh! Valmistelin myös kurpitsapenkkiä ensi vuotta silmällä pitäen, heittelin siihen lannoitetta ja hain pari ämpärillistä pikakompostoitunutta tavaraa lämpökompostorista. Saa tekeytyä talven yli rauhassa.

Varsinainen siivous jäi vielä tuleville päiville, kasvihuoneen poislaitto vie aina yllättävän paljon aikaa ja toinen mokoma hetki menee sitten vielä lakaisuun, järjestelyyn ja pesuun (painepesurilla).  Nyt suurin siivous saa vielä sen hetken odottaa että chilit ja kurkut viimeistelevät satonsa. Mutta puoliksi tehty on jo tämäkin syyspuuha.

Kannustan laittamaan kasvihuoneen siistiksi syksyllä niin keväällä on sitten viherpeukalo tykyttäen mukava aloittaa kevättyöt puhtaassa kasvihuoneessa.

Hieman haikein mielin puutarhassa kuitenkin upeista syyskeleistä nauttien!

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)