Kasvihuoneen pystytys – varaa aikaa, rauhallinen mieli ja hyvä kaveri avuksi

Kasvihuone saapui tontillemme työpäivän aikana. Odotin huomattavasti suurempaa määrää paketteja ja lavoja pihalle kuin niitä loppupeleissä sitten tulikaan. Iloinen yllätys oli se, että ajotiellä oli vain kaksi isoa pakettia. Toisessa, puukehikossa, olivat huolellisesti pakatut Halls Magnum- kasvihuoneen lasit ja toisesta paljastui laatikon avattuani kasvihuoneen metallinen runko. Lisäksi löysin hillittömän pussin erilaisia tilpehöörejä- oletettavasti kaikki mahdolliset osat, ruuvit ja mutterit siististi pakattuina erillisiin numeroituihin pusseihin.

Kivikangas Oy:n kuski oli jättänyt kasvihuoneen tarvikkeet juuri niin kuin olin toivonut etukäteen – pois ajotieltä, sopivasti syrjään.

Varsinaisesta kasauksen aloittamista jouduin tosin odottamaan muutaman päivän. Kalenteriini oli kertynyt paljon muuta puuhaa ja halusin varmistua että saan työskennellä keskittyen vain kasvihuoneeseen – ajan kanssa. Pystytyksen aikana tämä asia korostui. Kiirettä ei saa olla ja mielen pitää olla rauhallinen kun pystytyshommaan alkaa. Kasausvirheiden määrää saadaan näin helposti paljon pienemmäksi ja sitä kautta osien edestakaista irroittelua toisistaan minimoitua. Tosin sitäkin tuli kyllä harrastettua useaan otteeseen;).

Ja mikä tärkeintä- yksinään tällaiseen urakkaan ryhtyminen olisi mielestäni liikaa vaadittu. Niinpä pyysin avukseni jäätävähermoisen naapurin Markun. Kaveria mielestäni tällaisessa urakasssa tarvitaan useastakin syystä: osat ovat pitkiä ja kasaamattomina ”letkumaisia”, kaksi pääkoppaa ymmärtää ohjeita paremmin kuin yksi ja mielikin pysyy hyvänä kun rauhalliseen tahtiin edetään  kasausvaiheesta toiseen tarinoiden.

Tämän Halls Magnum- kasvihuoneen mukana tulleet kasausohjeet olivat joiltakin osin vajavaisia ja vaikeaselkoisia varsinkin kuvien suhteen. Kivikangas Oy toimitti automaattisesti lisäsetin kasausohjeita sähköpostitse- niissä ohjeissa oli selkeästi paremmat kuvat, jotka auttoivat meitä yli kasauskarikoiden.

Itse rungon osat olivat selkeästi numeroitu numeroteipein ja avattuani numeroidun pussin kaadoin sen numeroituun muoviastiaan jotta osat eri vaiheissa eivät menisi sekaisin. Kannattaa olla tässä tarkkana.

Sivujen kasaamisesta aloitettiin ja sitten edettiin päätyihin. Kun lopulta olimme rauhallisesti koonneet kaikki seinät oli aika kantaa osat sokkelin päälle ja liittää ne toisiinsa. Vähän kyllä jännitti se , että miten runko istuu sokkelin päälle… Mutta istuihan se. Suurta päänvaivaa aiheutti ohjeen kehoitus lisätä tarpeellinen määrä kiinnityspultteja jo kasausvaiheessa rungon uriin koska niiden lisääminen jälkäteen on työlästä. Tarpeellinen määrä! Mikä tarpeellinen määrä? No lisäsin muutaman ja sitten lisäsin niitä aika ajoin lisää rungon kattotuolien kiinnitämisestä eteenpäin – kattotuolien tuet tarvitsivat pultit – useitakin. Kattoluukun tuki tarvitsi pultit… Ja minä poika irrotin ja pulttasin ja irrotin ja ujutin ja pulttasin… Mutta valmista tuli. Olisi tietysti ihan helppoa ja suositeltavaa kertoa pulttien määrä täsmällisesti ohjeessa jotta tätä ei tapahtuisi. Mutta ehkäpä tämä seikka korjaantuu jo seuraavan ohjekirjan painokseen, toivottavasti.

Seinien kasaaminen aloitettiin perjantaina ja sitä jatkettiin lauantaina. Sunnuntaina sitten kiinnitettiin kattotuolit, tuet ja kurkihirsi. Joten aikaa meni kahdelta kaverilta kasaukseen , ekakertalaisia molemmat, yhteensä 17 tuntia. Yksinään kasaaminen olisi mielestäni ollut lähes mahdotonta-  tätä seikkaa ei muuten ohjeissa mitenkään korostettu. Jos seuraavan kasvihuoneen tekisi heti perään, uskon että  rungon kasaaminen sujuisi kahdelta 8 tunnissa.

Lasipakettien avaaminen hermostutti hieman. Olisivatko kaikki ruudut säilyneet ehjinä koko matkan? Kyllä ne olivat. Lasia käsiteltäessä kannattaa muuten pitää hanskat kädessä jos suinkin vaan mahdollista. Viiltohaavat sormiin tulee terävistä reunoista tosi helposti – minullekin tuli muutama ja kipeää teki.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lasien asennus sujui hyvin ja joutuisasti. Kiinnikejouset napsahtivat tukevasti paikoilleen tiivistenauhalla tiivistettyyn runkoon. Lasitusohjeet olivat tosi selkeät. Yhden ruudun harmikseni hajotin kun kasasin sen ympärille kattoluukkua – kiersin ruuvia juuri sen yhden kierroksen liian kireälle ja naps – ruutu halki. Onneksi uuden ruudun saa muutamalla kympillä lasitusliikkeestä joten harmi oli pieni. Tässä 8,3 neliön Halls Magnum kasvihuoneessa oli muuten kiinnitettäväksi kaiken kaikkiaan muistaakseni 93 ikkunaa. Kuvasta huomaat yhden ruudun puuttuvan katolta eli sen hajottamani. Ei hätää, uusi ruutu tulee huomenna.

Mutta voi miten hieno ja uljaan näköinen kasvihuone nyt on. Se tuo pihallemme aimo annoksen tavoittelemaamme englantilaisen puutarhan tyylikkyyttä ja tunnetta. Kyllä kannatti tähänkin hankkeeseen ryhtyä kun katselee tätä ryhdikästä ja laadukasta kasvihuonetta..

Kasvihuone Halls Magnum

Tästä löydät:

  • aiemman postauksen perustusten teosta: KLIK
  • Halls Magnum kasvihuoneen tiedot (Kivikangas Oy:n verkkokauppa): KLIK

Pian kerromme kasvihuoneen sisustamisesta ja kasvatuskuntoon saattamisesta.

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)