Kasvihuoneen perustukset

Kevät koitti ja maansiirtotyöt! Viime syksynä kuvittelimme että isoja maansiirtotöitä ei puutarhassamme tänä suvena tarvitse tehdä mutta kuinkas kävikään. Kasvihuonetta varten piti hihat taas kääriä.

Puutarhamessuilla keväällä ihastuimme Kivikangas Oy:n myymään ja markkinoimaan Halls Magnum– kasvihuoneeseen monestakin syystä. Yksi suurin tekijä juuri tämän kasvihuoneen hankintaan oli sen ulkonäkö- tyylikäs, elegantti kokonaisuus jonka kruunasi haluamamme aito lasitus. Halls Magnum-kasvihuoneen huonekorkeus ja parioviratkaisu istuivat haaveisiimme loistavasti.

Tästä kasvihuoneesta tulee pihamme kruunu jossa voimme paremmalla menstyksellä viljellä tulevaisuudessa chilejä ja tomaattejamme. Niin ja hintakin oli mielestäni kohdallaan.

Kasvihuoneelle valikoitui paikka pihan penkereeltä paikasta joka on sopivasti suojassa tuulilta mutta silti tarpeeksi aurinkoinen kasvihuoneelle. Paikan valintaan vaikutti myös vanha käytöstä poistettu likakaivo- se kun estää kasvihuoneen pohjaa routimasta.

Olemme huomanneet että savisen maan kaivuu-urakat on syytä ajoittaa keväälle tai myöhäiselle syksylle. Kesällä maa on niin kovaa että lapiolla kaivamisesta ei tahdo tulla mitään. Mutta siis kaivamaan! Koska kasvihuoneen pohja-ala vaatii 257x322cm kokoisen alan päätimme tehdä kasvihuonetta varten hieman isomman laatoitetun alueen 30cm laatoilla. Alaa tälle ”poterolle” tuli sitten 270×390. Ja lapiohommiin sitä sitten pääsi.

Kaivoimme 25cm savea pois ja tilalle laitoimme soramursketta täytöksi. Oli siinä kaivamista ja täyttämistä- kottikärryt ja lapio – menetelmällä aikaa meni jonkin verran mutta  työ kävi hyvästä lihasjumpasta ja kuntopiiristä. Tulipa mieleeni se että josko ensi vuonna ei tarvitse enää maansiirtohommia tehdä.

     

Kuorma-auto kippasi pihaan yhdellä kerralla kaksi toisistaan erillään olevaa hiekkakasaa- varsinainen taidonnäyte. Laattoja hommasin kakkoslaatuisena laattatehtaan pihanurkasta. Nämä kun jäävät kasvihuoneen alle piiloon niin pienet pintavirheet eivät haittaa ja säästöäkin kertyi.

Täyttäminen sujui kuitenkin vikkelästi ja soramurske saatiin levitettyä monttuun suodatinkankaan päälle mukavasti. Suodatinkangas kannattaa laitta jotta maa-ainekset eivät lähde sekoittumaan ja painumaan- meidän pihalla savi nielee kaiken muun materiaalin. Soramurske oli kuitenkin tosi pehmeää ja oli ilmiselvää että se vaatii tiivistämistä ennen asennuhiekan ja laattojen asentamista.

Konevuokraamosta hain täryttimen ja parinkymmenen minuutin täryttämisen jälkeen edes vaimon piikkikorko ei uponnut murskeeseen- tiivistä siis tuli ja testi läpäistiin.

Viime viikonloppuna lapset olivat poissa kotoa ja saimme mahtavan tilaisuuden saattaa kasvihuoneen perustukset kuntoon odottamaan varsinaisen kasvihuoneen pystyttämistä.

Perjantaina levitimme noin 5 cm paksuisen asennushiekkapatjan rimojen avulla tasaiseksi kerrokseksi tiivitetyn soramurskeen päälle. Ja sitten laatoitimme ja laatoitimme ja laatoitimme. Laatoitimme oikeasti viimeiset laatat kahden aikaan yöllä. Yötöiksi siis meni. Mutta tulokseen olen tosi tyytyväinen.

Lauantain ohjelmassa oli sitten tilaamamme alumiinisokkelin asennus. Sokkelin päälle asennetaan sitten lopuksi varsinainen kasvihuone. Valitsimme vihreän sokkelin sen vuoksi että se sopii mielestämme paremmin vihreän värisen kasvihuoneen rungon kanssa. Toinen vaihtoehto olisi ollut alumiinin värinen sokkeli.

Sokkeli tuli pihaan siistissä pitkässä pahvikotelossa mutta ilman asennusohjeita. Onneksi Kivikankaan nettisivuilta löytää hyviä kasausohjeita vinkkeineen ja valokuvineen. Sokkelin kasaaminen kävi näiden ohjeiden mukaan tosi helposti. Ristimittaamisen tärkeyttä ei voi liiaksi korostaa näissä asennushommissa- sen jos unohtaa niin saattais käydä siten, että kasvihuone ei joka sivultaan olisikaan sokkelin päällä. Neliö jää helposti vinoneliöksi. Olkaa näissä asioissa tarkkoina! Ristimitta oli muuten 409cm ja osia;)

Sokkelin maahan ankkurointia varten poistimme laattoja ja kaivoimme asennushiekan, soramurskeen ja suodatinkankaan läpi somat ”putket” savimaahan. Syvyyttä kaivannoille tuli 60-80 cm riippuen maan koostumuksesta kaivantomme edetessä. Taivutimme ohjeen mukaan tappien päät pihdeillä ja sitten sotkimme käsipelillä sementtiä kuhunkin valumonttuun.

Perustukset ovat valmiina vastaanottamaan pihan kruunaavan englantilaistyylisen kasvihuoneen. Ja aika hyvältä näyttää jo nyt- vain kasvihuone puuttuu! Seuraavissa bloggauksissa kerromme mm. kasvihuoneen pystyttämisestä ja pystytyskokemuksista, kasvihuoneen viljelykuntoon saattamisesta ja  itse kasvihuonevilejelystä kasvukauden aikana. Kasvihuone on pihalla paketissa. Sormet syyhyää päästä kasauspuuhiin.

valmis perustus

valmis perustus

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)