Kasvihuone talviteloille

Viime viikonlopun aurinkoisessa säässä oli aika ryhtyä väistämättömään syyspuuhaan ja laittaa kasvihuone talvikuntoon. Parin viime viikon aikana on nähty ensimmäiset yöpakkaset, ja vaikka muutoin on ollut jopa todella lämmintä vuodenaikaan nähden, on vuosi siinä vaiheessa että talvi väistämättä tekee tuloaan.

kasvihuone syksyllä

Ensimmäinen kasvukausi kasvihuoneessa on takana ja erinomaisilla kokemuksilla! Satoa tuli yllin kyllin ja kasvihuone toimi kooltaan ja toiminnallisuuksiltaan erinomaisesti. Blumat kastelujärjestelmä ja automaattisesti avautuvat/sulkeutuvat kattoikkunat olivat avainsanat helppokäyttöisyyteen. Myös leveitä pariovia on tullut monta kertaa kiiteltyä. Tästä on hyvä lähteä kohti uutta kasvukautta keväällä.

Johtuen kasvihuoneen rakentamisesesta tänä vuonna, pääsimme aloittamaan kasvukauden vasta pitkälti kesäkuun puolella joten tomaatit yms. pullistelivat vielä vihreitä tomaatteja ja chilipuskat olivat täynnä raakileita. Keräsinkin ensimmäisenä kaikki tomaatit talteen ja toin sisälle – josko ne kypsyisivät sisällä loppuun.

Aloitin nostelemalla kaikki ruukut ulos. Ne kasvit, jotka talvehditan siirsin sivuun (trumpettikukka, Morgbacka- pelargonia ja chilit) ja ruukutin osin uudelleen järkevän kokoisiin (pienempiin) ruukkuihin jotta ne vievät pienemmän tilan.

Sen jälkeen pääsinkin viidakon kimppuun 😀 Katkoin kaikki tomaatin yms. varret ja kannoin kaikki multa-astiat pihalle ja kippasin kukkapenkkeihin. Isot tyhjäksi jääneet ruukut ja astiat pesin astianpesuharjan kanssa, näin ne on kiva ottaa sitten puhtaina käyttöön taas keväällä.

Harjasin lattialta kaikki roskat, pesin letkun ja tarvittaessa harjan kanssa kasvihuoneen lasit sisäpuolelta ja huuhtelin lattian puhtaaksi.

Tähän hommaan vierähti yllättävästi aikaa, reilusti pari tuntia kasvihuoneen parissa kului mutta sään ollessa mitä mainioin oli tämäkin nautinnollista ja puuhakasta ulkoilua.

Kasvihuoneemme on lasinen, vihreärunkoinen Kivikangas Oy:n Halls Magnum. Kokoa on reilut 8 neliötä. Kun kasvit pääsevät kunnolla kesällä kasvuun, tila pienenee huomattavasti. Olemme olleet erittäin tyytyväisiä tähän kokoon, tilaa ei ole liikaa vaan sopivasti ja  koko  mahdollistaa sen käytön oleskelutilana ja/tai tilavana kasvihuoneena.

Kasvihuone sai uuden ilmeen ja sisustuksen talveksi: kannoimme sinne terassilta pari pöytää tuoleineen, erilaisia tuikkuja ja lyhtyjä – ja niin on talvipalatsi valmis 🙂  Nyt saa pakkaset tulla, me voimme nauttia kasvihuoneesta nyt seurustelutilana. Tuikut pitävät yllättävän kivasti lämpöä, ja sitä voikin kietoitua peittoihin ja lampaantaljoihin… ehkä lasi punaviiniä tai glögiä lämmikkeeksi.

Kasvihuone talvipalatsina

ps.  Arkistosta löytyy juttuja kasvihuoneen rakentamisprojektista, jutut löytyy nopeimmin ETSI- kenttää käyttämällä hakusanalla kasvihuone / Halls Magnum

 

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)