Kasvihuoneen syyshuolto

Kasvihuoneen tyhjentäminen ja siistiminen kasvukauden jäljiltä jäi hieman liian myöhään tänä vuonna. Pakkanen ehti puraista chilejä ja viimeiset kypsymään (riskillä) jätetyt tomaatit saivat myös hallasta osansa. Mutta kun en malttanut ottaa niitä raakoina sisälle.

Meillä on lasinen kasvihuone Kivikangas Oy:n Halls Magnum  joka on reilu 8 neliötä.

Halls Magnum kasvihuone

Kasvihuone kannattaa huoltaa aina kasvukauden päätyttyä. Silloin siistin sekä kasvustot mutta teen myös yleisen siivouksen kasvihuoneessa. Keväällä on sitten kiva taas aloittaa kun edessä ei ole edellinen kasvukauden sotku.

Kasvihuone talviteloille:

 • leikkasin tomattien, kurkkujen ym. kasvien varret alas ja vein ne kompostiin
 • irrotin kastelujärjestelmän osat ja letkut (ja pesin ne myöhemmin sisällä kunnolla ja säilytän sisällä kevääseen)
 • nostin talvehdittavat kasvit pois kasvihuoneesta. Tänä vuonna nostin pelargoniat styroksisiin kylmälaukkuihin, joissa ne menevät kesäpaikan maakellariin talvehtimaan. Styroksboxeilla haluan varmistua siitä, että kasvit eivät vaan jäädy (ko. maakellarin käytöstä talvehdittamiseen kun ei ole aiempaa kokemusta joten varman päälle mielummin…). Trumpettikukan talvehditan sisällä huonetilassa.
 • Siistin viljelylaatikoiden pintamullan roskista, tomaatin jämistä yms
 • laitoin tipat öljyä liukuovien mekanismeihin (huoltotoimenpide jonka teen vuosittain)
 • Harjasin lattian ja siistin pöydän – järjestelin sekalaiset tavarat paikoilleen

kasvihuone

Näin on kiva aloittaa uusi kasvukausi taas ensi vuonna.

kasvihuoneessa

Keväällä pesen kasvihuoneen vielä huolellisesti. Tässä viime kevään pesupuuhista tunnelmakuvia:kasvihuoneen kevätpesu

kasvihuoneen peseminen

Tällä viikolla pitäisi myös siistiä kukkapenkit, leikata nurmikko (ja siinä samalla silputa lehdet), trimmeröidä ja iso kasa oksia yms. olisi silputtavaksi. Mukavaa kun kelit ovat olleet viime viikkoa lämpimämmät!

Kerro muillekin:

2 Comments

 • Maikku

  Hei, talvetatteko siis pelargoniat pimeässä? Meillä olisi suuri kylmäkellari, mutta olen kuvitellut, etteivät ne selviä talvesta pimeässä, joten olen ahtanut ne lasiovelliseen varastoon, joka on vähän liian lämmin. Pasuunan (trumpettikukka?) taas ajattelin talvettaa kellarissa.

  • Henni - Puutarha49

   Hei. Kyllä, maakellari on täysin pimeä ja sinne vein talvehtimaan kaikki pelargoniat. Pelargoniat voi talvehdittaa viileässä ikkunallisessa huoneessa tai sitten pimeässä. Tärkeää pimeässä talvehdittamisessa on se , että multa on kuivahkoa eikä märkää.

   Aiemmin olen onnistuneesti talvehdittanut pelargoneja rintamiestalomme kellarikerroksen viileähkössä pimeässä wc- tilassa (joka on muuten entinen perunakellari), mutta nyt kun kesäpaikan myötä saimme kunnon maakellarin vein kasvit sinne styrokskylmälaukkuihin “istutettuna” (ilman kansia tietysti).

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)