Kasvihuone kuntoon

Kasvihuonekasvatus alkakoon. Laitoimme kasvihuoneen kuntoon ja taimet pääsivät aloittamaan kasvunsa kunnostetussa maaperässä.

Viimeisen viikon upeat aurinkoiset ja jopa helteiset säät ovat pitäneet ainakin meidät kiireisinä. Puutarhan laitossa on mennyt kaikki illat töiden jälkeen ja viikonloppuna myös. Tuntuu että tehtävää olisi enemmän kuin aikaa, siksi ei ole ehtinyt edes postausta tekemään kun kaikki aika on pitänyt keskittää ulkohommiin.

Tärkeä kevätpuuha on ollut kasvihuoneen kuntoon laittaminen. Nyt on ilmat lämmenneet myös yölämpötilojen osalta plussa-asteille, joten uskalsimme aloittaa kasvihuonekasvatuksen. Hankimme keväällä kasvihuonelämmittimen, mutta sitä emme ole vielä virittäneet käyttöön – vaan teemme sen tarvittaessa.

Aloitin homman siistimällä kasvihuoneeseen syksyllä varastoidut ruukut yms. pois. Lakasin ja pesin lattian. Henri on tehnyt kasvihuoneeseen hienot kasvatuslaatikot joihin täytimme reilusti lisää multaa ja lannoitimme ne kauttaaltaan perinteisellä luonnonlannoitteella.

Olen parin kolmen kasvihuonekauden aikana oppinut, että meidän kasvihuoneessa (reilut 8 m2) on hyvä määrä 4 tomaattia (joista yleensä 2 kirsikkatomaattia ja 2 runkotomaattia), ja ne menee hyvin pidempään kasvulaatikkoon. Tomaatin taimet ostan aina valmiina, sillä ne ovat todella paljon suurempia kuin mitä itse kasvatetut tähän aikaan olisivat, satoaika on näin lähempänä 🙂 Väleihin istutin samettikukkia ja basilikaa, kaikki itse siemenestä taimeksi kasvatettuja.

Toiseen kasvulaatikkoon laitoin kaksi kurkun taimea ja kaksi paprikan taimea. Näistä paprikat itse taimeksi kasvatettuja, kurkut ostin puutarhamyymälästä.

 Lisäksi istutin itse kasvatettuja chilejä erilaisiin isompiin ruukkuihin ja nostelin kasvihuoneeseen. Lopuksi nostin toisen minikasvihuoneen keskelle huonetta ja siinä on vielä puutarhaan tulevia taimia.

Meillä on Halls Magnum kasvihuoneessa 4 automaattisesti aukeavaa tuuletusluukkua ja pariovet, niiden avulla tuuletus onnistuu mainiosti. Näillä keleillä saa kyllä pitää oveakin auki, sillä lämpömittari näytti peräti 50 astetta kun huoneessa askaroin – hikihän siinä tuli.

Kastelu on hoidettu mainiolla Blumat- kastelujärjestelmällä, ja sen asensin heti paikalleen. Näin lämpimillä keleillä ei mikään pärjää ilman säännöllistä kastelua, varsinkin kun taimet ovat vastaistutettuja eikä niiden juuret ole vielä työntyneet kunnolla laajalti kasvualustaan.

Blogin arkistosta (käytä oikeasta yläreunasta löytyvää hakua “etsi”) löytyy paljon juttuja kasvihuoneesta ja kasvihuoneviljelystä. On ansarin hankinnasta, perustusten teosta ja huoneen kasaamisesta ihan viljelyjuttuihin asti. Huomasin itse että viime vuonna laitoin kasvihuoneen kuntoon äitienpäivänä, tänä vuonna muutaman päivän aikaisemmin. Tänään äitienpäivänä sen sijaan laitoimme kesäpaikalla kasvimaalle kaikki kylvöt, siitä kerron lähipäivinä lisää.

Ihania kevätpäiviä sinulle ja onnea kaikille äideille, myös omalleni 🙂

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)