Kastelujärjestelmä kuntoon uppopainepumpulla

Blogiyhteistyö Gardenan kanssa.

Viimeiset kesät ja keväät ovat olleet erityisen kuivia ja meillä on sadejaksoja lukuunottamatta jatkuva tarve kastella erityisesti kasvimaatamme, jolla on kokoa aari. Joka kevät olemme kylväneet kasvimaalle valtavan määrän siemeniä, ja ilman jatkuvaa kastelua keväisin olisimme pulassa. Itämistä ei kuivana keväänä ilman vettä yksinkertaisesti tapahdu. Hellejaksoilla kastelua on jatkettava myös kesällä ja varmistettava että saamme raikasta, hyvävointista ja tervettä satoa omasta maasta koko satokauden ajan. Salaatistakin tulee kitkerää ilman vettä. 

Kastelun järjestäminen kasvimaalle on siis välttämätöntä. Meillä on siihen sinällään puitteet kun vesilähde eli kaivo löytyy. Kasvimaan lähellä sellainen nimittäin on, mutta kaivon ja kasvimaan välillä on jonkin verran matkaa, kaivo on syvä ja kasteluletkun tulee ylittää vielä kiviaitakin ennen kasvimaalle pääsyä.

Tämä onkin haastellinen yhtälö. Monenlaista on kokeiltu: ensiksi ihan vesiautomaattia ja sitten puutarhapumppua. Molemmissa on tullut esille omat pulmansa jotka kiteytyvät lähinnä siihen ettei niiden teho ja nostokorkeus yksinkertaisesti riitä. . Se sitten näkyy siinä että vettä ei tule pistoolista kunnon paineella eikä esimerkiksi keinusadetin jaksa keinuttaa ja levittää vettä riittävän laajalle alalle ja riittävän pitkän ajan kerrallaan. Mutta entä uppopainepumppu, sitä emme ole kokeilleet!

Vettä tarvitaan! Ei kasvua eikä satoa ilman vettä.

Saimme testattavaksi Gardenan tehokkaan uppopainepumpun mallia GARDENA 6100/5 inox auto. Siihen liitimme Premium Multi kastelupistoolin sekä 25 metrin pituisen 19 mm paksuista kestävää ja kiertymätöntä HighFlex letkua. 


Mitenkäs tämä yhdistelmä sitten lähti pelittämään, miten asennus ja käyttö sujui?

Tällä videolla kuulet kokemuksista, laitamme kastelujärjestelmän kuntoon Gardenan uppopainepumpun avulla ja annamme vinkkejä puutarhan kasteluun tai mihin tahansa veden pumppaustarpeisiin.

Kunnon kastelu ja riittävä (reilu) vesimäärä on kasvaville taimille ja taimettumiselle tarpeen. Vettä tarvitaan myös sadon kasvattamiseen ja tuottamiseen. Parempi kastella kerralla kunnolla ja huolellisesti kuin valutella vettä vain pintamultaan. Kun kosteutta on riittävän syvällä multakerroksessa, kaivavat juuretkin itsensä syvälle eivätkä leviä vain siihen pintamultaan. Näin kasvit voivat hyvin, kasvavat, vahvistuvat ja tuottavat satoa.

Ja kuten usein on tullut todettua, kannattaa todella miettiä omia hankintoja ja tarpeita. Kerralla kunnollinen on huomattavasti järkevämpi valinta kuin mennä kolmas kerta toden sanoo meiningillä niinkuin meillä meni. Että tästäkin opimme taas. Täytyy sanoa että pumpun valinta on muuten yllättävän vaikeaa ja sen hahmottaminen minkälainen sen tulisi olla. Uppopainepumppu, vesiautomaatti, puutarhapumppu, umppopumppu – vaihtoehtojahan on pilvin pimein. Toivottavasti tähänkin jotakin helpotusta löytyy, liikkeissä harvoin ihan tuotekohtaista ymmärrystä välttämättä on.

Iloitsemme siitä että jatkossa meillä on kasteluongelma ratkaistu, ja kolmas kerta todellakin toden sanoi!

Toivotaan että saamme vielä hellepäiviä ja aurinkoa. Meillä sato kypsyy hurjaa kyytiä, sokeriherneet ovat korjuukunnossa, papuja pääsee poimimaan nyt viikonloppuna, salaattia on yllin kyllin, lehtikaalia valtavasti.. Ah! Onni on kesä ja tämä alkava sadonkorjuun aika.

Gardena tuotteet:

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)