Kärhö

Kärhöt – monipuolisesti upeutta puutarhaan

Kärhöt ovat upeita köynnöskasveja joita voi käyttää puutarhassa monellakin tavoin. Ne voivat kasvaa ylöspäin, verhota rakenteita tai kasvaa vaikkapa kalliota vasten. Kärhöt viihtyvät yleensä hyvin kunhan ne istutetaan siten että kestävät talvet, eivätkä joudu uimaan vedessä.

Köynnöstävät kärhöt ovat sironkauniita ja kepeitä köynnöksiä eivätkä tule kovinkaan painaviksi tai raskasrakenteisiksi. Kukinnan määrä on yleensä runsas ja pitkään kestävä. Lajikkeissa on todella paljon valinnanvaraa – niin jalokärhöjä kuin vaatimattomampiakin (=kestävämpiä) löytyy. Kukintojen väreissä on valtavasti vaihtoehtoja ja isoimmat kärhöjen kukat ovat helposti teelautasen kokoisia. Monta syytä siis miksi kannattaisi valita niitä puutarhaa komistamaan, vai mitä?

Annamme parhaat vinkit kärhöjen istuttamiseen ja kasvattamiseen, kasvupaikan valintaan sekä kärhöjen monipuoliseen ja idearikkaaseen käyttöön puutarhassa. Kärhöillä saa helposti näyttävyyttä ja upeaa kukintaa puutarhaa ja se on monikäyttöisempi kuin voisi heti ajatellakaan!

Katso video (avautuu uudelle välilehdelle):

Kärhöjä voi lannoittaa nestemäisellä lannoitteella kasvukauden aikana, tai laittaa ihan vaikka kanankakkarakeita kärhön kasvupaikalle josta ne sitten veden avulla valuvat juuriston käyttöön. Kannattaa kuitenkin sekoittaa ne pintamultaan – ihan jo hajujenkin vuoksi ja toisaalta se estää lannoitteen valumisen hukkaan. Elokuussa typpipitoista lannoitetta ei enää kannata käyttää, se haittaa kasvien valmistautumista talveen.

Kärhöjen hoitoon simppeleitä vinkkeitä vaikkapa täältä. Katso myös videomme kärhöjen alkutaipaaleesta pergolaamme tästä.

Oletko sinä innostunut kärhöistä ja minkälaisia käyttötapoja olet niille keksinyt?

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)