Kärhö: istutus köynnöskaaren ympärille

Polkuprojekti aiheutti kaikenlaista uudelleen sijoittamisen tarvetta puutarhassa. Polun varressa ollut humalakaari poistettiin ja siirsimme sen terassin läheisyyteen ajatuksen istuttaa kärhö tai itseasiassa kaksikin sitä vasten kasvamaan.  Raivasin terassin päädystä rikkaruohot, ja itse asiassa peitin alueen nurmikon ja rikkikset juuttikankaan alle, ja levitin päälle soraa. Tähän tulee vielä myöhemmin liljoja yms, ja kärhöt sijoitetaan köynnöskaaren molempiin päihin. Paikka johon kärhöt tulevat on äärimmäisen kosteaa savea, ja kaivaessa näin jopa seisovaa vettä. Ei siis sellaisenaan ollenkaan optimi kärhölle.

köynnöskaari

Ostin kaksi kärhöä:

  • Saksankärhö, joka on varmakasvuinen ja kukkii runsaasti
  • Jakcmannii loistokärhön,  jolla on suuret, syvän sinivioletit kukat. Se kukkii runsaasti saman vuoden versoilla. Aurinkoisessa paikassa tyvi täytyy suojata. Maanpäällinen verso talvehtii harvoin. Nopeakasvuinen. 

kärhöjen istutus

Miten kärhö istutetaan?

Maan savisuuden ja märkyyden vuoksi kaivoin kaaren molempiin päihin runsaan kokoiset istutuskuopat. Pohjalle laitoin pari lapiollista sorahiekkaa salaojittamaan. Noudatin istutusohjetta eli  laitoin juuripaakun 15-20 maanpinnan alle, jotta alimmat silmuparit jäävät kostean mullan alle ja kasvattavat sieltä uusia versoja. Pintaan varsien ympärille laitoin hiekkaa, se estää lakastumistautia. Tässä vaiheessa en laittanut lannoitetta, mullassa on sitä jonkin verran ja lannoitteen lisään vasta ensi kasvukauden alkaessa kun kasvit ovat juurtuneet hyvin.

Toivotaan että kärhöt lähtevät kasvuun ja että Jackmannii kärhökin pärjää talven yli. Meillä on ollut sitä aiemminkin, mutta valitettavasti se ei ole menestynyt paria kolmea vuotta pidempää. Maaperämme ei ole optimi kärhölle, liika kosteus tappaa helposti. Olen kuitenkin sitä mieltä, että ne kasvit kasvakoot jotka aidosti menestyvät, suurempiin talvisuojailuihin ei lähde.

 

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)